Türkiye'nin son dönemdeki en büyük askeri tatbikatlarından biri olan EFES-2022 Birleşik, Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı, 13'ü bilfiil katılımla 37 dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla sürüyor. İzmir'de icra edilen tatbikata, binden fazlası müttefik olmak üzere on binden fazla personel katılım sağlıyor. Tatbikat, SİHA'lardan helikopterlere, savaş gemilerinden mühimmatlara, elektronik harp sistemlerinden radar sistemlerine denge değiştiren sistemleri savunma ürünlerini geliştiren, üreten ve güvenlik güçlerinin hizmetine sunan Türk savunma sanayiinin kabiliyetlerinin katılımcı ülkeler tarafından sahada görülmesine olanak sağlıyor. EFES-2022 kapsamında açılan sergide yerli ve milli imkanlarla üretilen Türk savunma sanayii sistemleri yer alıyor. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda oluşturulan sergi bölümünde 43 firmanın standı yer alıyor. Türk askerinin en yakın destekçisi savunma sanayi ürünlerinden bazıları şöyle:
VURUCU İHA KARGU: Dört yıldır Mehmetçiğin sınır ötesi nokta operasyonlarında aktif olarak kullandığı STM KARGU tatbikat kapsamında açılan savunma sanayi ürünleri sergisinde boy gösterdi. Halihazırda iki ülkeye ihraç edilen KARGU'nun ihracatı için 20'den fazla ülke ile görüşülüyor. Hassas vuruş kabiliyetine sahip KARGU İHA, 30 dakikadan fazla havada kalabiliyor.
İNSANSIZ KARA ARAÇLARINDA ÖNEMLİ AŞAMA: İnsansız hava araçlarında başarı destanı yazan Türk savunma sanayi insansız kara araçları (İKA) teknolojisinde de iddialı. Her türlü saha testi yapılan HAVELSAN yapımı BARKAN, daha da geliştirilerek kısa süre içinde TSK envanterine girecek. BAHA İHA ile entegre çalışabilen BARKAN İKA'yı sürü haline getirmek için çalışmalar devam ediyor.
BAYKAR KIZILELMA'NIN SİLAH SİSTEMİ 'ÇAKIR': Her platformdan atışı gerçekleştirilebilen ROKETSAN yapımı ÇAKIR, 150 kilometre menzile sahip. Sene sonunda ilk atış testi yapılacak ÇAKIR, elektronik harp başlığı da taşıyabiliyor.