Başkan Recep Tayyip Erdoğan, müjdeleri peş peşe sıraladı. Bu müjdelerden bir de pasaportlarla ilgiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli ve milli pasaport üretimine başlanacağını ve "Çip" krizi sebebiyle küresel tedarik imkanları zorlaşan pasaport üretimini ülkemizde gerçekleştirecek altyapının kurulduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yerli e-pasaport, yeni e-mavi kart ve yeni e-sürücü belgesi tanıttı. Bakan Soylu, yeni e-Sürücü Belgesi ve yeni e-Pasaportlarda 'Turkey' yerine ilk kez 'Türkiye' ifadesi kullanılacağını da açıklarken dünyanın en güvenlikli pasaportu olduğunun altını çizdi. Soylu ayrıca, yeni sürücü belgesi görselinde yerli ve milli otomobilimiz TOGG'un kullanıldığını aktardı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan müjdeleri peş peşe sıralarken uzun süredir hazırlıkları yürütülen önemli projelerden biri olan yerli ve milli pasaport üretim alt yapısının oluşturulduğunun bilgisini paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni pasaport için ağustos ayını işaret ederken "Çip krizi sebebiyle küresel tedarik imkanları zorlaşan pasaport üretimini ülkemizde gerçekleştirecek altyapıyı kurduk. Dünyanın en güvenli pasaportlarından biri olan yeni pasaportumuzun sayfaları, Topkapı Sarayı ile başlayıp, birinci Meclis Binası ile sona eriyor ve tam ortasında da Ayasofya Camii bulunuyor" dedi. BaşkanErdoğan'ın duyurduğu yeni pasaportun detayları ortaya çıktı.
PASAPORTTA ÇİP KRİZİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yerli e-pasaport, yeni e-mavi kart ve yeni e-sürücü belgesi tanıttı. Bakan Soylu, yeni yerli e-pasaport hali hazırda kullanılmakta olan ve "e-pasaport" olarak tabir edilen yeni nesil çipli pasaportları bir Fransız firması tarafından üretildiğinin bilgisini paylaştı. Soylu, "Tüm dünyada pandemi nedeniyle ortaya çıkan ciddi bir "çip tedarik krizi" var ve söz konusu firma, talepleri karşılamakta zaman zaman sıkıntılar yaşıyor. Bizde çok güçlü bir tedarik ettiğimiz stokumuz oluğu için vatandaşımıza sıkıntı yaşatmamak için çaba gösterdik. Avrupa'da birçok ülke eski pasaportlarına geri döndü. Biz de çok sıkıntı yaşadık ama bunu vatandaşımıza hissettirmemeye çalıştık" dedi.
DÜNYANIN EN GÜVENİLİR PASAPORTTU ÜRETİLECEK
Ağustos ayında dünyanın en güvenilir e-pasaportunun üretileceği ve 'Turkey' yerine ilk kez 'Türkiye' ifadesi olacağının altını çizen Soylu, "İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile yine köklü bir kamu kurumu olan "Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü" tarafından ortak yürütülen çalışmalar sonucunda, yeni yerli e-pasaport tasarım çalışmalarını ve pilot üretimini başarı ile tamamladık. Seri üretimin son aşamasındayız. Ağustos ayında kendi e-pasaportumuzu kendimiz dünyanın en güvenlikli pasaportunu üretiyoruz. Yeni yerli e-pasaport; halen kullanılmakta olan pasaporta kıyasla, barındırdığı güvenlik özellikleri ve teknolojisiyle, birçok yeniliği de beraberinde getirmektedir. Yeni yerli e-pasaportumuz, TÜBİTAK AKİS işletim sistemli temassız çipe ve birçok yeni güvenlik öğesine sahip. Ayrıca yeni yerli e-pasaportta cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, 'Turkey' yerine ilk kez 'Türkiye' ifadesi kullanılacak.
