Türkiye ile İnterpol arasındaki ilişkiler Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol-Europol Daire Başkanı Selçuk Sevgel'in Interpol'ün İcra Komitesi üyeliğine seçilmesiyle birlikte yeni bir boyut kazandı. FETÖ-PDY olmak üzere PKK/KCK, DEAŞ, DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadelesi ve bu konulardaki görüşlerini en üst düzeyde aktarma imkanına sahip olacak. Interpol-Europol Daire Başkanlığı, 2021 yılı içerisinde İnterpol içerisinde önemli bir konuma gelirken birbirinden başarılı operasyonlara da imza attı. Türk Emniyet teşkilatı, İnterpol'ü aktif şekilde kullanırken 2 bin 213 kişi hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarttı. Bunlardan 805'i terör suçlarından, 822'si asayiş suçlarından, 586'sı da kaçakçılık suçlarından oluşuyor.
109 SUÇLU 33 ÜLKEDEN GETİRİLDİ
Interpol-Europol Daire Başkanlığı'nın görevli personeller ince elenip sık dokunarak seçiliyor. Personellerin en önemli özelikleri ise; yabancı dil bilmeleri ve bilişim sistemlerinin kullanımına hakim olmaları, ayrıca uluslararası hukuk, uluslararası anlaşmalar ve uluslararası polisiye işbirliği konularında yeterli bilgiye sahip olmaları yer alıyor. Oluşturulan bu ekip 2021 yılında uluslararası seviyede aranmakta olan 109 suçlu 33 ülkeden getirilerek Türk yargısına teslim etti. Ayrıca ülkemizde yakalanan 29 suçlu 7 ülkeye iade edilmesini sağladı.
TÜRK İNTERPOL'Ü TOSUNCUĞU GETİRDİ
Çiftlikbank'ın kurucusu olan Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın son günlerin en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. 2018 yılında, 132 bin 222 kişiden 1 milyar 139 milyon liralık vurgun yaparak yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan, 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın, Brezilya'da Sao Paulo Başkonsolosluğu'na teslim olmasının ardından Interpol-Europol Daire Başkanlığı'nın görevli personeller tarafından İstanbul'a getirildi. Türk yargısına teslim edilen Aydın, 75 bin 260 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.
TOSUNCUĞUN AĞABEYİ DE GETİRİLDİ
Çiftlik Bank kurucusu "Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın'ın ağabeyi Fatih Aydın Uruguay'ın başkenti Montevideo'ya 80 km mesafede bulunan Canelones Bölgesinde tespit edilen adreste Uruguay Federal Polisi tarafından yapılan baskınla yakalanarak tutuklandı. Türkiye'den yetkililer Aydın'ın iadesini istemesi üzerine Urguay adli makamları bu talebi uygun gördü ve Türk İnterpol'ü Uruguay'a giderek Aydın'ı Türkiye'ye getirdi.
SARAL KARDEŞLER MAKEDONYA'DAN GETİRİLDİ
İstanbul Beşiktaş'ta Nispetiye Caddesi'ndeki bir kafede 19 Temmuz 2016'da düzenlenen silahlı saldırıda Veysel Kadayıfçıoğlu, Tufan Gedik ve Yakup Oral ölmüş, 3 kişi de yaralanmıştı. Saldırının Sarallar grubu tarafından gerçekleştirdiği belirlenmişti. Sarallar örgütünün lideri olduğu belirtilen Zafer ve Cihan Saral kardeşler, Kuzey Makedonya'da yakalanarak Türk İnterpol'ü tarafından Türkiye'ye getirilerek adalete teslim edildi.
İNTERPOL, 839 FETÖ MENSUBUNUN KIRMIZI BÜLTEN TALEBİNİ REDDETTİ
FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra 839 FETÖ mensubuna yönelik kırmızı bülten çıkarılması talebine İnterpol, FETÖ'nün Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan bir terör örgütü olmamasını gerekçe göstererek reddetti. İnterpol, FETÖ mensuplarına yönelik kırmızı bülten çıkarmamasına rağmen MİT Başkanlığı, İstihbarat Başkanlığı, KOM ve Terörle Mücadele Daire Başkanlıkları ile Dışişleri ve Adalet Bakanlıkları koordinasyonunda dünya genelinde 123 FETÖ mensubu Türkiye'ye getirildi.
İNTERPOL NASIL ÇALIŞIR
Dünyanın en büyük uluslararası en büyük adli polis teşkilatı olan İnterpol, şüpheliler ile terör ve suç örgütlerinin faaliyetleri hakkında istihbarat toplayarak elde ettiği verileri analiz ederek 19 farklı veri tabanında saklıyor. Uluslararası arama bültenleri, üye ülkelerin talepleri üzerine genel sekreterlik tarafından çıkartılarak ortak veri sistemleri üzerinden paylaşılıyor. İnterpol farklı işlevlere sahip kırmızı, mavi, yeşil, sarı siyah, turuncu ve mor bültenler yayınlıyor. Bu bültenlerin dışında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi özel bültenleri de İnterpol tarafından çıkarılıyor.
İnterpol gelişen bilişim teknolojilerine uygun olarak kendisini yeniliyor. Üye 194 ülkeden sağladığı bilgilerle, 19 farklı veri tabanı oluşturuldu. Milyonlarca bilgiyi barındıran İnterpol veri tabanları, suçlulara ait kimlik bilgileri ve parmak izlerinin yanı sıra; çalıntı eşyalar, pasaportlar; her türlü deniz, hava, kara taşıtları ve silahlara ait bilgileri içeriyor. 19 veri tabanında 114 milyon veri bulunurken günlük ise 9 milyon arama yapılıyor. Türk İnterpol'ü 194 üye ülke arasında gerek personel sayısı gerekse 200 bin gelen giden evrak hacmiyle ilk on sırada yer alıyor.