Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Ödülleri töreninde yaptığı başarılı çalışmalarla ödüle hak kazanan 57 bilim insanına ödüllerini takdim etti. Başkan Erdoğan törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:
YENİDEN ŞAHLANIŞ: Bir dönem dünya çapındaki bilim insanları hep bizim gönül coğrafyamızdan çıkıyordu. El-Cezeri, Ali Kuşçu, Hezarfen Ahmet Çelebi gibi bilim insanlarımız icatlarıyla tarihin yönünü değiştirdiler. Aynı şekilde İbn-i Sina'dan Hayyam'a, Razi'den Cabir'e kadar etkileri hâlâ devam eden bilim insanlarımız vardı. Ancak daha sonra bilim ve teknoloji çalışmalarında önemli bir durgunluk dönemi yaşadık. İnşallah artık bu fetret dönemini bitiriyor, bilim ve teknolojide yeniden şahlanışa geçiyoruz.
TEKNOFEST KUŞAĞINA GÜVENİYORUZ: Bu coğrafya tekrar bilimin ve teknolojinin önde gelen merkezlerinden biri olacaktır. Biz buna canı gönülden inanıyoruz. TEKNOFEST kuşağına güveniyoruz. Bilim insanlarımız ve gençlerimiz azimleriyle, özgüvenleriyle, başarılarıyla bize bu ümidi ziyadesiyle veriyor. Gençler, inanıyorum ki birçok şeyi başararak yarınlara hazırlanıyor. Dene-yap teknoloji atölyelerinde daha 8 yaşlarında, 9 yaşlarında yapay zekâ, nesnelerin interneti, robotik projeleri geliştiren evlatlarımızı gördükçe bu inancımız güçleniyor. Yeni nesil yazılım okullarında kendilerini yetiştiren binlerce gencimiz sessiz sedasız yazılım dünyasındaki yerlerini alıyor. Teknoparklarda iki kişi bir araya gelerek milyar dolarlık değerlemeye ulaşan parlak beyinlerle gurur duyuyoruz. Evlatlarımızı daha ortaokul- ise sıralarındayken TEKNOFEST yarışmalarında dikey roket, İHA, kutup araştırmaları, biyoteknoloji gibi projelerde çalışıyor. Ülkemizin ilk yerli otomobili Togg'u niye geçmişte değil de bugün üretebildik sorusunun cevabı işte burada gizlidir.
TÜRKİYE YÜZYILI'NIN İLK FOTOĞRAFLARI: Adına şarkılar yazılan (Baykar Bayraktar) TB2 ile başladığımız yolculukta önce Akıncı'ya, sonra insansız muharip savaş uçağımız KIZILELMA'ya geldik. Şu anda oranın üretiminde 3 bin gencimiz çalışıyor. Bunların yaş ortalaması 25 ile 35 arasında. Demek ki bu millet Türk oğlu Türk, yapar mı yapar. Şu anda bunu yapıyor. Diğer bir kulvarda ANKA'yla, Aksungur'la, Milli Muharip Uçağımız'la yol alıyoruz. Daha havada Atak'ı, Hisar'ı, Tayfun'u, denizde Anadolu'yu, Piri Reis'i ya da diğer projeleri saymıyorum bile. Tabii bunlar daha başlangıç. Bunlar Türkiye Yüzyılı'nın ilk fotoğrafları.
3 ÖĞRENCİ ANTARKTİKA'YA GÖNDERİLECEK: Bu yıl TEKNOFEST kapsamında düzenlediğimiz Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması finalistleri arasından seçtiğimiz 3 öğrenciyi Antarktika Bilim Seferi'ne dahil ettik. Beyaz kıtada kendi projeleri ile ilgili saha çalışması yürütecek öğrencilerimiz, geliştirdikleri tabiatta hızlıca çözünen biyoplastiği de yerinde test etme imkânı bulacak.
1.5 MİLYARLIK DESTEK: Son bir yılda TÜBİTAK eliyle 174 üniversitenin 3 bin 734 araştırma-geliştirme projesine 1.5 milyar liradan fazla destek verdik. Bu projelerde yaklaşık 10 bin araştırmacı ve 12 bin bursiyer görev aldı. Stajyer Araştırmacı Burs Programı ile üniversite öğrencilerinin araştırma çalışmalarını teşvik ediyoruz. 2022'de başlatılan STAR programında bugüne kadar 5 bine yakın öğrenci, 6 ay süreyle 3 bin 619 farklı projede görev aldı.
