İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetiminin gerekli yasal izni almadan Çırağan Caddesi'nde asırlık çınar ağaçlarını kesmesine Beşiktaş sakinleri sert tepki gösterdi. İBB'yi beceriksizle suçlayan Beşiktaşlı vatandaşlar, "Bu ağaçları bakımsızlıktan kanserli yapan sizsiniz. Tedavi etseydiniz" diyerek tepkilerini dile getirdi.
DERTLERİ ASLA AĞAÇ DEĞİL
Hüseyin Kaya (Emekli üst düzey yönetici): Beşiktaşımız'ın simgesini kestiler. Burada yaşayan vatandaşların görüşünü almadan, sormadan bu ağaçları kestiler. İnsanlar da kanser oluyor. Ama ne yapıyoruz, tedavi için her yolu deniyoruz. Siz de tedavileri için her yolu deneseydiniz. Günümüz teknoloji çağı. Her yolu deneseydiniz.
Ayşe Fazlıoğlu Yılmaz (Kimyager): Bunlar Atatürk'ü kullanıyorlar. Atatürk'ün bir ağacı yerinden oynatmamak için neler yaptığını hepimiz biliyoruz. İşlerine geldikleri zaman Atatürk. Müthiş bir kurnazlık var. Şu anki hükümetin belediyesinden tek bir ağaç kesilsin hepsi yeri göğü inletir.
Kemal Atılman (Esnaf emeklisi): 1850'den beri Beşiktaş'ta ikamet eden bir aileyiz. Burası 100 yıllık bir ağaç yoludur ve burası bizim için çok önemli bir noktadır. Bu ağaçların tedavi edilip tekrar kazandırılması lazımdı. Yaşananlardan oldukça rahatsızım. Çok üzülüyorum. Gezi olayları geliyor aklıma. Onların derdinin ağaç olmadığını bugünkü tepkisizliklerinden daha iyi anlıyorum.
SORUMLU İBB'DİR
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Çevre, Şehir ve Kültür Başkanı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan: Süreci tüm yönleriyle ilk andan itibaren yakından takip ediyoruz. Geçmişin ve geleceğin emaneti olan çınar ağaçlarını muhafaza etmek en başta şehrin Belediye Başkanı'na düşen önemli bir vazifedir. Tolga ÖZLÜ/ SABAH
SADECE AĞAÇLARI DEĞİL, ATATÜRK FOTOĞRAFLARINI DA ORTADAN KALDIRDILAR
Ercan Ersan (Emlakçı): Yusuf Namoğlu ve Celal başkanın zamanında Çırağan'dan Dolmabahçe sonuna kadar 107 adet Atatürk resmi dikilmişti. Şimdi nerede bu resimler? Bunların Atatürk'e de saygıları yok. Neden? İstanbul'da başka hiç mi ağaç kalmadı da bunları kestiniz. Kanserliymiş... Bu ağaçları bakımsızlıktan kanserli yapan sizsiniz. Tedavi etseydiniz. Özel malzemeler alsaydınız. Yıllardır bu ağaçlar tedavi ediliyordu zaten. Beşiktaş'ı mahvettiler.
KOCAELİ'NİN ASIRLIK ÇINARLARI BÖYLE KURTARILDI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beşiktaş'ta bulunan ve her biri tescilli olan 112 Çınar Ağacını keserek, yurt genelinde gündem oldu. Olayın duyulması sonrasında İstanbul Belediyesi büyük tepki görürken, vatandaş ve uzmanlar bu ağaçların kurtarılabileceğini ifade etti. Asırlık Çınar Ağaçlarını kesmek yerine 2019'da başlattığı çalışma ile tedavi ettirip kurtaran Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Genel Sekreteri Hasan Aydınlık, " "Kesin bir kanıta dayandırmadan, tüm çareler denenmeden, bu ağaçların kesilmemesi gerekir. Bu hukuken de suçtur" dedi.
871 TESCİLLİ AĞACIMIZ VAR
Kocaeli'nde Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescillenmiş her biri 130 yılın üzerinde 871 Çınar Ağacı bulunduğunu ifade eden Aydınlık, "2019 yılında ağaçlarda hastalıklar oluştuğunu fark ettik. Hemen konu ile ilgili çalışma başlattık. Hem ağaçları kaybetmemek, hem de tehlike oluşturmasını engellemek amacıyla İstanbul Cerrahpaşa Orman Fakültesi Akademisyenleri ile ortak bir inceleme yapıldı. Uzmanlar gelerek ağaçların Akustik Tomografilerini çekti. Ardından Mikro delmeler yaptık. Tıpkı bir insanın rahatsızlığını tespit etmek için uygulanan teşhis yöntemleri kullanıldı. Ağaçların içi ne durumda ne gibi sıkıntıları var belirlendi. Sonra Uzmanlar her bir ağaç için tek tek reçete hazırlayarak park ve bahçeler müdürlüğümüze verdi. Daha sonra, onlarda gelip ekiplerimiz ile birlikte Çınarlarımızın tedavilerini gerçekleştirdi."
ÖLÜ DOKULAR TEK TEK ALINDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin özellikle tarihi ağaçlara ayrı bir önem verdiğini, başkan Tahir Büyükakın'ında öğretim görevlisi olması nedeniyle bu tarz önemli konularda her türlü araştırmanın yapılmasını istediğini ifade eden Aydınlık, " Ağaçlar içerisinde meydana gelen hastalıklar temizlendi. Ölü dokular tek tek alındı. Gerekli ilaçlamalar yapıldıktan sonra, ağacın dokusuna uygun bir kaplama ile açılan noktalar tek tek kapatıldı. Adeta yaralanan bir insanı nasıl tedavi ediliyor ve yarası sarılıyorsa her biri bu kontrolden geçerek, ihtiyaç duyulan tedavilerini yaptık. Bizim kent merkezimde kentin simgesi olan 110 ağacımız da bu kontrol ve tedaviden geçti. Yani hasta ağacı kesmek çözüm değil. Bazen gerekebilir. İstanbul'da durum ne bilmiyorum. Ama konusunda uzmanların yaptığı açıklamalarda bu ağaçların kurtarılabileceği söyleniyor. Bizce bu tarz ağaçlar hakkında hızlı karar vermemek lazım. Birde şöyle bir durum var. Bu ağaçları herhangi bir nedenle kesmek için gerekçeyi kanıtlamanız lazım. Aksi takdirde bu hukuksal süreçler doğurur." dedi. Abbas ÇAKAR/SABAH