Gençlere icatlarını gösterme ve ödül kazanma fırsatı veren TEKNOFEST, son gününde yine nefes kesen anlara sahne oldu. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te Türk Yıldızları seyrine doyulmaz bir gösteri sunarken, sosyal medya ise TEKNOFEST'te yapılan gösteri uçuşlarını konuştu. TEKNOFEST'te Akıncı, Hürkuş, Atak, Aksungur, F-16 birlikte havalanırken gelen ziyaretçiler ise uçakların hepsini görme şansı elde etti. Geriye nefes kesen görüntülerin kaldığı Teknofest'te bir ilke de imza atıldı. Katılımcılar F-16 ile Akıncı SİHA'nın kol uçuşunu izlerken, aynı anda tarihi anlara da tanıklık etti.
BİR İNSANLI BİR İNSANSIZ...
Akıncı SİHA'nın Merzifon 5. Ana Jet Üssü 151. Tunç Filo'ya ait F-16 ile yaptığı uçuşu kokpitinin içinden görenler hem gurur duydu hem de duygulandı. Biri insanlı, biri insansız iki hava aracının kol uçuşuyla Akıncı SİHA terörle mücadele harekatlarına "hazırım" mesajı da vermiş oldu. İkisi de teröristlerin korkulu rüyası olan uçaklardan AKINCI SİHA tam otonom uçuş yaptı. F-16'yı ise Hava Kuvvetlerinin gösteri uçaklarından SOLOTÜRK'ün kurucusu Türkiye'nin ilk F-16 solo gösteri pilotu Albay Murat Keleş kullandı.
YÜKSEK KOORDİNASYON GEREKTİRİYOR
F-16'nın Akıncı SİHA ile yaptığı uçuş, yüksek koordinasyon ve planlama sonucu gerçekleşti. TEKNOFEST'te birlikte görev yapabileceği F-16 ile kol uçuşunu ilk kez test eden Akıncı, bu görevi de başarıyla tamamlamış oldu. Uçuş sonrasında F-16 ile kol uçuşu yapan Albay Murat Keleş de ödül aldı.
F-16'LARIN TAŞIDIĞI FÜZELERİ TAŞIYACAK
Yüksek irtifa ve uzun dayanıklılık sınıfındaki Bayraktar AKINCI Silahlı İnsansız Hava Aracı'nın (SİHA) güvenlik güçlerine ilk teslimatı 29 Ağustos'ta yapıldı. Taşıyacağı hava-hava füzeleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterindeki F-16'ların icra ettiği bazı görevleri gerçekleştirebilecek AKINCI SİHA, önemli bir operasyonel güç olacak. 6 ton kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar AKINCI SİHA, 400 kilogram dâhili ve 950 kilogram harici olmak üzere toplam bin 350 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Bayraktar TB2'nin faydalı yük taşıma kapasitesinin 150 kilogram olduğu göz önüne alındığında, AKINCI, operasyonel olarak daha geniş çaplı görevlerde de yer alabilecek.
BOZDOĞAN ve GÖKDOĞAN'ı ATEŞLEYECEK
AKINCI, 20 metrelik kanat açıklığında birçok füze ve mühimmatı aynı anda taşıyabilecek. Türkiye'de geliştirilen AESA radarı sayesinde yüksek durumsal farkındalık ile görev icra edebilecek olan Bayraktar AKINCI SİHA, taşıyacağı Görüş İçi Hava-Hava Füzesi BOZDOĞAN ve Görüş Ötesi Hava-Hava Füzesi GÖKDOĞAN ile savaş uçakları F-16'ların icra ettiği bazı görevleri de gerçekleştirecek. F-16'larda uçağın isabet alması ya da kaza-kırıma uğraması pilotun hayatı riske atıyor. İnsansız bir sistem olan AKINCI'nın gireceği bir hava mücadelesinde isabet alması ya da kaza-kırıma uğraması sadece maddi zararla sonuçlanıyor. Sistemin, SOM seyir füzesi atabilme yeteneği de dikkat çekiyor. Üzerinde bulunan motor ile daha uzun menzillere alçaktan ulaşabilen seyir füzeleri, harekat sahasının önemli unsurları arasında yer alıyor. 250 kilometrenin üzerinde menzil aralığında etkili olabilen SOM seyir füzesi de AKINCI'ya entegre edilerek yine F-16'ların görev yükünün azaltılmasına katkı sunacak. Öte yandan AKINCI; MAM-T, MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Nüfuz Edici Bomba'yı (NEB) da hedeflere karşı kullanabilecek. AKINCI'nın çoklu silah seçeneği, kullanıcı açısından da geniş bir görev profilinde etkin güç sağlayacak.