CHP, 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin ardından çıkartılan 6755 sayılı Olağanüstü Hal (OHAL) yasasının iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine 8.11.2016 tarihinde başvuruda bulundu. İlgili kanunun 37. maddesine eklenen üçüncü fıkrasının iptaline yönelik yapılan başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi skandal bir karara imza attı.
15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından çıkartılan OHAL yasası kapsamında, terör örgütlerine veya Millî Güvenlik Kurulunca (MGK) devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan ve bu nedenle kamu görevinden çıkarılmış olan kişilerden adli veya idari soruşturma veya kovuşturması devam edenlerin sosyal güvenlik haklarına ilişkin başvuruları hakkında 31/10/2019 tarihine kadar karar alan, bu kararları yerine getiren veya işlem yapmayan kamu görevlilerinin bu karar ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğunun olmadığı ilgili kanunun 37. maddesinde yer almıştı.
CHP HUKUKA AYKIRI OLDUĞUNU İDDİA ETTİ
CHP, dava konusu kuralın yöneticileri ve yönetilenleri hukukça eşit yönetim ilkesine tabi tutan hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu, hukuka aykırı ve keyfi her türlü fiil ve işlemleri meşru hale getirdiği, failleri sorumluluktan kurtardığı, idarenin her türlü eylem ve işlemine yargı yolunun açık olduğunu düzenleyen anayasal kurallara bağdaşmadığı gerekçesiyle söz konusu maddenin iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.
"MİLLİ GÜVENLİK KURULU KARARLARI TAVSİYE NİTELİĞİNDEDİR"
Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadeleyi zaafa uğratacak bir karar verdi. Yüksek Mahkeme, MGK'nın alacağı kararların tavsiye niteliğinde olduğunu, bu nedenle ilgili kanunun 37. maddesine eklenen 3 numaralı fıkrada yer alan "Milli Güvenlik Kurulunca" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline oy birliği ile karar verdi.
ANAYASA MAHKEMESİ DÜZENLEMEYİ İPTAL ETTİ
Anayasa Mahkemesi, FETÖ ile iltisak ve irtibatlı olduğu gerekçesiyle kamu görevinden çıkarılmış olan kişilerden adli, idari soruşturma veya kovuşturması devam edenlerin sosyal güvenlik haklarına ilişkin başvuruları hakkında karar alan ve bu kararları yerine getiren kamu görevlilerinin hukuki ve mali sorumluluğunun olmadığına ilişkin düzenlemeyi de iptal etti.
KAMU GÖREVLİLERİNE TAZMİNAT VE RÜCU DAVASI AÇILMASI İMKANI DOĞDU
Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu bu karar neticesinde 15 Temmuz darbe teşebbüsünün bastırılması, adli ve idari önlemler ile kanun hükmünde kararname kapsamında karar alan ve görevlerini yerine getiren kamu görevlilerine tazminat ve rücu davalarının açılması imkanı doğdu.
3 ÜYE KARŞI OY KULLANDI
Muammer Topal, Rıdvan Güleç ile Basri Bağcı; kanun koyucunun bu tip düzenlemeleri yapma noktasında takdir hakkı bulunduğunu, olağan dışı bir döneme özel olmak üzere kamu görevlilerine hukuki ve mali sorumluluk konularında kısmi bağışıklık sağlayan düzenlemenin Anayasa'ya aykırı bir yönünün olmadığı gerekçesiyle karşı oy kullandı.