Edinilen bilgiye göre iki bakanın görüşmesi pozitif bir atmosferde geçti.Büyükelçi Suat Hayri Aka'nın Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterliğine adaylığı ile Yunanistan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2025-26 Dönemi Geçici Üyeliğine adaylığını karşılıklı olarak desteklemek üzere anlaşmaya varıldı. Türkiye daha önce IMO'da Genel Sekreterlik üstlenmedi.
BM'DEKİ EN ÜST MAKAMLARDAN
ICAO nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Suat Hayri Aka'nın seçilmesi, (eski AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır'ın BM Genel Kurul Başkanlığından sonra) Türkiye'nin BM'ye bağlı kuruluşlardaki şimdiye kadarki en üst düzeyli makamlardan birinde temsilini teşkil edecek. Yunanistan, denizcilik alanında dünyada öncü ülkeler arasında yer alıyor.Ankara, Yunanistan'ın IMO Genel Sekreterliğine adaylığımızı desteklemesini değerli buluyor.
OLUMLU GÜNDEME KATKI
Yunanistan ise, BMGK 2025-2026 dönemi geçici üyeliğine aday oldu. Seçimlerin Haziran 2024'te BM Genel Kurulu'nda gerçekleştirilmesi öngörülüyor.2025-2026 dönemi için Konsey'de Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu'ndan (WEOG) boşalmakta olan iki yere Yunanistan ve Danimarka'nın aday olması nedeniyle, seçimler "temiz liste". Seçimler çekişmeli değil, dolayısıyla, Yunanistan'ın BMGK üyeliğini elde etmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Yunanistan'la Türkiye arasında varılan adaylıkların karşılıklı olarak desteklenmesi taahhütü, iki ülke arasında olumlu gündeme katkı niteliği taşıyor.
ÇAVUŞOĞLU BRÜKSEL'DE İKİLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİ
Çavuşoğlu, Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na katılmak üzere geldiği Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği'nin Güney Kafkasya ve Gürcistan'dan Sorumlu Özel Temsilcisi Toivo Klaar ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Achim Steiner ile bir araya geldi. Görüşmelere ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, "Brüksel'de görüştüğümüz AB'nin Güney Kafkasya ve Gürcistan'dan Sorumlu Özel Temsilcisi ve BM Kalkınma Programı Başkanıyla, bölgesel konular ile deprem sonrası yeniden imar sürecini ele aldık" dedi.
DOSTLUĞUNUZU UNUTMAYACAĞIZ
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Donörler konferansında katılımcılara hitap etti:
*Bugün Türkiye'nin başına geldi, yarın başka bir ülkenin, toplumun başına gelebilir. İyi bir dayanışmayla yarın da ayakta kalabiliriz
DAHA AKILLI, DAHA YEŞİL VE GÜVENLİ YAPILAR İNŞA EDECEĞİZ
Öngörülmeyen acil durumlarda çok büyük müdahale ve topluca destek gerekir. Saatler içinde inanılmaz bir trajedi yaşandı. Türk halkı ve STK'ları el ele vererek devlet kuruluşlarının çalışmalarına yardımcı oldu. Uluslararası toplumun desteğini de gördük. Bu dostluğunuzu asla unutmayacağız.Afete dayanıklılığın artırılması önemli bir hedef ama bunun ötesine geçeceğiz. Daha akıllı, daha yeşil ve güvenli yapılar inşa edeceğiz. Konut, altyapı ve ekonomik koşulları aynı anda inşa edeceğiz. Yaşam alanlarının sosyal ve çevresel sürdürülebilir olmasını sağlayacağız. Kimseyi geride bırakmayacağız. Hassas durumdaki kadın, çocuk, engelle ve yaşlıları ön plana çıkaracağız.
ŞEHİR TASARIMINDA KOLAY TAHLİYE
1.7 milyon Suriyeli bu 11 ilimizde yaşıyor, onlar da bu çalışmalardan faydalanacaklar. Kültürel ve doğal miras da korunacak, restore edilecek. Kültürel yeniden yapılandırma da çalışmalarımızın temelinde olacak. Daha fazla kamu alanı ve yeşil alan olacak.Hava kalitesi ve atık yönetimine özen göstereceğiz. Yeni teknolojileri kullanarak inşaatların emisyonunu azaltacağız. Erken uyarı sistemleriyle şehir tasarımında kolay tahliye imkanı sağlayan planlara öncelik verilecek.Afet riski ve etkisi azaltılacak. Çalışmalar hesap verilebilirlik standartlarına uygun şekilde yapılacak.
YARIN BAŞKA ÜLKENİN BAŞINA GELEBİLİR
TERA raporunu hazırladık. İyileştirme ve yeniden imar raporu stratejimizin temelini oluşturacak. İnşaatın finansmanının daha iyi yapılabilmesi için, bağımsız denetleme standartlarına tabi olacak bir fon oluşturduk. Önümüzde çok büyük bir iş var. Hasar 1.36 milyar dolar olarak hesaplandı. Halkın geri dönmesini sağlayacak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Fiziksel hasarın 3 katı kadar ekonomik hasar olduğunu unutmayalım. Bugün Türkiye'nin başına geldi, yarın başka bir ülkenin, toplumun başına gelebilir. İyi bir dayanışmayla yarın da ayakta kalabiliriz.