Dünyayı saran yeni tehlike miyop salgını. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) verilerine göre miyop (uzağı görememe) görülme sıklığı yüzde 33'lere dayandı. Yani her 3 kişiden 1'i miyop. 2050 yılına kadar bu oranın yüzde 50' lere varacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar, koronavirüs salgınında kısıtlamalar nedeniyle uzaktan eğitim, bilgisayar, tablet ve telefon başında geçen sürelerin uzunluğu çocuklarda ve gençlerde miyop salgınını arttırdı. Uzakdoğu ülkeleri miyopa diğer ülkelerden önce teslim oldu. Bu nedenle dijital diyet ve açık havada zaman geçirmek şart.
Peki ama artan miyop hastalığının nedeni ne ? Durdurulması mümkün mü? İşte dünyayı esir alan miyop salgınıyla ilgili uzmanların uyarıları:
REÇETE 2 SAAT KURALI
Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emrah Altıparmak:
Uluslararası Miyopi Enstitüsü Fahri Büyükelçisiyim. Özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki miyop vakaları ile ilgili çalışmaları yapıyoruz. 6 yıl önce yapılan çalışmalarda 2020 yılında dünya nüfusunun üçte biri yani yüzde 30'u miyop olacağı bildirildi. Bu hızla giderse 2050 yılında rakamların yüzde 50'yi aşacağı belirtildi. Bu rakamların üzerine bir de dünyada Kovid-19 salgın sürecini yaşadı. Kovid-19 salgınından korunmak için uygulanan kısıtlamalar nedeniyle hayatımız değişti. Eğitim uzaktan eğitime döndü. Çocuklar ve gençler kapalı ortamda daha çok bilgisayar, tablet ve telefon başında zamanını geçirdi. 7-8 saat dersi ekrandan izledi. Ve bu da yakına bakma sürelerini uzatınca miyop vaka sayıları daha da yükseldi. Uzakdoğu ülkeleri bu süreci 20-30 yıl önce yaşadı. Ve bu bölgelerde miyop patlaması oldu. Şimdi tüm dünyada rakamlar yükseliyor. Miyopun yavaşlaması için lütfen aileler çocuklarının günde 2 saatini açık havada, aydınlıkta geçirmelerini sağlasın. Yakına bakma süresi de 2 saatin altında olmalı. Yüksek miyopta yani 6'nın üzerinde miyop derecesi çıkınca daha da büyük tehlike çocuk ve gençleri bekliyor. Bunlarda göz tansiyonu. Retina yırtılması. Sarı nokta hastalığı gibi. Bu hastalıklar riskli ve görme kaybına neden olabiliyor. Eğer önlem almaz isek yüksek miyop görülme sıklığı artacak. Dijital diyet şart. Uzakdoğu ülkelerinden Singapur'da okula giden çocuklar, okulda 1 saatini zorunlu olarak açık havada geçiriyor.
GÜN IŞIĞINDA ZAMAN GEÇİRİN
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Koytak:
"2000'li yıllarla birlikte sosyal medya, bilgisayar ve tablet kullanımı arttı. Buna bağlı olarak da miyop oranı yüzde 25'lere tırmandı. 2020 yılında ise bu rakam yüzde 33'lere yükseldi. Yani her 3 kişiden 1'i miyop. Kliniğimize gelen hastalardan da bunu çok net olarak görüyoruz. Miyop yükseliyor. Öngörü böyle giderse 2050 yılında her 2 kişiden 1'i miyop olabilir yönünde. Uzakdoğu ülkelerinde uygulanan eğitimin daha çok bilgisayar başında olması bu rakamların önce onlarda yükselmesine neden oldu. Çocuklarda mutlaka okul öncesi dönemde detaylı göz muaynesi öneriyoruz. Çocukların açık havada, gün ışığında geçirecekleri zamanın hem okulda hem okul dışında arttırılması lazım. Devletlerin bu konuda düzenlemeler yapması lazım. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki gün ışığında oynayan, spor yapan çocukların miyopluğu ilerlemiyor.
EKRAN BAŞINDA YARIM SAATTE BİR 5 DAKİKA ARA
İstanbul Beyoğlu Göz Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Muhittin Taşkapılı:
Miyop gelişiminde hem genetik hemde çevresel faktörlerin rol oynuyor. Koronavirüs salgının da uygulanan kısıtlamalar çocuklarda göz sorunlarını arttırdı. Salgında hem eğitimlerini sürdürmek hem de sosyal faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla bilgisayar, tablet ve telefon ekran başında çok zaman geçiren çocuklarda miyop görülme oranını arttı. 6 yaşından küçük çocukları ekrandan uzak tutun. Daha büyük çocuklarda ekran ve yakına bakma süresini günde 2 saatin altına indirmeye çalışın. Ekrana 30-40 santimetre yakından bakınca yarım saatte bir 5 dakika ara verin. Miyop olma riski varsa mutlaka göz doktoruna muayneye gidin.