Avrupa'nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı Dr. Dilek Gürsoy, dünyaca ünlü Forbes dergisinin Almanya'da 3 Kasım'da yayımlanacak sayısına kapak oldu. 18 Kasım 2019'da Almanya'da "2019 Yılın Hekimi" olarak ödüle layık görülen kalp cerrahı, Ordu'nun Aybastı ilçesinden Almanya'ya göç etmiş gurbetçi bir ailenin kızı. 10 yaşındayken babasını kalp krizinden kaybeden Gürsoy, Düsseldorf Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.
Yapay kalp cerrahisi konusunda Avrupa'da ilk ve tek kadın doktor olan Dr. Gürsoy, geçen Mayıs ayında geldiği memleketinde SABAH'a konuştu. Tıp eğitimi sırasında kalp ameliyatlarını seçmesinde babasının kalp nedeniyle vefatı var aslında...
"GÜCÜMÜ ANNEMDEN ALIYORUM"
Annesinin kendisi ve kardeşleri için yaptıkları fedakarlıkları anlatan 46 yaşındaki Doktor Gürsoy, "Annem Ordu'nun Aybastı ilçesinde doğmuş. Okuma yazması yok. 17 yaşında evlenmiş. 19 yaşında Almanya'ya gelerek çalışmaya başlamış. Gücümü annemden alıyorum. Onu gözümün önüne alarak ben bir yerlere geldim. Annem saatlerce 15 dakikalık teneffüslerle fabrikalarda çalışmış bir insan. Bir kalp ameliyatı onun yanında ne ki. Annelerimiz babalarımız neler yapmış ki bizler de ona göre hareket etmeliyiz. Ailem bana emek verdi ve başarılarımı onlara borçluyum. İşçi bir ailenin çocuğuyum. Annem 47 sene fabrikada çalıştı. Babam da ölümüne kadar fabrikada çalıştı. Babam öldüğünde ben 10 yaşındaydım. Sonrasında annem bize baktı 3 evladına, iki abim ve bana" dedi.
TÜH BABAM BU YÜZDEN Mİ ÖLDÜ ?
Babasının vefat etmesine sebep olan nedenleri çok kolay yöntemlerle ortadan kaldırmayı başarabilen Dr. Dilek Gürsoy, Kalp Cerrahı olma yoluna nasıl girdiğini de şöyle özetledi: "Babam basit bir kalp kapakçığı sebebiyle hayata veda etti. Benim de ilk ameliyatım kalp kapakçığı ameliyatıydı. O zamanlar dedim kendi kendime. Tüh babam bu yüzden mi öldü diye"
KIZ ÇOCUKLARINA ROL MODEL OLMAK İSTİYOR
Özellikle genç kızların okumasına önem veren Kalp Cerrahı Gürsoy, "Genç kızlarımıza rol model olma düşüncesindeyim. Birilerini iyi yerlere gelme anlamında motive edebiliyorsak hedeflerimizi tamamlamışız demektir. Başarının sırrını soruyorlar bana. Stresli ortamlardan ve negatif çevreden çok uzağım. Günlük hayatta bir şekilde ona kızıyoruz buna kızıyoruz kendimizi strese sokuyoruz. Buna gerek yok bence. Tabi yememize içmemize dikkat edeceğiz ama en önemlisi stresli ve gergin ortamlardan uzak durmak" dedi.
FARKLI PRESTİJLİ ÖDÜLLERE LAYIK GÖRÜLMÜŞTÜ
Yapay kalp cerrahisi konusunda Avrupa'da ilk ve tek kadın doktor olan Dr. Gürsoy'un Almanya dışında Hindistan ve Türkiye'de de önemli kalp ameliyatlarında yer aldığı biliniyor. 2019'da Almanya'nın en saygın ödüllerinden Victress Ödülü'ne ve Alman Tıp Ödülü'ne (German Medical Award) layık görülen Gürsoy, yılın doktoru da seçilmişti. Gürsoy, şu anda Düsseldorf kentindeki Clinic Bel Etage'in başhekimliğini yapıyor. Yapay kalp alanında 2010'dan beri yeni bir yapay kalp projesi üzerinde çalıştığını kaydeden Gürsoy, "Yeni yapay kalbimiz sessiz ve gürültüsüz olacak inşallah. 2023 yılında ilk defa insana takmayı düşünüyoruz" ifadesini kullandı.