İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Beşiktaş Çırağan Caddesi üzerindeki asırlık 112 çınar ağacının tedavisini sürdürmeden kökten kesmesi tepkiyle karşılandı. Orman mühendisleri, 150- 200 yıllık çınar ağaçların tedavisinin yapılmadığını ve teknik rapor gösterilerek katledildiğini söyledi. SABAH'a konuşan vatandaşlar ve siyasiler de tarihi hafızanın silindiğini söylediler. SABAH'a konuşan konunun uzmanları şu bilgileri verdi:
BAKIMLARI YAPILMAMIŞ
Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz: Bu 112 ağaçtan belki can ve mal güvenliğine zarar verebilecek belli sayıda kısmı bilimsel olarak tespit edilip kesilebilirdi. Ancak 112'sinin asla bu kapsamda olduğunu düşünmüyorum. İBB yaptığı açıklamalarda SİT turulu kararıyla kestiğini ifade ediyor ancak yaptığım araştırmalarda SİT kurulunda orman mühendisinin olmadığını öğrendim.
Orman Mühendisi Mehmet Yerli: Isparta Üniversitesi'nin, İstanbul Üniversitesi'nin hastalanmış anıt ağaçların bakımına yönelik yaptığı tedaviler vardır. Asırlık çınar ağaçlarını nasıl yaşattıkları da ortadadır. Çırağan Caddesi'ndeki ağaçların budanması haricinde bakımı devam ettirilmemiş. Bu uygulama elbette ki ağacı öldürür.
VATANDAŞLAR DA TEPKİ GÖSTERDİ
Ercan Ersan: Sahil ilçesi olan Beşiktaş'ımızda denizimizi yok ettiler. Şimdi de asırlık ağaçlarımızı katlettiler. Halk mağdur. Bu nasıl belediyecilik zihniyeti?
Uğur Can Bay: Ağaçlar tarihimizin son iki asrını hatırlatması bakımından çok kıymetliydi. Tarih hafızadır ve o tarihin canlı şahitleri bizim için paha biçilemezdir.
Murat Can Gezici: Çocukluğumun geçtiği Çırağan Caddesi... Yol boyunca sıralanmış çınar ağaçlarının altında yürümek belki de en huzur bulduğum olaydı. Evet olaydı diyorum çünkü yakın zamanda hastalandığı gerekçesiyle 112 tanesinin hayattan koparıldığını öğrenene kadar. Çok yazık
Şevval Avcılar: Ortaköy'den Beşiktaş'a geçerken Çırağan Caddesi'nden yürüdüm. Sırf yürümek için toplu taşıma bile kullanmazdım. Huzur veriyordu bana. Hâlâ aklım almıyor, nasıl kıydılar?
167 YILLIK ÇINARLAR
İSTANBUL'DA Çırağan Sarayı'nın 3'üncü Ahmed döneminde yapımına başlanmasıyla bölgede yaygın olarak bulunan çınarlarla birlikte yer yer görülen, güçlü bağışıklık sistemi, kuru, kirli havaya, yara ve bereye karşı da dirençli olan Londra çınarları, daha yaygın olarak 1718 yılında Avrupa'dan getirilmesiyle dikilmeye başlandı. Daha sonraki yıllarda Sultan 1'inci ve 3'üncü Selim tarafından da dikimleri yapılan çınar ağaçları, 2'nci Abdülhamid Han döneminde Yıldız Sarayı'nın kullanıma başlamasıyla güzergâh boyunca uzatıldı. Bu kapsamda günümüze kadar karşılıklı olarak toplam 646 adet Londra Çınarı olarak bilinen ağaç Çırağan Caddesi boyunca uzandı. Yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi bulunan Londra çınarlarından Çırağan Caddesi'nde kesilenlerin ise 167 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Sarıyer'de İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Araştırma Ormanı'nda yer alan Londra Çınarı adlı anıt ağacın korunduğu öğrenildi. 'Uyuyan Çınar' olarak da bilinen ağaç 600 yaşında...
REKLAM PANOSU MU KONACAK?
VATAN Partisi Beşiktaş İlçe Başkanı Aydın Erel: Beşiktaş
Çırağan Caddesi'nde İBB tarafından
sessiz sedasız kesilen
112 çınar ağacı akıllara çeşitli
sorular takılmasına sebep
olmaktadır. Demokratik haklar
konusunu sık sık dile getiren,
göstermelik mahalle toplantıları
yapan belediye böyle
anıt ağaçların kesilmesini
Beşiktaş'ta yaşayanlardan
ve STK'lardan neden sakladı?
Cadde boyunca uzanan duvarlara
reklam panoları koyarak,
İBB'nin kısa zamanda 58 milyar
TL'ye çıkan borcunu kapatmak
için mi kullanılacak?
AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Adem Yavuz: İBB, Beşiktaş'ta 112 tane
çınar ağacını kesti. Vahşeti
gizlemek için de kimi ağaç
kökünün üzerine beton dökmüş,
kimini de ızgarayla
kapatmış. Acaba İBB bu
ağaçları, yeni reklam panoları
asmak için mi kesti?
Göreceğiz.