Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı. Kalın, ABD ile yürütülen F-16 sürecinin gayet olumlu gittiğini, yıl sonunda olumlu somut adımların atılmasını beklediklerini söyledi. Kalın, Yunanistan'ın başkasından aldığı güçle Türkiye'ye meydan okumasının stratejik bir hata olduğunun da altını çizdi. Kalın, Suriye rejimi ile görüşmelerin olası bir operasyonu etkilemeyeceğini de sözlerine ekledi.
"İHMAL VARSA ORTAYA ÇIKARILACAK"
Kalın'ın açıklamaları şöyle:
(Bartın'daki maden kazası) - Burada yaşanan bir eksiklik varsa bunun üstü örtülmez. Gerekli adımlar atılacak. Hukuki ve idari inceleme kapsamlı şekilde sürüyor. Bir daha bu tür hadiselerin yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapılacak. Tetkik sonuçlarını bekliyoruz. Oradaki metan gazı oranı 2'nin üzerine çıkınca alarm veriliyor. 4-5 çıkınca durduruluyor. 8-9'da patlama oluyor. O gün patlama olmuş, oradakileri çıkarıyoruz. O gün buna bilimsel bir cevap kimse veremez. Bu konu en ince detayına kadar incelenecek. Bir ihmal varsa ortaya çıkarılacak.
İbrahim Kalın: "Yunanistan hata yapıyor" | Video
"YUNANİSTAN KENDİ BAŞINA GÜÇ ÜRETEMEZ"
(Ege'deki gerilim) - Biz baştan beri iyi ilkişkilerden, diyalogdan yanayız. 70 küsür istikşafi görüşme yapılmıştı, bunları sonlandıran da Yunanistan tarafıydı. Yunanistan arkasına büyük güçleri ve ittifakları alarak kendisini konumlandırmaya çalışıyor. Yunanistan bir dalganın üzerinde yükselmeye çalıştı. Doğu Akdeniz'de Türkiye'siz bir enerji hattı çizmeye çalıştılar. Biz 2022'nin başından itibaren ilişkilerimizi Suudi Arabistan, Mısır, İsrail hatta Ermenistan ile normalleştirmeye başlayınca ABD oradaki projeden çekildi.
Yunanistan kendi başına bir güç üretemez. Ya AB ya ABD'ye dayanarak bunu yapar. Biz aynı coğrafyayı paylaşıyoruz dedik. Yunanistan başka ülkeden aldığı güç ile mücadeleye giriyor. Bu stratejik bir hatadır.
"GERİLİMİ ARTIRAN YUNANİSTAN TARAFIDIR"
Kısa vadeli kazanımlar için ilişkiler tehlikeye atılmamalı. Burada gerilimi artıran Yunan tarafıdır. Gerilimi düşürmek için adım atması gereken de Yunanistan'dır. Geri itmelerde Frontex'in kayıtlarında bile insanlık onuruna aykırı görüntüleri görüyoruz. Biz bunları sizin tarafınıza itmiyoruz ki, bizi suçluyorsunuz. Biz 5 milyon mülteciye ev sahipliği yapan bir ülkeyiz. Batılılar burada çok çifte standartlı bir yaklaşım içindeler. Türkiye ile ilgili bir göçmen botu battığında son dakika olarak geçiyorlar.
"PUTİN İLE KONUŞABİLECEK TEK LİDE CUMHURBAŞKANIMIZ"
(Tahıl anlaşmasının süresi uzayacak mı?) - Tahıl sevkiyatı anlaşmasının süresinin uzatılmasını istiyoruz. 3,6 ay ve ya 1 yıl. Putin'den olumlu bir izlenim aldık. Ben ümit var olarak görüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ricası karşılık bulacaktır. Putin ile konuşabilecek tek lider Sayın Cumhurbaşkanımız. 3 ay da olabilir, 6 ay da. Onunla ilgili bir şey diyemiyorum. Bize göre 6 ay ya da 1 yıl uzatılsa iyi olur.
"RUS TAHILININ PİYASALARA AKTARILMASI LAZIM"
Tahılı nereye göndereceğine Ukrayna devleti karar veriyor. Savaştan önce olduğu gibi. Fakir ülkelerin ihtiyacını gidermek için bu anlaşmayı yaptık diyor Rusya. Ukrayna'nın tahılı kime satacağına da kendisi karar veriyor. Putin orada hoş bir şey söyledi Cumhurbaşkanımıza. Cumhurbaşkanımız, 'Siz de Rusya olarak fakir ülkelere gönderin o zaman.' dedi. Putin de, 'Evet, böylece o ülkelere bir iyilikte bulunmuş oluruz.' dedi. Önümüz kış, 4-5 ay hasat olmayacak. Mevcut trezervdeki tahıl kullanılacak. Sayın Putin 150 milyon ton gibi bir rakam telaffuz etti. 3'te1'ini kendilerine ayırsalar, geri kalan rakam çok ciddi. Bunun uluslararası piyasalara aktarılması lazım.
