Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, daveti üzerine Barış Konseri vermek üzere Türkiye'ye gelen Filistin Gençlik Orkestrası üyeleri ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) sanatçıları ile Beştepe Devlet Konukevi'nde buluştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı programda, Mayıs 2021'de, Kudüs'te İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarında Mescid-i Aksa'yı savunurken başörtüsünden sürüklenerek gözaltına alınan ve bu sırada gülümsediği görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla direnişin sembollerinden biri haline gelen sanatçı Mariam Afifi'nin de yer aldığı orkestra üyeleri, konser verdi.
Programda Emine Erdoğan'a yoğun ilgi gösteren Filistinli gençler, hatıra fotoğrafı çektirdi.
IRKÇILIK UYARISI
Afifi ile geçen yıl yaptığı telefon görüşmesinde, gözaltına alındığı sıradaki güçlü duruşu için tebrik ederek Türkiye'ye davet ettiğini belirten Emine Erdoğan, ardından bu davetin CSO ile ortak bir konser verme fikrine dönüştüğünü anlattı. Emine Erdoğan, Osmanlı hakimiyeti altındaki Filistin'de farklı din ve mezheplerin eşsiz bir barış ikliminde yaşadığını anımsattı. Birçok medeniyetin kesiştiği, farklı din, dil ve ırkların bir arada olduğu Anadolu topraklarında Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Musevilerin bugün de birlikte dostça yaşayıp, özgürce ibadet ettiğini vurgulayan Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Oysa günümüzde, tüm dünyada, insanları inançları üzerinden birbirine düşman etmek için büyük bir gayret ortaya konuyor. Bunun yanında ırkçılık, maalesef ki tedavi edilememiş bir hastalık olarak kalplerimize bulaşıyor. Dünyamızın bu zor sınamalarına ve dertlerine bir şifa arıyorsak, medeniyet reçetelerine müracaat etmeliyiz. Hoşgörü kültürünü ihya etmeli, ona bir can simidi gibi tutunmalıyız. Bunun için, en başta, tüm insanları bir kardeşlik halkasının parçaları olarak kabul etmemiz lazım."
Mescid-i Aksa direnişinin sembol isimlerinden biri olan Mariam Afifi, Emine Erdoğan'a Filistin'in geleneksel kıyafetini hediye etti.
MÜŞTEREK DERDİMİZ
İnsanlığa karşı işlenen suçların müşterek derdimiz olması gerektiğini kaydeden Emine Erdoğan, "İstisnasız her biri uluslararası toplumun gündemine girmelidir. Nerede insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları ihlal ediliyorsa, hepimizin kalbi orada atmalıdır" dedi.
Barışın, huzurun herkes için tesis edilebildiği bir dünya temennisinde bulunan Emine Erdoğan, "Yarın (bugün) CSO Ada Ankara'da, 21 Temmuz Perşembe Atatürk Kültür Merkezi'nde Filistin Gençlik Orkestrası ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası iş birliğinde gerçekleştirilecek Barış Konseri'ne tüm sanatseverleri davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
'DÜNYA BİR SAVAŞ VE YIKIM YERİ OLMAMALI'
Emine
Erdoğan, dünyanın birçok yerinde yaşanan çatışmalara, Ukrayna- Rusya savaşıyla birlikte zorla yerinden edilen insanların sayısının 100 milyona ulaşmasına dikkati çekti. Savaştan, zulümden kaçan ailelerin, korku içindeki çocukların yaşadıklarına işaret eden Emine Erdoğan, "BM, mülteci sayısının 100 milyona ulaşmasının alarm verici olduğunu söylüyor. Dünya bir savaş ve yıkım yeri olmamalı. Zorla yerinden edilmiş 100 milyon insan, dünya nüfusunun yüzde 1'ini temsil ediyor. Bu rakam, dünyanın en kalabalık 14'üncü ülkesine denk" dedi.