Son dakika haberi: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemli davada bugün saat 10.00'da Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü açıklama yaptı. Sözlü açıklamanın ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Şahin, "Biz 7 Haziran 2021 tarihli iddianamemizi, 29 Kasım 2021 tarihli esasa ilişkin görüşümüzü ve 3 Ocak'ta bloke konulmasına ilişkin yazılı talebimizdeki hususları aynen tekrar ettik. Davalı partinin devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerinin odağı haline geldiği tüm delillerle ortaya koyduğumuzu bildirdik. Davalı partinin terör örgütüyle olan bağı bilinen bir gerçek. Tüm toplumca da biliniyor. 85 milyon davalı partinin PKK'dan ayrı, bağımsız olmadığını, onun güdümünde, onun bir organı olduğunu herkes kabul ediyor. Hatta davalı partililer de PKK'yı kınadığına ilişkin kimsenin duyumuna ben rastlamadım. Ayrıca davalı parti yöneticileri dahil PKK'yı terör örgütü olarak görmeyip silahlı halk hareketi olarak tanıdıklarını açıkça kendileri kendi görüntüleriyle, sesleriyle ifade ediyorlar. Bu dosyada da var zaten, sunduk. Televizyonlara da yansıdı. Siz de gösterdiniz. Davalı parti terör örgütünün sözde askere alma dairesi gibi faaliyet göstermektedir. Bunun en önemli delili olarak yıllardır zorla ya da kandırılarak örgüte götürülen çocukların ve gençlerin annelerinin üç yılı aşkın süredir Diyarbakır il binası ve bazı illerde tuttukları evlat nöbetleri gösterilebilir" ifadelerini kullandı.
"HDP TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ASKER ALMA ŞUBESİ GİBİ ÇALIŞIYOR"
Şahin, HDP'nin terör örgütünün asker alma şubesi gibi çalıştığına dikkat çekerek, "Dava açtıktan sonra da eylemlere devam ettiklerinin en büyük delili yine kendi söylemleri var. En son partinin mal varlıklarına bloke koyulmasına ilişkin yazılı beyanlarımızda belirttik, eylemlere devam ediyorlar. Dava açıldıktan sonra da 287 aile daha bu nöbete katılmıştır. Bu durum davalı partinin terör örgütüyle bağını koparmadığının bir ispatıdır" diye konuştu.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
HDP yetkililerinin sözlü savunma yapmasının ve partinin Hazine yardımına geçici bloke konulmasına ilişkin savunmasını da vermesinin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan'ın belirleyeceği günde üyeler bir araya gelerek kapatma istemini karara bağlayacak. Kapatma kararı için 15 kişiden oluşan Yüksek Mahkeme heyetinin 3'te 2 oy çoğunluğu aranacak.