İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere, muhalefet liderlerinin ve İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ile muhalif basının diline doladığı İBB bazı dernek ve vakıflara para aktardı" iddiasının yalan olduğu ortaya çıktı.
Aralarında TÜGVA, TÜRGEV, T3 Vakfı, ÖNDER İmam Hatip Derneği, İlim Yayma Vakfı, Ensar Vakfı'nın bulunduğu dernek ve vakıfların İBB tarafından para aldığına ilişkin bazı basın yayın organlarında yayımlanan "STK-Okul- Yurt Faaliyeti Raporu"nun sahte olduğu belgelendi. Söz konusu raporun sahte olduğu ve İBB'nin adı geçen dernek ve vakıflara para aktarmadığı yine CHP'li İBB yönetiminin mahkemeye sunduğu belge ile tescillendi. İBB Destek Hizmetleri Başkanlığı'ndan Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunulan rapor; büyükşehirden vakıf ve derneklere tek bir kuruş ödeme yapılmadığını ortaya koydu.
İBB YÖNETİMİ AÇIKLADI
AK Parti döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin; aralarında Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), T3 Vakfı, ÖNDER İmam Hatip Derneği, İlim Yayma Vakfı ve Ensar Vakfı'na para yardımında bulunduğuna yönelik hazırlanan "STK-Okul- Yurt Faaliyeti Raporu"nun sahte olduğu bizzat İBB yönetimi tarafından açıklandı.
ÇALIŞMA VE RAPOR BULUNMAMAKTADIR"
İBB Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Destek Hizmetleri Müdürlüğü'nün; Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderdiği 5 Kasım 2020 tarihli yazıda, "İBB'nin STK, okul, yurt faaliyetlerine yönelik olarak; Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı uhdesindeki birimler tarafından 2018'de 'İBB-STK, Okul Yurt, Faaliyet Raporu-2018' adı altında hazırlanmış herhangi bir çalışma ve rapor bulunmamaktadır" denildi.
KİM NE DEMİŞTİ?
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, İBB'den çeşitli vakıflara 850 trilyon lira para aktarıldığını iddia ederek, "Mesela 'Okçular vakfı' diye bir vakıf var. Kimin olduğunu biliyorsunuz. Okçuluğu sevdirmek için kurulduğu söylenen bu vakfa, sadece İBB'den 16,5 trilyon lira aktarılmış. Yahu Malazgirt Meydan Muharebesi'nde bu kadar ok atılmadı. Bu nasıl bir oktur?" demişti.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, "Şu an itibariyle iptal ettiğimiz vakıflara aktarılmış, verilmiş kaynaklar adına söylüyorum. İptal edilmiş tam 357 milyon liralık sürece nokta koymuş durumdayız. Bunun içinde sadece bir vakfa yemek desteğinin 56 milyon liralık bölümü var. İnanılmaz rakamlar. Bu milletin parasını nereye harcıyorsunuz? Bir bina yapılıyor, vakfa yapılmak üzere maliyeti 165 milyon lira. Artık o bina İstanbulluya ait. Bu daha başlangıç." ifadelerini kullanmıştı.
İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da; İBB Meclisi'nin 15 Şubat 2019'deki toplantısında İBB'nin iktidara yakın vakıf ve derneklerle yaptığı yardımlara ilişkin rapor hazırlandığını iddia etmişti. Tarık Balyalı; "İBB yapmış olduğu basın açıklamasında bu raporun var olmadığını ve gerçek dışı olduğunu iddia etse de elimizde bu rapor var. Ayrıca İBB bu raporu yalanlarken öyle bir dil kullanmış ki; yalanlamış mı, yalanlamamış mı anlamak mümkün değil" iddiasında bulunmuştu.
Balyalı; "Bu rapora göre STK'lar, okullar ve spor salonları için harcanan toplam para 847 milyon 592 bin 858 TL. Bizim yandaş olarak nitelendirdiğimiz vakıf ve dernekler için harcanan para 311 milyon 873 bin 812 TL" iddiasında bulunmuştu.
Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker, 28 Ocak 2019'da "İBB'den vakıflara 'hizmet' raporu" başlıklı köşe yazısında; "İBB, 56 sayfalık bir rapor hazırlamış. 2018 yılı ve öncesini' kapsayan tabloda aslan payı, 74.3 milyon TL ile TÜGVA'nın. Onu 51.6 milyon TL ile TÜRGEV, 41.4 milyon TL ile T3 Vakfı, 29.8 milyon TL ile Ensar Vakfı izliyor" iddiasında bulunmuştu. Aynı gazetede, 23 Nisan 2019'da, "İBB hangi vakıf ve derneğe ne kadar yardım yaptı?" başlıklı haberinde; "İBB tarafından hazırlanan 'STK-Okul-Yurt 2018' adlı faaliyet raporunda yer alan bilgilere göre AKP'ye yakın dernek, vakıflar için kamu kaynaklarından milyonlarca lira harcandı" denildi. Alman yayın organı Deutsche Welle ise, söz konusu raporun 56 sayfa olduğunu iddia etmiş ve raporun tamamını yayınlamıştı.