"DOĞAL GAZ DAĞITIM MERKEZİ OLMAK TÜRKİYE İÇİN MUAZZAM BİR KAZANIM OLACAK"
(Enerji krizi ve doğal gaz dağıtım merkezi) - Türkiye için önemli bir teklif. Türkiye yatırımları ile zaten çok ciddi bir dağıtım merkezi oldu. Altyapı hazır. Avrupa, Rus gazı dışında bir şey bakacak ise gideceği yerlerden biri TANAP. TANAP'ın kapasitesi artırılırsa Avrupa için çok önemli bir hale gelir. Akdeniz'deki doğal gaz hattı. Burada da Türkiye üzerinden olabilir. Ya da LNG ile alacaksınız. Bununla ihtiyacı karşılamak da yeterli değil. Uzun vadede düşün, Ukrayna savaşı eninde sonunda bitecek. Türkiye için böyle bir adım atılırsa, ki talimat da verildi. Bu Türkiye için muazzam bir stratejik kazanım olacaktır. Biz kendi gazımızı bulmaya devam edersek enerjide bambaşka bir lige çıkarız.
"RUSLAR, SABOTAJIN UKRAYNA TARAFINDAN YAPILDIĞI GÖRÜŞÜNDELER"
(Türkakım'a sabotaj girişimi iddiası) - Türkakım'ın Rusya'dan çıkış noktalarından bir tanesinde 4 ya da 5 Ukraynalıyı gözaltına aldık diyorlar. Tedbirleri artırmışlar. Ukrayna'nın işi diyorlar. Umarım bu tür sabotajlar gerçekleşmez. Onlarla yakın bir temas halindeyiz. Ukrayna tarafından olduğu görüşündeler.
"SAVAŞI SONLANDIRMAK İÇİN ÇAĞRI YAPAN TEK ÜLKE TÜRKİYE"
(Zelenski'nin Putin ile müzakere zemini kalmadığını söylemesi) - Cumhurbaşkanımızın daveti hala baki. İlhak kararından sonra Putin görüşmeye sıcak bakıyor, Ukrayna tarafı da kendi tarafından haklı olarak ilhak sona ermeden görüşmeyiz diyor. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü çerçevesinde bir çözüm olacağının altını çiziyorum. Çözüm için çaba harcayan, çağrı yapan tek ülke Türkiye. Rusya'nın kolunu kanadını kıralım, gücünü azaltalım şeklinde bir yaklaşım var. Bu ancak savaşı uzatır.
"BUGÜNDEN YARINA BİR PLANLAMA YOK"
Suriye-Türkiye temasları - Bugünden yarına böyle bir planlama yok. İstihbarattaki arkadaşlarımız görüşüyorlar. Biz Suriye konusunda bir siyasi sürecin işletilmesini işletiyoruz. Rejim yapıcı bir tutum içinde olmadı. Anayasa Komisyonu çalışmalarını sabote etmek için her şeyi yaptılar. Suriye'nin meşru muhalefeti ve diğer muhalif gruplar Rejime güvenmiyor. Haklı olarak işbirliği yapmak istemiyorlar. Bir mesaj iletmek istediğimizde Rusya ve İran üzerinden iletiyoruz. Bir ilerleme de yok, gerileme de yok. Bu sürdürülebilir bir durum da değil. Siyasi adımların atılması gerekiyor.
"REJİM İLE GÖRÜŞME OPERASYONU ETKİLEMEZ"
(Suriye'ye operasyon) - Etkilemez, belirleyici olan güvenlik kaygılarımız ve önceliklerimizdir. 'Bir gece ansızın gelebiliriz.' Bunu herkes anlıyor sanırım. Güvenlik tehditi devam ettikçe, bu doktrin orada duracaktır. Suriye ile Türkiye arasında öyle güvenli bir hat oluşturuldu ki, Türkiye'ye yönelik saldırı ihtimali çok çok azaldı. Tamamen kalktı diyemem ama saldırı güçleri büyük ölçüde ellerinden alındı. Siz güvenlik hattını burada çizmezseniz kendi sınırınızı koruma şansınız olmaz.
"ERMENİ DİASPORASININ DA ERMENİ HÜKÜMETİNE DESTEK VERMESİ GEREKİYOR"
(Ermenistan-Azerbaycan ve Türkiye ilişkileri) - Paşinyan içerideki muhalefet ve diasporanın baskısına rağmen bu süreci iyi bir şekilde yürütüyor. Aliyev zaten bu konuda kararlı. Ben önümüzdeki günlerde özel temsilcilerimizin yapacağı görüşmelerin ardından güzel adımlar atılabileceğini düşünüyoruz. Güney Kafkasya'da barış ve istikrarı oturtacak adımları atarak ilerlememiz gerekiyor. Zengilan Havalimanı'nın açılışı için Cumhurbaşkanımızın bir ziyareti olacak. Güzel adımlar atılıyor. Güvenlik ve istikrar adımları güçlenecek. Türkiye ile Ermenistan arasında da güzel adımların atılacağına inanıyorum. Ermenistan hükümeti takdire şayan adımlar attı. Ermeni diasporasının da buna destek olması gerekiyor.
"YIL SONUNDA F-16 KONUSUNUN SOMUT HALE DÖNÜŞMESİ MUHTEMEL"
ABD ile F-16 konusu - F-16'larda daha iyi bir noktaya geldik. Kasım sonuna doğru bu süreç hızlanır. İki senatörün şartlı ifadelerinin kaldırılması iyi bir adım. Şu ana kadar ki gidişat iyi yönde. Beklentilerimizi karşılar yönde. Süreci takip edelim. Ara seçimler tamamlandıktan sonra, Kongredeki ana yazılım da tamamlanınca geri çok da bir şey kalmıyor. Türkiye'nin F-35'ten çıkarılmasının da haksızlığını hatırlatmaya devam edeceğiz. Alınan bu kararın tamamın hukuksuz olduğunu işlemeye devam edeceğiz. Bu yıl bitmeden F-16'ların somut bir hale dönüşmesi muhtemeldir.