DAİMA YANINIZDAYIM: Bilim insanlarımıza, araştırmacılarımıza hem destek olacak hem moral verecek, çalışmalarınızda daima yanınızda yer almayı sürdüreceğim. Ülkemiz, milli teknoloji hamlesi rehberliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine adım adım yaklaşıyor. Biz siyasi bağımsızlığın, teknolojik bağımsızlıktan geçtiğine samimiyetle inanıyoruz.
İŞTE ÖDÜL ALAN İSİMLER
Törende, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 43 bilim insanına, TÜBİTAK tarafından ise 14 bilim insanına ödül verildi. TÜBİTAK'ın araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek amacıyla verdiği "TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri"nin 2022 yılı değerlendirme çalışmaları sonucunda 2 "Bilim Ödülü", 1 "Hizmet Ödülü" ve 11 "Teşvik Ödülü" verildi. TÜBİTAK'ın ödül tevcih ettiği bilim insanları şöyle:
Bilim Ödülü / Mühendislik Bilimleri: Prof. Dr. Vural Gökmen.
Bilim Ödülü / Sağlık Bilimleri: Prof. Dr. Fatih Özaltın.
Hizmet Ödülü / Sosyal ve Beşeri Bilimler: Merhum Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı.
Teşvik Ödülü / Temel Bilimler: Doç. Dr. Mehmet Yağmurcukardeş.
Teşvik Ödülü / Mühendislik Bilimleri: Prof. Dr. Evren Mutlugün, Doç. Dr. Mehmet Cengiz Onbaşlı, Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola.
Teşvik Ödülü / Sağlık Bilimleri: Prof. Dr. Özge Çevik, Doç. Dr. Fatih Kocabaş, Doç. Dr. İlyas Çağlar Yılgör.
Teşvik Ödülü Sosyal ve Beşeri Bilimler: Doç. Dr. Sabahat Çiğdem Bağcı, Doç. Dr. Eyüp Doğan, Dr. Öğr. Üyesi Maissam Nimer, Doç. Dr. Kemal Yıldız.
AİLELERİ DE KATILDI
Erdoğan bilim insanlarının ailelerine yakın ilgi gösterdi. TÜBA ödülüne layık görülen Doç. Dr. Aslı Gökçe Kılıç ödül alırken tören boyunca ağlayan kızı bir anda sustu.
'BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRİYORUZ'
Ülkemızde bir kesim arkasına önüne bakmadan, her konuyu istismar etmekte sınır tanımıyor. Bunlardan biri de beyin göçü meselesidir. Öncelikle genç beyinlerimizin kendilerini geliştirmek için yurtdışına çıkmasına karşı olmadığımızı, tam tersine bunu desteklediğimizi belirtmek isterim. TÜBİTAK aracılığıyla önemli adımlar atıyoruz. Sadece kendi gençlerimizin yurtdışında bilgi ve tecrübe sahibi olmasını sağlamakla kalmıyor, Türkiye'yi dünyanın her yerindeki bilim insanlarımız için cazibe merkezi yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla ihdas ettiğimiz programlarla geri dönen araştırmacılarımız sayesinde bilim ekosistemimizi güçlendiriyor, beyin göçünü tersine çeviriyoruz.
TÜBİTAK BİLİM ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLEN İKİ İSİM DE ALANINDA ÖNCÜ
Prof. Dr. Vural Gökmen: Hacettepe
Üniversitesi
Mühendislik Fakültesi
Gıda Mühendisliği
Bölümü'nde görev yapıyor.
Gıda bilimleri ve teknolojisi
alanlarında araştırmalar
yapan Gökmen,
gıdaların işlenmesi
sırasında ortaya
çıkan gıda güvenliği
risklerinin izlenmesine
yönelik ileri analiz tekniklerinin
ve bu risklerin azaltılmasına
yönelik işleme teknolojilerinin geliştirilmesi
konularındaki üstün nitelikli çalışmaları
nedeniyle "Bilim Ödülü"ne layık görüldü.
Prof. Dr. Fatih Özaltın: Hacettepe Üniversitesi Tıp
Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri
Bölümü'nde görev yapıyor.
Pediatrik, üroloji-nefroloji, tıp,
araştırma-deneysel, genetikkalıtım
alanlarında araştırmaları
bulunan Özaltın'a, kalıtsal böbrek hastalıkları
alanında bireyselleştirilmiş tedavi
yaklaşımlarının geliştirilmesi açısından
üstün nitelikli çalışmaları dolayısıyla "Bilim
Ödülü" verildi.