251 kişinin şehit olduğu 15 Temmuz darbe girişimine sayılı günler kala CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan skandal bir adım geldi. Kılıçdaroğlu, Yargıtay kararıyla cezaevinden çıkan FETÖ'cü eski askeri öğrenci Taha Furkan Çetinkaya ve annesi Melek Çetinkaya ile görüştü. Yargıtay 3. Ceza Dairesi 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda Sultanbeyli dosyası kapsamında yargılanan askeri öğrencilere verilen müebbet hapis cezasını bozmuş, kararın ardından darbe girişimine katılan 66 eski askeri öğrenci tahliye edilmişti.
BİNLERCE MERMİ DAĞITTILAR
Yalova'dan İstanbul'a 25 rütbeli personel ile 315 askeri öğrenci ve şoför 8 sözleşmeli er olmak üzere toplam 348 şüpheli intikal etti. Bu şüphelilerden 296'sı Hava Harp Okulu öğrencisiydi. 76'sı 1. sınıf, 130'u 2. sınıf ve 90'ı 3. sınıftı. Dava dosyasındaki bilgilere göre, Yalova Hava Meydan Komutanı Metin Yıldırım'ın emri ile Hava Harp Okulu personeline verilmek üzere 20 sandık içerisinde 20 bin adet G-3 fişeği verildi. Askeri öğrenciler 15 Temmuz darbe girişiminin İstanbul'daki ayağında darbeden haberdar oldukları ve takviye amacıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Sabiha Gökçen Havalimanı, Digitürk binası, TRT Ulus binası, Avea Genel Merkezi ve Atatürk Havalimanı Kulesine gitmeyi hedefledi.
ASKERİ ÖĞRENCİLERİ ÖNCEDEN BELİRLEDİLER
Darbenin saatinin geriye çekilmesi nedeniyle Hava Harp Okulu öğrencileri hızlıca İstanbul'a intikali için araç temin edildi ve içtima alanında hazır bulunduruldu. İstanbul'a gönderilecek askeri öğrencilerin isimleri ise önceden belirlenmiş ve listelenmişti.
TAM TEÇHİZATLI OTOBÜSE BİNDİRİLDİLER
Her komutan, kendi sorumluluğu altındaki öğrencileri yakından tanıyordu. İsimleri önceden hazırlanan listede yazılı bulunan öğrencilerden atışı iyi olan, sessiz, sakin, emre itaat eden ve emirleri sorgulamayan öğrenciler seçildi. Askeri öğrenciler bu listeye göre tam teçhizatlı bir şekilde gruplara ayrılarak otobüslere bindirildi. Öğrencilere 80'er ve 100'er adet G-3 piyade tüfeği fişeği dağıtıldı. Rütbelilerde ise MP-5 uzun namlulu silahlar bulunuyordu.
KENDİLERİNDEN OLMAYANLARI KAMPTA BIRAKTILAR
Dava dosyasında özellikle, önceden belirlenen bazı öğrenci ve rütbeli personelin İstanbul'a intikal için kışladan çıkarıldığı, öte yandan çok sayıda askeri öğrenci ve rütbeli personelin ise Yalova Hava Meydan Komutanlığı'ndaki kampta bırakıldıkları tespiti dikkat çekiyor. Askeri öğrencilerin de aldıkları askeri eğitim gereği bu çelişkili durumu fark edememelerinin mümkün gözükmediği vurgusu mevcut.
RASTGELE ATEŞ ETMEYE BAŞLADILAR
Kayıtlara göre 3 bin G3 mermisi ve teçhizatla 3 rütbeli, 3 şoför ve 116 askeri öğrenci İstanbul Hava Harp Okulu'na doğru yola çıktı. Burada Osmangazi Köprüsü'nü geçen birlik saat 01.00 sularında Tuzla'daki Mehmetçik Vakfı tesislerine ulaştı. İstanbul'un çeşitli noktalarında vatandaşlar ve polisin işbirliğindeki engellemeler nedeniyle darbeci birlik bu noktadan sonra ilerleyemiyor. Tam bu esnada askeri öğrencileri taşıyan otobüsleri gören vatandaşlar, otobüslerin önünü keserek uyarılarda bulundu. 3 rütbeli asker tarafından ateşlenen otomatik silahlarla 2 sivil bacaklarından yaralandı. Darbeciler kalabalığın üzerine de rastgele ateş etmeye başladı.
POLİSLERİ YARALADILAR
İlerleyen süreçte yolu açmak isteyen darbeciler, polislere açtıkları ateş sonucunda 2 polis memuru daha yaralandı. Polis memurları bu esnada darbecilere, "Yapmayın bu yaptığınız suçtur, hepimiz bu vatanın evlatlarıyız, birbirimizi mi vuracağız" diyerek vazgeçirmeye çalıştı ancak fayda etmedi. Darbeciler, polislere ateş etmeye devam etti.
1994'TEN SONRA HIZ KAZANDILAR
Dava dosyasında örgütün 1994 yılı sonrası Harbiye giriş sınavı öncesi Türkçe sorularını ele geçirdiği vurgulanırken, örgüt mensuplarının harp okullarına o yıl bu sayede kitlesel şekilde sokulduğu hatırlatıldı. Örgüt üyeleri bundan sonraki her yıl daha fazla sayıda soru temin edip, seçtiği öğrencilere vererek sınavı kazanmalarını sağlayarak askeri lise, harp okullarında hakim bir güç haline geldi. Tespitlere göre son yıllarda örgütle ilişkisi olmayan neredeyse hiç kimse bu okullara giremedi.
ÇALINTI SORULARLA HARP OKULLARINI ELE GEÇİRDİLER
Hava Harp Okullarından en çok öğrenci 2007-2013 yıllarında atıldı. Bu tarih aralığı örgütün TSK'nın içerisine en fazla öğrenci yerleştirdiği dönem oldu. Harp Okullarından bu süre zarfında atılan öğrenci sayısı, 2007 yılına kadar atılan öğrenci sayısından fazla olduğu tespiti dava dosyasında yer aldı. Harp Okullarına sivil liseden alınan öğrenci sayısının 2008 yılından itibaren arttı. FETÖ elebaşına ait lise, dershane ve yurtlarda yetişen öğrenciler harp okullarına kitleler halinde sokulmaya başlandı.