
SABAH ekibi Rus işgalinden kaçan binlerce Ukraynalı'nın zorlu yolculuğunu anbean takip ediyor.

Ülkenin en batısındaki Lviv'in tarihi tren garı savaş mağdurları için son çıkış kapısı.

Polonya sınırını geçenlerin Avrupa ülkelerine gitmek için ilk durağı ise Plac Legionow Garı.

Binbir güçlükle buraya ulaşanlar kendilerini umut yolculuğuna çıkaracak treni bekliyor
SABAH, Rus işgalinden kaçan Ukraynalılar'ın zorlu yolculuğuna anbean takip ediyor. Ülkenin en batısındaki Lviv kentindeki tarihi istasyon genç, yaşlı herkes için bir umut kapısı. Ukrayna- Polonya sınırını geçen Ukraynalıların Avrupa ülkelerine gitmek için durağı ise Plac Legionow İstasyonu. İşgalden kaçan binlerce kişi kendilerini umut yolculuğuna çıkaracak treni dört gözle bekliyor. Savaşın mağdurları Kiev, Mariupol, Harkov, Sumi gibi savaş bölgelerinden kaçarak Polonya'ya sığınıyor. Ukraynalılara, Korczowa'da bulunan toplama merkezinde barınma veya taleplerine göre yer değişikliği imkânı sunuluyor. Bu imkânlardan yararlanmak için günlerce, haftalarca veya aylarca beklemek istemeyen Ukraynalılar, soluğu toplama merkezine 25-30 km mesafedeki Przemysl'de bulunan Plac Legionow Tren Garı'nda alıyor. Buraya gelerek bir umut Polonya'nın diğer şehirlerine veya diğer Avrupa ülkelerine bilet bakan Ukraynalılar için tren garında da bir seferberlik başlatılmış durumda. Genç, yaşlı, engelli bireylerin koridorlarında ve salonunda yerlerde yattığı tren garının sefer takip ekranının önü ise hiç boş kalmıyor. Şanslı olan Ukraynalılar sefer saatinin gelmesini dört gözle ekrandan takip ederken, onlar kadar şanslı olamayan sığınmacılar ise sefer takip ekranına yeni bir sefer yansısın diye dua ediyor. Umuda yolculuğa Kiev, Mariupol, Harkov, Sumi gibi savaş noktalarında başlayan Ukraynalıları, Polonya'ya geçtikten sonra da zorlu bir süreç bekliyor. Çünkü, Ukrayna-Polonya sınırında bulunan Korczowa, Przemsyl ve Medyka bölgelerinde bir noktadan bir noktaya geçiş neredeyse imkânsız hale geldi. Özel aracınız yoksa sınıra yakın bölgelerde taksi veya başka bir ulaşım aracı bulmanız neredeyse imkânsız.
UKRAYNA İÇLERİNE KADAR YARDIMLARI ULAŞTIRACAĞIZ
TÜRK Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, şu ana kadar Ukrayna'ya 13 TIR insani yardım malzemesi gönderildiğini belirterek, "Ukrayna'nın güneybatı hattında, hem Moldova ve Romanya hem de Ukrayna'nın içerisinde insani yardım operasyonlarımızı devam ettireceğiz. Türkiye'ye gelen kişiler için de Kapıkule'de insani destek sağlıyoruz. Sahada insancıl aktörler olarak çalışıyoruz" dedi.
'SON VATANDAŞ GÜVENLE YURDA DÖNENE KADAR ÇALIŞMAMIZ SÜRECEK'
TÜRKİYE'NİN Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere: Bugün itibarıyla
13 binin üzerinde
vatandaşımızın
ya doğrudan
büyükelçilik imkânlarıyla, devletimizin
imkânlarıyla ya da sınır
geçişlerine destek anlamında
tahliyesinde rol oynamış olacağız.
Ukrayna'dan tahliye edilmeyi
bekleyen Türk vatandaşlarının
sayısı 500 kadar. Türkiye'ye
gitmek isteyen son kişi güvenle
Ukrayna'dan ayrılana kadar tahliyeler
devam edecek. Devletimizin
vatandaşına ne kadar sahip çıktığını,
ateşin ortasından vatandaşını
nasıl kurtarabildiğini gösteren
çok ciddi bir çalışma bu.
UMKE'DEN SAHRA HASTANESİ
Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) görevlilerinin Romanya-Ukrayna sınırında tahliye edilen Türk vatandaşlarının sağlık taramasından geçirilmesi amacıyla kurduğu Sahra Hastanesi, Ukraynalı savaş mağdurlarına da şifa dağıtıyor.