İstanbul'da yaşayan 3 çocuk babası Muzaffer Kayasan (56), 3 yıl önce lösemi nedeniyle kemik iliği nakli oldu. Tedavisi nedeniyle sürekli bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullanmak zorunda kalan Kayasan, 19 Kasım 2020'de Kovid-19'a yakalandı. Hastalığı atlatmasına karşın, 470 gün boyunca yaptırdığı 85 PCR testi de pozitif çıktı. En uzun süre pozitif çıkan ve karantinada kalan hasta olarak tarihe geçen Kayasan'ı, dünyanın çeşitli ülkelerinden bilim adamları telefonla arayarak bilgi aldı. Geçen 4 Nisan'da yaptırdığı 86'ncı testte negatife dönen Kayasan, ilk iş olarak torunları Azra, Gökay Emin ve Defne'ye sarılarak hasret giderdi.
GÜNDE 23 İLAÇ ALIYOR
Koronavirüsle geçen 16 ayın ardından, 3 aydır normal hayatını sürdüren Kayasan yaşadığı süreci SABAH'a anlattı:
Kovid, vücuduma çok zarar vermiş. Karaciğer yetmezliği başladı. Böbreklerde de sınırdayım. Akciğerlerde buruşma meydana geldi. Fazla efor sarf edince sanki nefes darlığı yapıyor. Perhiz yapmayınca bulantı ve kusma oluyor. Karaciğer, böbrek ve akciğer için günde 23 ilaç kullanıyorum. Bağışıklık sistemim çok düşük olduğu için, çabuk hasta oluyorum. Buna da şükür. Çocuklarıma, torunlarıma sarılıyor, eşimin yanına gidebiliyorum. Memleketim Adapazarı'nın Kocaali Köyü'nde vakit geçiriyorum. Burada temiz hava, doğa ve deniz var. Bana çok iyi geliyor. Sosyal hayatı özlemişim. Ama tanıdıklarımla çok yakın mesafeden görüşmüyorum.
İNSANLAR İYİ BESLENSİN
İnsanlar ne kadar iyi beslenirse, koronavirüse o kadar uzak olur. Koronovirüse yakalananlar iyotlu deniz havası alsınlar. Deniz kenarına gidip 2-3 saat kalıyorum. Mikrop kaparım diye denize giremiyorum, sadece ayaklarımı sokuyorum. Emekli maaşımı alıyorum. İlaçlarımı devlet karşılıyor. Ömrümüz SSK kuyruklarında geçti. Bir gün boyunca bekleyip de ilaç alamadığım günler oldu. İlaç almak için ayrı, muayene olmak için ayrı kuyrukta saatlerce beklerdik. Sağlık sistemimiz dünyada bir numara. Sağlık sistemimiz ve doktorlarımızın özverisi olmasaydı çoktan ölmüştüm. Allah onlardan razı olsun.