YERLİ PASAPORTTA GÖRSEL ŞÖLEN
Yerli ve milli pasaporttun detaylarını paylaşan Soylu, ayrıca Macaristan devleti ile de sözleşme imzaladıklarının bilgisini paylaştı. Soylu, "Tasarımı, özgün bir tasarım şeklinde planladık. Pasaportun her sayfasında, ülkemizin farklı şehirlerine ait tarihi, kültürel ve manevi değerlere ait görseller, şehre özel bitki görselleri gibi tasarım özellikleri yer alacak. Ayrıca yeni e-pasaportlarda, daha önce 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, yeni nesil yerli e-pasaportla 10 yıla çıkıyor. Biz Macaristan ile sözleşme imzaladık. Macaristan ile karşılıklı yapacağımız sözleşme çerçevesinde birbirimize ait pasaportlarda felaket kurtarma birimleri kuruyoruz. Bir yedekleme yapma konusunda görüşüyoruz. Allah korusun burada pasaport basma merkezlerimizde herhangi bir sıkıntı olduğu zaman biz onlarınkini onlar da bizimkini basma kabiliyetine sahip olabilecekler.
SÜRÜCÜ BELGESİ GÖRSELİNDE TOGG DETAY
Yeni e-sürücü belgesi ile ilgilide bilgi veren Bakan Soylu, Görselinde yerli arabamız TOGG ve emniyet kemeri ve sürücü görsellerinin kullandığını aktardı. Soylu sözlerine şöyle devam etti:
"Bildiğiniz gibi burada da 2016 yılından itibaren yeni nesil sürücü Belgesi'ni vermeye başlamıştık. Bugüne kadar 15 milyon 940 bin sürücü belgesi verdik. Ancak bu yeni nesil sürücü belgelerinin, dünyadaki yeni teknolojilere ve standartlara uyarlanması, artık bir zorunluluk halini aldı. Dolayısıyla burada da geç kalmadan, pasaport atağımızla birlikte, bu konuyu da ele darphaneyle ele aldık.
Yine İçişleri Bakanlığı nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen bir çalışma sonucunda, bu sürücü belgeleri de yeniden tasarlandı. Yeni e-sürücü belgesi de temassız çip kullanılarak teknolojik yönden geliştirilmiş, güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Öte yandan barindirdiği standartlar itibariyle de hem AB hem de İSO regülasyonları ile uyumlu hale getirilmiştir. Yeni e-sürücü belgesinde de yeni e-pasaportlarda olduğu gibi 'Turkey' yerine ilk kez 'Türkiye' ifadesi kullanılacak. Bunun özelliği burada tek resim vardı, şimdi güvenlik açısından çift pencere kullanılacak. Arabası TOG, emniyet kemeri ve sürücünün olduğu detaylar var. Bizim ehliyetlerimiz uluslararası dolaşıma açıktır. Ehliyetimize de kimlik yükleyebileceğiz."
YENİ MAVİ KART YOLDA
Yeni Mavi kart konusunda ise; Soylu, "Mavi kart, doğumla Türk vatandaşı olup, sonradan çeşitli nedenlerle Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalan kişilere ve bunların üçüncü dereceye kadar alt soylarına verilen, değerli kâğıt kapsamındaki bir belgedir. Bu kişiler, bu belge ile Türk vatandaşlığı kanununda belirtilen bazı haklar haricinde, Türk vatandaşlarına tanınan yine bazı hakları kullanmalarına imkân bulmaktadır. Hali hazırda mavi kart talep halinde yurt içinde Nüfus Müdürlükleri, yurt dışında ise diş temsilciliklerimiz tarafından kâğıt ürün olarak eski usulle düzenlenmektedir. Yurtdışında yaşayan ve mavi karta sahip soydaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından ortak yürütülen çalışma sonucunda; kâğıt malzeme temelli tahrifata açık mavi kartın yerine; biyometrik verileri barindiran, temassız çipe sahip, birçok güvenlik öğelerini içeren, dayanaklı ve uzun ömürlü polikarbon malzemeden üretilen yeni e-mavi kart tasarlandı. Yeni e-mavi kart talepleri tüm İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinden ve diş temsilciliklerden yapılabilecek. Kişiselleştirilmesi ise diğer kartlarımızda olduğu gibi nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü bünyesinde bulunan ortak kişiselleştirme merkezinde üretilerek soydaşlarımızın adreslerine ulaştırılacak" dedi.