Temmuz 2018'de yapılan operasyonla tutuklanan Adnan Oktar, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamanın ardından 11 Ocak 2021'de "silahlı suç örgütü kurma ve yönetme", "cinsel suçlar", "FETÖ'ye yardım", "siyasal veya askeri casusluk" gibi birçok suçtan 9 bin 803 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 1. Ceza Dairesi 15 Mart 2022'de bu kararı bozarak Oktar'ın aralarında bulunduğu 16 örgüt yöneticisi dışındaki 68 sanığı tahliye etmiş, serbest bırakılan bu sanıklardan 61'i hakkında 28 Mart'ta yeniden tutuklama kararı verilmişti.
YENİDEN TUTUKLANDILAR
Sanıklar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinin kararıyla yeniden yakalanıp cezaevine konulmuş, dava dosyası da yeniden yargılama yapılması için İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.
Yeniden yargılama bugün Silivri Cezaevi girişinde bulunan duruşma salonunda yapılmaya başlandı. Sanıklar ve müştekiler duruşma salonunda toplandı.
SAVUNMALAR ALINIYOR
Mahkeme başkanı, ilk yargılama sonunda verilen kararın istinaf mahkemesince bozulduğunu anımsatarak, bugünkü duruşmada sanıklardan Dilek Çelikten ile Necati Koç'un dinlemeyi planladıklarını, ancak Koç'un duruşmaya gelmediğini, Çelikten'in de öğleden sonra getirileceğini bildirdi.
Daha sonra mahkeme başkanı, istinaf mahkemesinin bozma kararına karşı sanıklara diyeceklerini sordu.
YİNE 'DERİN DEVLET' DEDİ
Adnan Oktar, istinaf mahkemesinin bozma kararı ile derin devletin oyununu bozduğunu söyledi. Oktar, "Bu durumdan çok memnunum. İstinaf'a da çok teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Ufak tefek yanlış gördüğüm konular var, onlarda da hayır olduğu düşüncesindeyim" dedi.
Adnan Oktar yargılama boyunca yaptığı savunmalarında tutuklanmasını "İngiliz derin devletinin oyunu" olarak nitelendirmişti.
Diğer sanıklar da ilk yargılamada verilen cezalara itiraz etti. Tutuklu sanıklar ayrıca tahliyelerini talep etti.