Son dakika haberi... Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu'na katıldı. Program kapsamında uzlaştırma kurumunda en başarılı cumhuriyet başsavcılıkları ile uzlaştırmacılara ödülleri verildi. Uzlaştırma kurumunun da değerlendirildiği programın açılış konuşmasını yapan Bakan Bozdağ, kira düzenlemesine ilişkin önemki açıklamalarda bulundu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde artışın bir önceki yılın yüzde 25'ini geçemeyeceğini duyurdu. Uzlaştırmanın kapsamını genişletmek konusunda yeni dönemde yeni adımlar atacaklarını vurgulayan Bozdağ, bazı suçların cezalarının alt ve üst sınırına bakmaksızın onları uzlaştırma kapsamına alacaklarını, bu konudaki hazırlıkların Ekim'de kamuoyuna açıklanacağını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM Grup Toplantısında yaptığı açıklamalarına da tepki gösteren Bozdağ, "Samimiyseniz o zaman yapılan bütün şikayetleri geri çekeceksiniz" dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu'na katıldı. Program kapsamında uzlaştırma kurumunda en başarılı cumhuriyet başsavcılıkları ile uzlaştırmacılara ödülleri verildi. Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu'na Bakan Bozdağ'ın yanı sıra Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili ve İkinci Daire Başkanı Mehmet Akif Ekinci, HSK Üyeleri Cumhur Şahin, İbrahim Kolcu, Aysel Demirel, Havvanur Yurtsever, Ceza İşleri Genel Müdürü Ali Öztürkmen, Akademisyenler ve Cumhuriyet Başsavcıları katıldı.
"KİRALAR BİR ÖNCEKİ YILIN YÜZDE 25'İNİ GEÇMEYECEK"
Kira düzenlemesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, "Bugün Adalet komisyonunda Borçlar kanununa geçici bir madde eklenmesi söz konusu olacaktır. Yapılan çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023 yılına kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanununa Adalet Komisyonu'nda eklenecek. Konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde bir artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı ifade ediliyor. Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Bu düzenleme kiracı ve ev sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bulunmasına özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar" ifadelerini kullandı. Uyuşmazlık kurumunun önemine dikkat çeken Bakan Bozdağ, "Türkiye'de uyuşmazlıkların kısa sürede çözülmesi insanlarımızın adaletten beklentisinin zaman içerisinde tecelli etmesi, alınan kararların infazı, adalete güveni ve yargı hizmetlerine memnuniyeti artırmakta son derece önem arz etmektedir. Yargının üstündeki iş yükü çok yüksektir. Bugün 3 milyon 290 bin 195 ceza uyuşmazlığının ceza mahkemelerinde, 4 milyon 331 bin 658 hukuk uyuşmazlığının hukuk mahkemelerinde yaklaşık 8 milyon uyuşmazlığın bulunduğunu görüyoruz" açıklamasını yaptı.
UZLAŞTIRMANIN KAPSAMINI GENİŞLETECEĞİZ
Türkiye'de uzlaştırma konusunda ciddi sonuçlar alındığını kaydeden Bozdağ, "2017'den bu yana yaklaşık 3 milyon civarında bir uzlaştırma kapsamında işin çözüldüğünü görüyoruz. 2021 yılında 230 bin 50 uzlaştırma kapsamında dosyanın sonuçlandığını görüyoruz. Türkiye'deki ceza davalarının sayılarına baktığımızda bu rakamın o sayının yanında az olduğunu belirtmek isterim. Uzlaştırmanın kapsamını genişletmek konusunda yeni dönemde yeni adımlar atacağız. Bazı suçların cezalarının alt ve üst sınırına bakmaksızın onları uzlaştırma kapsamına almanın daha yararlı olacağına dair pek çok değerlendirme aldık. Üst sınır alt sınır cezaya göre tayin yaptığımızda bazı suçların tiplerinin toplumda çok farklı tepkilere neden olması nedeniyle uzlaştırma kapsamına girmesin diye pek çok şey uzlaştırmanın kapsamı dışında bırakıldı. Bir zaruret ortaya çıktı. Bu zarureti ortadan kaldırmak, toplumun tepki duyduğu suç tiplerini uzlaştırmanın kapsamına almamak ama öte yandan da uzlaştırma kapsamı içerisinde olan suç tipleri ile ilgili ceza sınırına bakmaksızın bunları bu kapsama alma konusunda kararlıyız. Yeni dönemde Ekim'e doğru bu konudaki hazırlıklarımızı Türkiye kamuoyu ile paylaşacağımızı ilan etmek istiyorum" dedi.
HAKARET TÜM DÜNYADA SUÇ
Hakaretle ilgili son dönemlerde artan düzeyde şikayet olduğuna dikkat çeken Bakan Bozdağ, "Sadece Ankara'da geçen sene 47 bin şikayet var. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşması nedeniyle orada görülmeyeceğini düşünerek pek çok sinkafı düşünce ve fikir olarak zikretmeye çalışan kişiler türedi. Hakaret Türkiye'de de suç, diğer ülkelerde de suç. Dünyanın neresine giderseniz gidin hakaret suçtur. Kim tarafından kime söylenirse söylensin suçtur. Dünyanın hiçbir yerinde küfür ağır eleştiri değildir. Eleştiri yapıyorum diyerek karşısındaki muhatabı hakaret eden, sinkaf eden bir açıklama fikir değildir, fikirsizliktir. Bunu birbirinden ayırmamız lazım. Ayırmazsak bu ayrımsızlık bizi daha kötü sonuçlara götürür. Hakaret kim tarafından kime karşı ne zaman nerede yapılırsa yapılsın suçtur. Fikir hürriyetiyle eleştiri hürriyetiyle hiçbir alakası yoktur, sinkaf suçtur, ağır eleştiri falan da değildir" ifadelerini kullandı.
