Ünlü şair, yazar ve düşünce adamı Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından, "Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet- i Rahman'a kavuştu. Örnek bir hayat, sağlam bir fikir örgüsü, büyük bir edebî miras bıraktı geride. Mevla mekânını cennet, makamını âli, ruhunu şâd eylesin" mesajıyla duyurdu. Türk edebiyatına Diriliş şiarını kazandıran Karakoç eserleriyle milyonların gönlünde yer edinmişti. Karakoç, I. Dünya Savaşı'nda Kafkas cephesinde Ruslara esir düşen tüccar Yasin Bey ile Emine Hanım'ın oğlu olarak Diyarbakır Ergani'de 22 Ocak 1933'te dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi sınav sonuçlarını beklerken, Necip Fazıl Kısakürek ile tanışmak üzere yanına gitti. Karakoç, Kısakürek ile tanıştıktan sonra ise bir daha hiç ayrılmadı. Maliye Bakanlığı'nda Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi bölümünde 1955'te çalışmaya başlayan Karakoç, maliye müfettiş yardımcısı oldu.
MONA ROSA ŞİİRİ
İlk eserleri 1950'li yıllarda Büyük Doğu'da yayımlanan Karakoç, 16 Aralık 1963'ten itibaren değişik aralıklarla Yeni İstanbul gazetesinde, "Karakoç" imzasıyla günlük yazılar kaleme aldı. Türk edebiyatının en sevilen şiirlerinden biri haline gelen "Mona Rosa" şiiriyle okuyucunun kalbinde taht kurdu. Yeni İstiklal, Yeni İstanbul, Babıali'de Sabah ve Milli gazetede yazılar yazdı. 1990'da şiir ve yazılarında, dergilerinde, kitaplarında ortaya koyduğu dünyayı gerçekleştirmek için Diriliş Partisi'ni kurdu ve 7 yıl genel başkanlığını yaptı. Diriliş Partisi, 19 Mart 1997'de kapatıldı. 2007'de Yüce Diriliş Partisi'ni kurdu. İkinci Yeni şairleri arasında gösterilen Karakoç muhafazakar akımın önemli temsilcilerindendi. Kültür ve medeniyet kavramlarını yeniden tanımlayan, diriliş muştusuyla birçok kişiyi etkileyen önemli bir portre olan Karakoç, diriliş kavramını da İslam'daki "ölümden sonra dirilme" inancından yola çıkarak sosyolojik ve tarihi boyutta yorumlayan bir isimdi. Şiirlerinde en fazla öne çıkan kavram da dirilişti. Ona göre diriliş, özü arama, öze ulaşma ve yeniden doğmaydı. Karakoç'un vefatı politik ve edebi çevrelerde büyük üzüntü yarattı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan yayımladığı taziye mesajında "Sezai Karakoç'un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Onun dünya sürgününün bittiği yerde bizim büyük hasretimiz başladı. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine sabır diliyorum. Hepimizin başı sağolsun" ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile birçok siyasetçi ve yazar da taziye mesajları yayımladı. Sezai Karakoç, bugün ikindi namazını müteakip Şehzadebaşı Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından caminin haziresine defnedilecek.
FİKİRLERİYLE NESİLLERE YOL GÖSTERDİ
BAŞKAN Recep Tayyip Erdoğan; şair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç'un vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı paylaştı. Erdoğan, "Fikirleriyle nesillere yol gösteren, edebiyatımızın, düşünce dünyamızın, ülkemizin büyük mütefekkiri, 'Diriliş Şairi' Sezai Karakoç Beyefendi'nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi. Başkan Erdoğan ayrıca Sezai Karakoç'un yeğeni Aziz Karakoç'u telefonla arayarak taziyelerini iletti.
KARAKOÇ'UN KİTAPLARI
SEZAİ Karakoç'un yayımlanan kitaplarından bazıları şöyle: Diriliş Neslinin Amentüsü, İslam'ın Dirilişi, Mevlana, Yitik Cennet, İnsanlığın Dirilişi, Kıyamet Aşisi, Yunus Emre, Leyla ile Mecnun, Diriliş Muştusu, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Ayin Çeşmeler, Varolma Savaşı, Günlük Yazılar 3 (Sur), Çağ ve İlham Sevgi Devrimi.