Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin İstanbul'da açılan davada 7'nci duruşma yapıldı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya davanın müştekisi olan Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ile avukatı katıldı.
Mahkeme heyeti 23 Kasım'da aldığı kararla, Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanlığına, sanıklarla ilgili Suudi Arabistan Krallığında bir soruşturma ve yargılama yapılıp yapılmadığını sormuştu. Mahkeme başkanı, beklenen yazının geldiğini bildirdi.
SUUDİ BAŞSAVCILIĞINDAN YAZI GELDİ
Adalet Bakanlığından mahkemeye gönderilen yazıya göre, Suudi Arabistan Krallığı Başsavcılığı, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sorusuna 13 Mart 2022 tarihli yazı ile cevap verdi. Suudi Başsavcılığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'na gönderilen o yazıda, yargılamanın Suudi Arabistan Krallığı'na devredilmesi, sanıklar hakkında çıkartılan kırmızı bülten kararlarının da kaldırılması talep edildi. Yazıda, davanın devri durumunda davadaki iddialar hakkında değerlendirme yapılacağı belirtildi.
SAVCI: YARGILAMA SUUDİLERE DEVREDİLSİN
Ardından Cumhuriyet savcısı davanın esasına ilişkin mütalaasını açıkladı. Savcı, "Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olarak ifadesi alınan müşteki ve tanık beyanları, kamera görüntüsü çözümleme tutanakları, telefon imajı, HTS analiz raporları, uçuş kayıtları ve sair delillerden hareketle 26 sanık hakkında dava açıldığını" belirtti. Ancak Suudi Başsavcılığından gelen yazı doğrultusunda, davanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devrinin sağlanması yönünde savcı görüş bildirdi.
SÜRÜNCEMEDE KALDI
Cumhuriyet savcısının mütalaasında, "Sanıkların yabancı ülke vatandaşı olmaları, haklarında çıkartılan yakalama emirleri ve kırmızı bülten kararlarının infaz edilemediği ve ifadelerinin alınamadığı, bu haliyle de dosyanın sürüncemede kalacağı dile getirildi. Mütalaada, Cezaî Konularda Uluslararası Adlî İş Birliği Kanunu'nun 24. maddesi uyarınca dosya hakkında 'durma' kararı verilmesi" talep edildi. Bu doğrultuda, "Yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devrinin sağlanması ve gerekli usûl işlemlerinin yapılması" istendi.
Mahkeme heyeti ise sanıklar hakkındaki yakalama emri ve kırmızı bülten kararlarının devamına karar verip, duruşmayı 7 Nisan'a erteledi.
SUUDİ MAHKEMESİNDEKİ YARGILAMA
Suudi Arabistan Başsavcılığı cinayetin ardından ülkelerine kaçan sanıklardan 11'nin Suudi Mahkemesinde yargılandığını ve Aralık 2019'da sanıklardan 5'inin idama, 3'ünün toplam 24 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurmuştu. Suudi Başsavcılığı 7 Eylül 2020'de 8 sanık hakkında nihai hükmün açıklandığını duyurmuş, sanıklardan 5'ine 20'şer, 1'ine 10, diğer 2'sine 7'şer yıl hapis cezası verildiğini bildirmişti. Açıklamada, Kaşıkçı'nın yakınlarının kendi şahsi dava haklarından feragat etmesi nedeniyle 5 sanık hakkındaki idamın 20 yıl hapse çevrildiği ve dosyanın kapandığını belirtilmişti.
Hatice Cengiz
İSTANBUL DAVASI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede, cinayeti gerçekleştirmek üzere görevlendirme yapıp diğer şüphelilere gerekli talimatları veren eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmet Bin Muhammed El Asiri ile Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın sağ kolu olan eski Kraliyet Divanı Müsteşarı Suud El Kahtani hakkında "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istenmişti. Diğer 18 sanığın da "tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesi talep edilmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı cinayete ilişkin Suudi Arabistanlı 6 firari sanık hakkında da 28 Eylül 2020'de ikinci bir iddianame hazırlamış, konsolosluk çalışanı olan şüphelilerden 2'sinin ağırlaştırılmış müebbet, diğer 4 şüphelinin de "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan 5'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti. 6 sanıkla ilgili ikinci iddianame, 20 sanık hakkında açılan ilk dava ile birleştirilmişti.