KILIÇDAROĞLU'NA: SAMİMİYSEN ŞİMAYETLERİNİ GERİ ÇEK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmaya tepki gösteren Bakan Bozdağ, " Kaç dosyada bugüne kadar sizin aleyhinize tweet attılar diye şikayetçi bulunduğunuz kişilerle uzlaşmaya oturdunuz. Kaç kişi hakkında bugüne kadar Twitter vasıtasıyla sinkaf veya hakaret yoluyla sizin aleyhinizde söylemde bulundular diye şikayette bulundunuz. Başkaları da var böyle. Adliyeler dosyalarla dolu. Samimiysek o zaman yapılan bütün şikayetleri geri çekeceksiniz. Şu anda Adliyelerde yüzlerce binlerce dosya var. Akşener'e de soruyorum. Madem Twitter'ın içerisinde yazılanlar içerisinde sinkaf etmek, hakaret etmek suç değil öyle düşünüyorsunuz neden sizinle ilgili tweet atan insanlar hakkında şikayetçi oluyorsunuz. Şikayetlerinizi geri almayı düşünüyor musunuz? Kaç bin kişi hakkında bugüne kadar şikayetçi oldunuz. Bir yandan helalleşme deyip öte yandan uzlaşma masalarına oturup şu kadar verilirse böyle olur bu kadar verilirse böyle olur demek ahlaki de değil hukuki de değil doğruda değil" açıklamasını yaptı.
AP'NİN TÜRKİYE RAPORU
Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporu hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Bozdağ, şunları söyledi:
Avrupa Parlamentosu ile ilgili konularda Türkiye'ye karşı daima objektif ve tarafsız olmasını bekliyoruz. Başka ülkelere nasıl davranıyorsa Türkiye'ye de aynı şekilde davranmasını istiyoruz. Türkiye'ye terör örgütlerinin gözüyle bakıyorlar, terör örgütlerinin yazdıklarıyla, çizdikleriyle Türkiye hakkında raporlar oluşturuyorlar. Sonra da Türkiye'den bizim raporlarımızı neden kaile almıyorsunuz diye Türkiye'ye eleştiriyorlar. Biz Türkiye'ye karşı tarafsız, objektif, adil her raporu bugüne kadar başımızın üstünde gördük. Ama Türkiye'de olup bitenleri çarpıtan Türkiye'de terör örgütlerinin sözlerini raporlarına yansıtan ve Türkiye'ye karşı önyargıyı raporlaştıran bir raporu Avrupa Parlamentosu değil kim kabul ederse etsin biz onların karşısında Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin hukukunu koruma konusunda kararlıyız. Buradan da muhataplarımızı bize karşı tarafsız davranmaya davet ediyoruz. Türk hükümet yetkilileriyle, kurum ve kuruluşlarıyla sadece hazırladıkları raporların meşruiyetini artırmak için yapılan görüşmeleri doğru görmüyoruz. Her defasında Türkiye aleyhine raporları adeta yarıştırıyorlar. Türkiye'nin haketmediği eleştirileri Türkiye'ye yöneltiyorlar. Türkiye Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bugüne kadar verdiği kararlara uymuştur. 4 bin 266 tane AİHM kararı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne taşınmış ve bugüne kadar Türkiye bu kararların 3 bin 758'ini infaz etmiştir, diğerlerinin de infazı devam etmektedir. Türkiye'nin infaz oranı yüzde 89'dur."
TÜRK YARGISINA KİMSE EMİR VE TALİMAT VEREMEZ
"Bizden Kavala davasına müdahale etmemizi istiyorlar" diyerek sözlerini sürdüren Bakan Bozdağ, "Bir yandan yargı Türkiye'de bağımsız değildir, siz karışıyorsunuz diyorlar öte yandan da rapora yazmışlar Kavala, Demirtaş serbest bırakılsın. Türkiye'de yargı, mahkemeler bağımsız. Raporun içerisine bunları serbest bırakın diye Türkiye'ye tavsiyede bulunuyorlar. Türk yargısı bağımsızdır. Türk yargısına Avrupa Konseyi de Avrupa Parlamentosu da emir ve talimat veremez. Kavala kararını Türkiye Cumhuriyeti yargısı uygulamıştır. Uygulanan bir karar üzerinden Türkiye'yi uygulamadı diye itham etmek esasında niyet okumaktır. Aynı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2008'den beri Yunanistan'da oradaki Türk Gençler Birliği ve oradaki bazı derneklerin isminde Türk ismi geçiyor diye bu dernekleri kapattılar. Yargıya gitti Yunan yargısı oradaki dernekleri haksız buldu. Sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitti. AİHM hak ihlali kararı verdi. Yunanistan haksızdır dedi. Yunan hükümeti 2008 yılından beri bu kararların gereğini yerine getirmiyor. 2008'den beri Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi neden Yunanistan ile ilgili yerine getirmediği bir kararı gündemine alıp AİHM'e Türkiye'de olduğu gibi görüş sunmuyor. Biz eşit
muameleyi, adil davranışı, tarafsızlığı herkesten bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Fahiş kira artışı için FLAŞ adım! Kira artış oranı 'SABİT'leniyor
Son dakika | Konutta devrim gibi adımlar: Kira artışına son, yüksek binalara veda