Ankara'da, FETÖ'nün "gaybubet evi"nde yakalanan eski Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi üyesi Kenan Karabeyeser, Yargıtay 3. Ceza Dairesinde hakim karşısına çıktı. Karabeyeser, Adana Jandarma Bölge Komutanlığı döneminde MİT TIR'larını durduran ve 2019'da 'FETÖ üyeliğinden mahkum olan eski tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun generalliğe terfi etmesi için eski İstanbul İl Jandarma Komutanı Hüseyin Kurtoğlu'nun terfisine engel olmak için Kurtoğlu hakkında suç uydurup mahkumiyetine karar veren isimler arasında yer almıştı.
KUMPAS DOSYALARINDA İMZASI VAR
Kenan Karabeyeser, eski Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi üyeleri Necati Meran, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak ile "görevi kötüye kullanma" suçundan "yüce divan" sıfatıyla AYM'de yargılanıyor. Karabeyeser, Meran, Demirezici ve Saylak, 2011'de İstanbul jandarma alay komutanı olan Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Tümgeneral Hüseyin Kurtoğlu'nun terfisini engellemişti. O dönem kurmay albay olan Hüseyin Kurtoğlu ve birlikte çalıştığı 5 personel hakkında, Silivri Cezaevi'nde bulunan tutukluya, babasının ölümü üzerine verilen izni kullandırmadıkları gerekçesiyle dava açılmıştı. Silivri 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Kurtoğlu ve diğer sanıklar, 'kamu görevinin sağladığı nüfuzu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan mahkum edilmiş ve ceza Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi'nce onanmıştı.
KUMPAS DAVALARI ARASINDA GÖSTERİLDİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca eski yüksek yargı mensupları hakkında hazırlanan fezlekelerde Hüseyin Kurtoğlu davası, FETÖ'nün kumpas davaları arasında gösterilmişti.
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün geçtiğimiz Haziran ayında FETÖ'nün Batıkent'teki "gaybubet evi"ne yönelik düzenlediği operasyonda 5 yıldır firari olarak aranan eski Yargıtay 14'üncü Ceza Dairesi üyesi Kenan Karabeyeser yakalanmıştı. Tutuklanan eski Yargıtay üyesinin, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından ilk derece mahkemesi sıfatıyla Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliğinden yargılanmasına başlanmıştı. Karabeyeser, Yargıtay yeni yerleşkesinde gerçekleştirilen üçüncü duruşmaya cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Duruşmada, ikinci duruşmada heyet tarafından karar verilen tanıkların dinlenmesine geçildi.
"SOHBETLERE KATILIYORDUK"
Tanık olarak dinlenen Mustafa Sarıçam, Karabeyeser'i aynı adliyede çalışması dolayı tanıdığını, sanıkla beraber Kayserideyken dini içerikli sohbetlere katıldıklarını ifade etti.
"GÜLEN'İN KİTAPLARINI OKUYORDUK"
Sarıçam, kendisinin örgüt içerisinde görev almadığını, Karabeyeser'in de örgüt içinde görev almadığını bildiğini öne sürerek, sohbetlerde Gülen kitaplarının okunduğunu bildirdi.
"SOHBETLER ÖRGÜTSEL DEĞİLDİ"
Sarıçam'ın ifadesi sonrasında Karabeyeser, "Yaptığımız sohbetler örgütsel değildi" dedi.
"ADI "PARALEL" YAPI İÇİN YARGITAY'A SEÇİLMESİ YÖNÜNDE KULİSLERDE GEÇİYORDU"
Tanıklardan dönemin Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ise, sanığın ismini 2011 Yargıtay üye seçimleri öncesinde duyduğunu, adının o dönem "paralel" yapı olarak adlandırılan örgüt tarafında seçilmesi için kulis yapılanlardan olduğunu söyledi. Erdem, bu yapı tarafından belli dosyalardan manipülasyonlar yapıldığını, Kurtoğlu davasının da bunlardan biri olduğunu belirtti.
"30 YILDA 2 DEFA KARŞILAŞTIK"
Dönemin HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur da, sanıkla dönem arkadaşı olduklarını, ancak 30 yılda 2 defa karşılaştıklarını kaydetti.
"FETÖ'YE YAKIN OLARAK BİLİYORDUK"
Sanığın FETÖ üyeliği hakkında somut bilgisinin olmadığını anlatan Okur, 2011 Yargıtay seçimlerinde sanığın FETÖ'ye yakın olduğunu bildiğini aktardı.
Tanık beyanlarının sonrasında Karabeyeser ve avukatı, sanığın tahliyesini talep etti.
TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Bunun üzerine Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, heyetin ara kararını açıkladı. Karabeyeser'in tutukluluk halinin devamına karar verilirken, duruşma 22 Aralık gününe ertelendi.