Uyuşturucuyla mücadelede annelere yönelik farkındalık ve bilinçlendirme çalışmasını kapsayan projenin Gaziantep ayağında, Gaziantep Valiliği ve Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube Müdürlüğü'nce planlanan eğitim programı, Bakan Soylu'nun da katılımıyla Şahinbey Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.
Eğitimde uyuşturucuyla ilgili ailelere bilgi verildi. Anne ve ailelere nelere dikkat edilmesi gerektiği, davranış farkındalıkları anlatıldı. Programda bağımlılığa karşı verilen mücadele ve yapılan operasyonlarla ilgili bilgiler verildi.
Bakan Soylu, programdaki konuşmasında projeyle 1 milyon 90 bin anneye ulaştıklarını belirtti. Bakan Soylu, çalışmayla bütün aile bireyleriyle beraber 5 milyona yakın insanla iletişime geçildiğini söyledi.
Soylu, ebeveynler için en büyük sıkıntının evlatlarının problemleri olduğunu belirterek, "Bugün karşımızda ne yazık ki bütün dünyadaki evlatları tehdit eden bir sıkıntı, uyuşturucu belası var. Lojistik imkanlar ve kimya geliştikçe, laboratuvarlar daha fazla ürettikçe hem miktar hem çeşitlilik hem de hareketliliği arttı. Bunu yapıyorlar ve gençlerimizin önüne bir tehdit olarak koyuyorlar. Sebebi ise illegal yapılar ve terör örgütlerine para lazım. Bu zehir herkesi vuruyor. Avrupa'nın ürettiği ve terör örgütlerini finanse etmek için kullandıkları uyuşturucu ağları şimdi kendilerini vuruyor" diye konuştu.
Uyuşturucunun gençleri tehdit boyutuna dikkati çeken Soylu, "Sahayı baskıladık, eroin rotasını ülkemizden uzaklaştırdık. 2021 yılında polis ve jandarmamız 22 ton eroin yakaladı. 3-4 ton da gümrüklerde yakaladık. Toplam 25-26 ton Türkiye 2021 yılında uyuşturucu yakaladı. Anne ve baba olarak en çok dikkat etmemiz gereken çok önemli bir nokta var. Sorduğumuzda uyuşturucu kullanmak için ilk tavsiyeyi verenin yüzde 78 rakamıyla arkadaş olduğunu görüyoruz. Biz buradan biliyoruz ki annelerle ortak çalışırsak, annelere evlatlarındaki değişimini, onlara uyuşturucu kullanımında yaşanan hal ve tavırları iyi hissettirebilirsek evlatlarımızı kurtarabiliriz. Biz bu yüzden bu projeye başlamış olduk" dedi.
Bakan Soylu, mücadelenin sadece kolluk kuvvetleriyle beraber yapılmayacağını, talebin de tamamen sıfırlanması gerektiğini belirterek, "Bu illetle sadece kolluk kuvvetleriyle mücadele edemeyiz. Talebi sıfırlamamız lazım. Bu yol da evden geçmektedir. Ailelerin bu konuda farkındalığını, eğitimlerine katılımını ve basında görünürlüğünü arttırmak gerekiyor. Oluşturduğumuz kriterlerle il ve ilçeleri her ay takip ediyoruz. Kanalizasyonlardan atıklar alıyor inceliyoruz ne kullanılıyor ne kadar kullanılıyor bakıyoruz. Hep birlikte uyuşturucuyla, kadına şiddetle mücadele edeceğiz, başarılı olacağız. Gelecek nesillere güçlü bir Türkiye, etrafımızdaki coğrafyaya da örnek bir toplum bırakacağız" diye konuştu.
Türkiye genelinde uygulanan projenin Gaziantep olarak en iyi şekilde yerine getirmek için çalıştıklarını vurgulayan Gaziantep Valisi Davut Gül ise, "Bu anlamda bize destek veren emniyetimiz, jandarmamız, adliyemiz, büyükşehir belediyemiz, ilçe belediyelerimiz ve hiç şüphesiz Gaziantep'in en büyük gücü olan siz hanımefendiler olmak üzere hep birlikte sonuca ulaşacağız" dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de eğitim öncesi yaptığı konuşmada, yapılan çalışmaların şehir emniyet ve güvende değilse hiçbir anlam ifade etmeyeceğini belirtti.
İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yürütülen projeyle uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı, aile içi iletişim, çocuk, ergen iletişimi, bağımlılık sorununda çözüm yollarıyla, önerileri gibi konularında; anne ve anne adaylarının bilinçlendirerek farkındalığının artırılmasını hedefliyor. Proje, anneler aracılığıyla, uyuşturucu kullanımının erken tespiti ve bağımlılık sarmalına yakalanmadan çocuğa müdahale edilmesini amaçlıyor.