İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, asıl adı Alpaslan Demir olan David Keynes'le ilgili 17 Aralık 2020'de yakalama emri çıkarılmıştı. Çifte vatandaş ve çift isimli olduğu tespit edilen Keynes, avukatı aracılığıyla 4 Mart 2021'de savcılığa verdiği dilekçede, Türkiye'ye gelerek etkin pişmanlık hükümleri kapsamında itirafçı olmak istediğini bildirmiş, 9 Haziran'da da İstanbul Havalimanı'na gelip teslim olmuştu. Havalimanında gözaltına alınan Keynes hakkında savcılık, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.
KAPALI DURUŞMA TALEBİKeynes'in yargılanmasına bugün İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşma öncesi Keynes'in avukatı mahkemeye bir dilekçe verip, yargılamanın izleyicilere kapalı yapılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, talebi kabul etmedi.
Keynes kimlik tespitinde, mali müşavir olduğunu ve aylık gelirinin 3 bin dolar olduğunu bildirdi. İletişim numarası olarak da ABD'deki telefon numarasını verdi.
Kimlik tespitinin ardından savcılığın iddianamesindeki suçlamalar okundu. Ardından Keynes'in savunmasını yapması istendi.
1999 yılında örgütle bağlantısını kopardığını, 2002'de greencard ile ABD'ye yerleştiğini savunan Keynes, ByLock'u ABD'de Atalay Candelen'in kendi kredi kartıyla yüklediğini anlattı.
"ASKERİ OKUL İÇİN HAZIRLANDIK"
1986'da örgüt evinde askeri okul sınavlarına hazırlandıklarını anlatan Keynes, "Ben girmedim, arkadaşım girmişti. O da şimdi TSK'da atılmış" dedi.
Mahkeme başkanı, Keynes'e FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile görüşmesini anlatmasını istedi. Keynes, Gülen ile 1998'de İstanbul'da görüştüklerini anlattı.
"ÜZERİNE ŞİRKET KURULAN ÇAYCI GİBİYİM"
Keynes, ByLock'u ise şöyle anlattı: "Atalay Candelen başka bir uygulamayı alıp, üzerine kaporta yapıp, yeni bir uygulama yapmış. Örgüt içi iletişim için kullanıyorlar. Daha sonra MİT'in bunu çözdüğünü öğrenince kullanmaktan vazgeçiyorlar. Uygulamanın sahibi ben olarak görünüyorum ama beni şirketteki çaycı Mehmet gibi düşünebilirsiniz. Benim hiçbir şeyden haberim yoktu. Atalay Candelen uygulamayı bana da kurmuştu aman ben hiç kullanmadım."
NEDEN KEYNES SOYADINI ALDI?
David Keynes, ABD'de neden bu soyadı aldığı sorusuna ise şu cevabı verdi: "Keynes meşhur bir iktisatçı. İktisada merakım olduğu için bu soyismi seçtim. Önce David Ricardo'yu seçmiştim. Ama İspanyol ismini çağrıştırdığı için vazgeçtim. ABD'de iki kez havalimanını bombalayacağım ihbarıyla gözaltına alınmıştım. Bu sıkıntılardan sonra İngiliz adını çağrıştırdığı için David Keynes adını tercih ettim."
ABD'DE DARBEYİ AÇIK AÇIK KONUŞUYORLARDI
Üye hakim, "Türkiye'de darbe olacağını ABD'de siz Hüseyin Şentürk'ün bahsettiğini söylüyorsunuz. Örgütle bağlantınızı kestiyseniz, böyle bir bilgiyi önceden size neden versinler" diye sordu.
Keynes, "ABD'de 'darbe olacak' diye çok açık konuşuyorlardı. 1990 yılından beri tanıdığım Hüseyin Şentürk, örgütte üst düzey bir yöneticiydi. Halen ABD'de bir dergi çıkarıyor" diye cevap verdi.
Keynes tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını talep etti.
"BUNALDI, TESLİM OLDU"
Keynes'in avukatı ise "Basında 'anlaştılar da öyle geldi' diye yorumlar yapılıyor. Alakası yok. Adam Türkiye'ye gelemiyor, annesini bile göremiyordu. Hem Türkiye'de hem ABD'de kaçak durumundaydı. Bu durumdan bunaldı. Artık ne olursa olsun, diyerek geldi ve teslim oldu. Atalay Candelen, David Keynes'in kredi kartını alıp, ByLock'u onun kartıyla Google Play ve App Store'a yüklemiş. Örgüt, Keynes'in ismini kullanarak uygulamaya global bir görüntü vermek istemiş olabilir" diye konuştu.
Keynes ve avukatının savunmasının ardından Cihan A., tanık olarak dinlendi. Kendisinin de FETÖ'den yargılandığını belirten Cihan A., Keynes ile aynı örgüt evinde kaldıklarını anlattı.
SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ
Daha sonra Cumhuriyet savcısı, Keynes'in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, Keynes'in tutukluluk durumunu görüşmek için müzakereye çekildi.