Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla atama bekleyen öğretmenlere müjdeyi verdi. Başkan Erdoğan yaptığı açıklamada 45 bin öğretmenin atamasını yapacaklarını belirtti.
İşte Erdoğan'ın o açıklamaları;
Sevgili vatandaşlarım, eğitim camiamızın değerli üyeleri, buradan sizlerle bir müjdeyi paylaşmak istiyorum Eğitim sistemimizin kalitesini artırmak, eğitim kadromuzu daha da güçlendirmek için 45 bin yeni öğretmen ataması yapacağız. Atanacak öğretmenlerimizi öncelikli olarak depremin yaralarını sarmak için afet bölgelerinde görevlendireceğiz. Tüm öğretmenlerimize, ailelerine, öğrencilerimize ve eğitim camiamıza hayırlı olsun.
Öte yandan Başkan Erdoğan, Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na canlı bağlantı ile katıldı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, depremde yıkılan tüm şehirleri altyapısı, üstyapısı, işyerleri, tarihi ve kültürel değerleriyle yeniden inşa ve ihya edeceklerini belirterek, "Bu zor günlerde tüm dostlarımızın; kurumlarıyla, üye ve aday ülkeleriyle AB, BM ve diğer uluslararası örgütlerin sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Depremin yol açtığı yıkım maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulacağı anlaşılıyor. Bu çapta afetle hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değil" ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA: Başkan Erdoğan'dan net mesaj: "Mücadelemiz devam edecek!" | Video
AB Komisyonu ile AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç'in, Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenen bölgelere destek için düzenleyeceği Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden canlı bağlantıyla katılan Erdoğan şunları söyledi:
50 BİN 96 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ
6 Şubatta ülkemiz dünyanın en büyük tabi afetlerinin biriyle sarsıldı. İki şiddetli deprem 11 ilimizde çok ciddi yıkıma ve can kaybına ulaştı. 50 bin 96 vatandaşımız hayatını kaybederken, 115 bin vatandaşımız yaralı olarak kurtuldu. Aralarında sizlerin vatandaşlarının da olduğu hayatını kaybeden 6 bin 807 yabancı dostumuz ve Suriyeli kardeşimiz için de başsağlığı diliyorum. Bilim insanları yaşanan felaketi dünya üzerinde karada meydana gelen en şiddetli sarsıntı olarak tanımlıyor. Bir kısmı müstakil deprem büyüklüğüne ulaşan artçı sarsıntılar hala devam ediyor. Depremden etkilenen illerimizden bazıları aşırı yağış ve sel afetiyle mücadele ediyor. Olumsuz hava koşullarına rağmen enkaz kaldırmadan barınma, gıda ve diğer ihtiyaçların giderilmesine kadar her türlü gayreti gösteriyoruz.
MALİYET 104 MİLYAR DOLAR
Hasar tespit çalışmalarımız tamamlanmak üzeredir. 11 ilimizde artık kullanılmaz hale gelmiş bina sayısı 299 bine, buralardaki bağımsız bölüm sayısı 876 bine varıyor. İlk hesaplamalarımıza göre depremin yol açtığı yıkımın maliyetinin 104 milyar doları bulacağı anlaşılıyor. Bu çapta bir afetle, ekonomik durumu ne olursa olsun hiçbir ülkenin mücadele etmesi mümkün değil. Yıllardır dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan Türkiye depremin hemen sonrası 11 bin 320 personelin desteğini yanında buldu. 130'a yakın ülkeden yardımlar depremzedelerimize ulaştı. 36 sahra hastanesi siz değerli dostlarımız sayesinde kurularak yaralılarımızın tedavisine katkı sağladı.
ŞEHİRLERİMİZİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ
Bu zor günlerde tüm dostlarımızın kurumlarıyla üye ve aday ülkelerimler AB, BM ve diğer uluslararası örgütlerin sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız. Bu konferans halklarımız arasındaki ilişkilerin ne kadar sağlam temellere dayandığını gösteren bir başka örnektir. Konferansta yapacağınız katkılar depremin yaralarını sarma ve afetin izlerini ortadan kaldırma çabalarımızda bize yardımcı olacaktır. Çünkü esas mücadelemiz şimdi başlıyor. Depremde yıkılan tüm şehirlerimizi altyapısı, üstyapısı, işyerleri, tarihi ve kültürel değerleriyle yeniden inşa ve ihya edeceğiz.
650 BİN KONUT İNŞA EDECEĞİZ
Hedefimiz 1 yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını karşılayabilecek sayıda kaliteli ve güvenli yapıyı inşa etmektir. İlk yıl 319 bin, toplamda 650 bin konutu insanlarımıza teslim etmeyi planlıyoruz. Yer tespiti yapılan, zemin ve etüt çalışmaları biten bölgelerde, temellerde attığımız adımlarla konut inşaatlarımıza hemen başladık. Eş zamanlı olarak çadır kent, konteyner kent, prefabrik yapıların kurulumuna aralıksız devam ediyoruz. 2 ay içinde 108 bin konteyner kurarak yarım milyon insanımızı bu alanlara yerleştireceğiz. Bizler dayanışmanın gücüne, paylaşmanın bereketine inanan bir milletiz. Tarih boyunca hiçbir ayrım yapmadan, diline kökenine bakmadan dara düşen herkesin yardımına koştuk. Koronavirüs döneminde 160 ülkeyle, 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardım ve teçhizat gönderdik.
İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİN İNTİKALİNDE GEREKLİ KOLAYLIĞI GÖSTERİYORUZ
3 buçuk milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. Bugün de ülkemizde asrın felaketinin yaralarını sararken depremden etkilenen Suriye halkıyla dayanışma içindeyiz. Üçüncü tarafların ve başka ülkelerin Suriye'deki depremzedelere yönelik karadan ve havadan insani yardım malzemelerinin intikalinde gerekli kolaylığı gösteriyoruz. Bundan sonra da bu tutumu göstereceğiz.
AB KOMİSYONUNDAN 1 MİLYAR EUROLUK DESTEK
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen:
Yer sarsılmaya başladığında hava soğuktu, karanlıktı, yağmur yağıyordu. İnsanlar sıcak yataklarında uyurken gök başlarına yıkıldı. 48 binden fazla can kaybı var, binlerce kayıp insan var. Milyonlar evsiz kaldı. Dakikalar içinde evler moloza dönüştü, aileler kayboldu. O sabah Türkiye ve Suriye'de herkes yas tutuyordu. On binlerce kişi her şeyini kaybetmiş olanlara yardımcı olmaya çalıştı. Binlerce gönüllü günlerce çalıştı. İlk arama kurtarma ekipleri mucize yarattı, umut verdi ama çok büyük bir acı da gördü. Türkiye ve Suriye halkı ile dünyadaki dostlarımız dayanışma örneği gösterdi. İkinci deprem birincisi kadar güçlü oldu, daha fazla can kaybına neden oldu. Türkiye ve Suriye halklarının yanında durmalıyız. Hiçbir ülke ve kuruluş birlikte yapacaklarımızı tek başına gerçekleştiremez. 6 hafta geçti ama hala her şey devam ediyor. Acil olarak yapılması gereken çok iş var. Türkiye'de 13 buçuk milyon kişiyi etkiledi, Suriye'de kaç kişiyi etkilediğini hala bilmiyoruz. Kurtulanların hayatlarını yeniden kurmaları için yardımcı olmalıyız. İmarı başlatmalıyız. Tek başımıza hiçbir şey yapamayabiliriz ama hep birlikte durursak başarılı oluruz. Belki kaybedilen canlar geri gelmeyecek ama yeniden inşa olabilecek. AB Komisyonu 1 milyar Euro'luk destek vereceğini taahhüt ediyorum. 180 milyon Euro'luk taahhüdümüz de Suriye'ye olacak. İnsani yardıma verilecek 21 milyon Euro'luk taahhüdün üstüne gelecektir.
İSVEÇ 45 MİLYON EURO TAAHHÜT ETTİ
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson:
Türkiye ve Suriye'de etkilenmiş alan Belçika ve Hollanda'nın yüzölçümü ile eşdeğer bir alan. Yeniden inşa edilmeli, hayatta kalanlar hayatlarına dönebilmeli. Uzun vadeli imar bizi bekliyor. AB ve uluslararası camia birlikte çalıştığı zaman çok fazla şeyi değiştirebilir. 500 milyon İsveç kronu taahhüt ediyoruz, 45 milyon Euro'ya tekabül eden bir miktar. UNDP UNICEF gibi kurumlarla kullanacağız. Yapmamız gereken AB ve uluslararası camianın yetkili ve yerinde bir destek sağlamasıdır. Türkiye ve Suriye ile olan dayanışmamız sözlerden eyleme dönüşmelidir.
AB İLE İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM
AB'nin 8 Şubat'ta duyurduğu konferans, Türkiye'nin koordinasyonuyla AB Komisyonu ve AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç tarafından ortaklaşa düzenlendi. AB'ye üye, aday ve potansiyel aday ülkeler, komşu ve ortak ülkeler, Rusya haricindeki G20 üyeleri, Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri, BM insani yardım aktörleri ile Avrupalı ve uluslararası finans kuruluşlarının davet edildiği konferans, depremlerden etkilenen iller ve Suriye'nin kuzeyi için mali destek toplandı. Konferansa, AB Komisyonu'nun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell başkanlık etti. Konuşmaların ardından "Depremin Etkisi ve Toparlanma Vizyonu" başlıklı panel düzenlendi. Panelde, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, UNDP ve Dünya Bankası'nın Türkiye'de ön hasar tespiti ve toparlanma vizyonuna ilişkin ortak sunumu da yer aldı. AB yetkilileri, birçok platformda sık sık Türkiye ile dayanışma mesajları verdi, deprem felaketinin ilişkilerde yeni bir sayfa açabileceğini kaydetti.
AB KOMİSYONUNUN KOMŞULUK VE GENİŞLEMEDEN SORUMLU ÜYESİ VARHELYİ:
Hem arama kurtarma, hem yardım hem ihtiyacı olanlara destek yapıldı. Bunlar burada kalmayacak daha yapılacak çok iş var. Bizler uluslararası toplum olarak hazırız. Bu konferansta toparlanma ve yeniden imar için atılmış bir adımdır. Buradaki hasar neredeyse benzeri görülmemiş şekilde.
İSVEÇ ULUSLARARASI KALKINMA İŞBİRLİĞİ VE DIŞ TİCARET BAKANI JOHAN FORSSELL:
Deprem çok yıkıcı, can kaybı çok yüksek oldu. İşletmeler büyük zarar aldı. Uluslararası toplum bu tür durumlarda bir araya gelerek birlik ve dayanışma gösterir.