FETÖ'nün Ergenekon kumpasına ilişkin soruşturmalarda önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Poyrazköy kumpas soruşturmasında 68 şüpheli hakkında yeni bir iddianame hazırladı. FETÖ'cü eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Yurt Atayün'ün aralarında olduğu şüphelilerden bazıları cezaevinde, başka FETÖ davaları kapsamında tutuklu veya hükümlü olarak bulunuyor.
Şüpheli FETÖ'cü polisler "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "iftira", "haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından yargılanacak.
KUMPASI ADIM ADIM ÖRDÜLER
21 ve 28 Nisan 2009 tarihleri arasında Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul Poyrazköy Keçilik mevkisinde yapılan kazılarda mühimmat bulunduğu açıklanmıştı. Dönemin özel yetkili savcıları kazılarda ele geçirilen silahların Ergenekon Terör Örgütü'nün silahları olduğunu ve bu örgüte bağlı bir hücrenin deşifre edildiğini iddia etmişti. SAT komandoları ve denizci subayların tutuklandığı davada yargılanan askerler ise silah bulunan arazinin SAT komandolarının eğitim alanı olduğunu, mühimmat denilen silahların da eğitimlerde kullanıldıktan sonra atılan tek kullanımlık LAV silahları olduğunu savunmuştu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan "Poyrazköy" davası ile daha sonra "Kafes Eylem Planı", iki ayrı "Amirallere Suikast" davası, "Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan arama", "ÇYDD ve ÇEV" davaları birleştirilmişti.
ALİ TATAR'IN KATİLLERİ
Kumpas soruşturmalarında FETÖ'nün tutuklamak istediği kişilerden Yarbay Ali Tatar intihar etmiş, Prof. Dr. Türkan Saylan ise soruşturma sürecinde vefat etmişti. Toplam 6 ayrı dosyanın birleşmesinden oluşan davaya, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması üzerine İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi bakmıştı. Bu mahkeme 84 sanık hakkında beraat kararı vermiş, sahte delillerin kimler tarafından üretildiğinin belirlenmesi için de savcılığa ihbar ve suç duyurusunda bulunmuştu.
KUMPASIN YARGI AYAĞI FİRARİ
Öte yandan, kumpasın yargı ayağında yer alan dönemin özel yetkili savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen ile hakim Mehmet Karababa yurtdışına kaçmıştı. Hakim ve savcılarla ilgili ayrıca soruşturma yürütülüyor. Geçmişte FETÖ'cü hakim, savcı ve polislerin, kendilerinden olmayan kamu görevlilerini tasfiye etmek için sahte belge üretip, uydurma soruşturmalar açtığı ortaya çıkmıştı.
15 TEMMUZ'A UZANAN SÜREÇ
Fetullahçı Terör Örgütü, Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarında Türk Silahlı Kuvvetlerini hedef alırken, 7 Şubat 2012'de Milli İstihbarat Teşkilatına, 17 ve 25 Aralık 2013 tarihlerinde de doğrudan hükümete operasyon yapmaya kalkışmıştı. 15 Temmuz 2016'da ise hain örgüt, geçmişte TSK'ya yerleştirdiği askerleri harekete geçirip askeri darbe girişiminde bulunmuştu.