Son dakika haberleri: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Göç Bilgilendirme Toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, Almanya'nın 2010 yılında birçok uyruktan 1 milyon 354 bin 200 kişiyi vatandaşlık verdiğinin söyledi. Vatandaşlık verilenlerin arasında Suriyeli, Türkler ve başka uyrukların olduğunu kaydetti. Ayrıca, 650 bin Suriyelinin de Almanya'da vatandaş olabilme hakkı elde ettiğini kaydetti. Ayrıca, Suriyeliler için bayram izni olmayacağını açıkladı.
Türkiye'nin Göç Strateji Belgesinin olduğunu belirten Soylu, "Kaçak göçün kaynağında durdurulması gerekiyor. Örneğin kaynağı neresi Afganistan, İran, Afrika, Pakistan Orta Doğu ülkeleri. Bunu nasıl durdurabiliriz. Etkili sınır güvenliği tedbirleri alarak. Ne yaptık, sınır duvarları, optik kuleler inşa ettik. Kaçak göçü engellemek için bir mücadele planı ortaya koyduk"dedi.
1 milyon 246 bin göçmeni yurt içinde yakalandığını aktaran Soylu, "Türkiye'den 361 bin 740 kişiyi bugüne kadar gönderdik. Diğerleri uluslararası korumaya başvurdular. Toplam 506 bin 280 kişi de gönüllü olarak Suriye'ye geri döndüğünü dile getirdi.
SINIR ÖTESİ HAREKATIN ÖNEMİ
Sınır ötesi harekatların ve alınan tedbirlerin önemine vurgu yapan Soylu, şunları aktardı:
"Sınır ötesi harekat yapmasaydık Eğer göçü kaynağında durdurmasaydık 8 milyon insan da 6 milyonu Suriyeli, 2 milyonu İranlı, onlar da gelecekti. Bu büyük bir politikadır. Güvenlik duvarları, elektro optik kuleler, termal kameralar bunların hepsi 2 milyon 620 bin civarında kaçak göçmenin engellemesini sağladı."
GERİ GÖNDERME MERKEZİNDE 25 BİN KAÇAK GÖÇMEN VAR
Türkiye'nin göçmen kaçakçılığı ile mücadelesine değinen Soylu, "Ocak ayı itibariyle 110 bin kaçak göçmen yakalandı. Sınır dışı konusunda da Türkiye geçen yıl toplam sınır dışı oranını yüzde 11'den yüzde 53'e çıkardı. Her yakalanan 100 kaçak göçmenden yüzde 53'ünü geri gönderiyoruz. Sınır dışı olayı kolay değil. Önce kimliğini tespit edeceksin, ülkesini tespit edeceksin. Afganistanlı kaçak göçmenler de sınır dışı oranı yüzde 39'a ulaştı. Afganistan'a sınır dışı oranının en yüksek olduğu gün dün oldu. Hem yakalanması hem de sınır dışı edilmesi. Geri Gönderme Merkezlerimizde toplam 25 bin geri gönderilecek insan var. Birçok ülkeyle geri kabul anlaşmamız var. Bu ülkelerin sayısını artırmak istiyoruz"dedi.
PARMAK İZİ SİSTEMİ İSTANBUL HAVAALANINDA FAALİYETE GEÇTİ
Yerli ve Milli parmak izi makinasınının çalışmaya başladığını aktaran Soylu, "Yılbaşında bir karar aldık, dedik ki, Türkiye'de vize serbestisi olan ülkeler var. Buradan gelenlerin bir kısmı geri dönmüyor. Baktık ki bu rakam büyümüş. Vize serbestisiyle gelip bunu ihlal edenlerin oranı kaçak göçenler içerisinde oranı yüzde 28 olduğunu gördük. Bu konuyu değerlendirmek için komisyon kurduk. Artık vize başvurularında parmak izi alıyoruz, vize alırken taahhütname imzalattık. Gelişi durdurabilmek için. Pasaportu yırtıyorlar dedim ya, aklı evveller ne demek istiyor dedi. Parmak izi aldığımız için ülkesini söylemese de ülkesine geri gönderebiliyoruz. Yerli ve milli parmak izi makinemiz çalışıyor. Dünyada 7 ülkede var biri de biziz. İstanbul havalimanında başlandı, diğer yerlerde de başlatacağız" şeklinde konuştu.
TURİZM VİZESİ İLE GELENLERE İKAMET İZNİ YOK
Vize işlemlerini tekrar ele aldıklarını söyleyen Soylu, "Öğrenim vizesi ve tıbbi tedavi için vize almak isteyenler var. Burada da bir istismar var. Öğrenci vizesiyle geliyor, ikamet başvurusunda bulunuyor. Öğrenim vizesiyle gelip ikamete başvuranlara ikamet vermiyoruz. Öğrenimi bittikten sonra ülkesine dönecek.
10 Şubat 2022'den itibaren Turizm vizesiyle gelerek süresini bitirenlerin ikametine izin vermiyoruz"dedi.
SAVAŞ BÖLGESİNDEN GELMEYENLER ALINMAYACAK
Kamp sistemi tekrar devreye girdiğini belirten Soylu, şunları aktardı:
"Türkiye göç akımını kontrol etmek için, özellikle Şam'dan çok Suriyeli geliyor. Gelenleri Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kilis ve Hatay'da bulunan mevcut kamplarımızdan birine alacağız burada belli bir süreç içerisinde burada barındırayacağız. Nereden geldiğini tespit ettikten sonra savaş bölgesinden gelmiyorsa geri göndermiş olacağız. Yeni gelenlere tespit etmek için kamp sistemini devreye sokuyoruz."
1200 MAHALLE YABANCILARA İKAMET KAPATILDI
Bakan Soylu, "Ülkemizde yabancıların belirli bölgelerde yoğunlaşmasının önlenmesi amacıyla yabancı sayısının toplam kişi sayısına oranının yüzde 25'i geçtiği toplam 781 mahalle tüm yabancılar için ikamete kapatılmıştı. 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren oranın yüzde 20 olarak uygulanması sağlanacaktır. Böylelikle yaklaşık 1200 mahalle ikamete kapatılmış olacaktır"şeklinde açıklamada bulundu.