Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin İstanbul'da açılan davada önemli bir gelişme yaşandı. Cumhuriyet savcısı, davada 'durma' kararı verilmesini, yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilmesini istemişti. Mahkeme heyeti 23 Kasım'da aldığı kararla, Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanlığına, sanıklarla ilgili Suudi Arabistan Krallığında bir soruşturma ve yargılama yapılıp yapılmadığını sormuştu. Mahkeme başkanı, beklenen yazının geldiğini bildirerek yargılamanın Suudi Arabistan makamlarınca yapılmasına karar vermişti.
SUUDİ BAŞSAVCILIĞINDAN YAZI GELDİ
Adalet Bakanlığından mahkemeye gönderilen yazıya göre, Suudi Arabistan Krallığı Başsavcılığı, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sorusuna 13 Mart 2022 tarihli yazı ile cevap verdi. Suudi Başsavcılığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'na gönderilen o yazıda, yargılamanın Suudi Arabistan Krallığı'na devredilmesi, sanıklar hakkında çıkartılan kırmızı bülten kararlarının da kaldırılması talep edildi. Yazıda, davanın devri durumunda davadaki iddialar hakkında değerlendirme yapılacağı belirtilmişti.
SAVCI: YARGILAMA SUUDİLERE DEVREDİLSİN
Cumhuriyet savcısı, davada 'durma' kararı verilmesini ve yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilmesini talep etmişti. Savcının mütalaasında, "Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olarak ifadesi alınan müşteki ve tanık beyanları, kamera görüntüsü çözümleme tutanakları, telefon imajı, HTS analiz raporları, uçuş kayıtları ve sair delillerden hareketle 26 sanık hakkında dava açıldığı belirtilmişti. Ancak sanıkların yabancı ülke vatandaşı olmaları, haklarında çıkartılan yakalama emirleri ve kırmızı bülten kararlarının infaz edilemediği ve ifadelerinin alınamadığı, bu haliyle de dosyanın sürüncemede kalacağı dile belirtilmişti. Sanıklar hakkında Suudi Arabistan adli makamlarınca da bir yargılama yapıldığına dikkat çekilmişti.
YARGILAMA SUUDİ MAKAMLARINA DEVREDİLDİ
Cumhuriyet savcısının mütalaasının ardından 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti müzakereye çekilerek, savcının mütalaası doğrultusunda davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilmesine karar vermişti.
20 YIL HAPSE MAHKUM EDİLDİLER
Cemal Kaşıkçı cinayetini işledikleri gerekçesiyle Suudi Arabistanda yapılan yargılamada karar çıktı. verilen karara göre yargılanan 5 sanık hakkında ölüm cezası verildi. Cemal Kaşıkçı'nın ailesinin şikayetten vazgeçtiğinin altını çizen Suudi yargılama makamı verilen ölüm cezasını 20 yıl hapse düşürdü. Yargılaması yapılan diğer 3 sanık ise değişik yıllarda hapis cezasına çarptırıldı.
TÜRK YARGI MAKAMLARI KARARI YERİNDE BULUNCA DOSYA DÜŞTÜ
Suudi yargılama makamı yapılan yargılama sonunda verilen cezayı Türk makamlarına iletti. 11 Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından yapılan değerlendirmede verilen cezaların dosya kapsamına uygun olduğu kanaatine varınca dosyanın düşmesine karar verildi. Böylece Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yapılan yargılama sonlandırıldı.