İngiltere merkezli Financial Times Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan BioNTech kurucusu Uğur Şahin, Omicron varyantına karşı aşıların koruyuculuğunu yitirdiğini, alt varyantının ortaya çıkabileceğini, önlem alma konusunda zamanla yarışıldığını söyledi. BioNTech ve Moderna gibi hızlı mRNA teknolojisini kullanılan aşılarda bile seri üretime geçilmenin üç ayı bulabileceğini söyleyen Şahin, "Ek klinik denemelere gerek kalmadan aşı adaptasyonunu en yeni verilere göre yapma imkânına sahip olmak faydalı olacaktır" dedi. SABAH'a konuşan uzmanlar, alt varyant ihtimalini ve salgının seyrini değerlendirdi.
'ŞAHİN'İN KASTETTİĞİ BAŞKA'
BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. MUSTAFA HASÖKSÜZ: Yeni varyantların ortaya çıkması muhtemel ama salgın azaldı. Yeni varyant ihtimali iki yıl öncesine göre göre daha az. Çünkü dolaşımdaki virüs sayısı az. Aşının etkisini azalttığı konusunu yanlış tercüme ettiler ya da insanlar yanlış yorumluyorlar. Bazı varyantların antijenik özellikleri de farklı olabiliyor.
Virüsün antikor oluşturan bölümlerinin üzerinde eğer genetik değişiklik olursa onun oluşturduğu ankikorlar daha önce aşılanmış olan ya da daha önce oluşmuş olan antikorlardan farklı antikor oluşturacak. İlk varyantlara karşı oluşturulan aşılar için de 'Yeteri miktarda korumuyor' gibi ifadeler vardı. Uğur Şahin onu kastediyor; çünkü yeni varyantlarda antijenik bölge farklı ise yeterli miktarda korumayacağı için ona karşı aşı geliştirmek gerekir. Eğer yeni varyantların proteinleri farklı olursa eldeki aşılar korumayacak. Şahin de 'Yeni varyant olursa aşı hazırlamak için 3 aya ihtiyacımız var' diyor. Endişeye gerek yok.
BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. FİRDEVS AKTAŞ: Aşı hastalığa karşı koruyor ama hasta olmayı engellemiyor. Alt varyantlar da çıksa hastalıktan korunmak için aşı yeterli. Yeni varyantların çıkması sürpriz değil. Yayılması hakkında öngörü yapmak mümkün değil. Bulaşma riski yüksek varyantlar çıkarsa topluma yayılabilir. Sıfır vaka olmadan, Dünya Sağlık Örgütü pandemiyi bitirmeden pandemi bitmiş olmaz. Sayıların azaldığı, pandeminin etkisinin azaldığı doğru. Mevsimsel de olabilir bu durum. Riskli gruplarda ağır seyretme durumu sürüyor. Bağışıklığı düşük olanlarda, alt hastalığı olanlarda hastalık ağır geçiyor. Yoğun bakımdaki hastalar, aşısızlardan ve kronik rahatsızlığı olanlardan oluşuyor.
'HASTALIĞIN SEYRI NORMAL'
GÜLHANE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. ÜMİT SAVAŞÇI: Virüs dolaşımı azaldı. Aşıların hastalığa karşı koruyuculuğu devam ediyor. Alt varyantlar çıkabiliyor ama virüs dolaşımı azaldı. Virüs hasar yapıcı etkisini kaybetti. Hastalık normal virüs gibi seyrediyor. Kovid klinikleri Türkiye genelinde boşaldı. Ülkemiz için sıkıntı yapacak durum yok. Yeni varyantlara karşı sonbahara kadar yeni aşı geliştirilebilir. Sonbahara doğru grip aşısıyla birlikte tekrar bir aşılama yapılabilir. Şu an için endişe edecek, korkacak, ekstra ciddi sıkıntı yok. Aşıların etkisi büyük, çalışmalara devam edilmeli. Aşıların etkili olduğunu hepimiz biliyoruz
İSRAİL'DE 24 SAATTE 10 BİN VAKA
İSRAİL'DE son ayların en yüksek Kovid-19 vaka sayısı kaydedildi. İsrail Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 10 bin 202 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı. Ağır hasta sayısı 124, salgının başından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bin 908 olarak açıklandı. Kovid-19 vaka sayısı 4 Nisan'dan bu yana en yüksek günlük seviyesine ulaştı. İsrail hükümeti nisan sonunda, enfekte kişi sayısındaki düşüşün ardından Kovid-19 kısıtlamalarını kaldırmıştı. DIŞ HABERLER