Manavgat başta olmak üzere Antalya, Mersin, Adana, Bodrum ve Kayseri'de çıkan yangınlarda binlerce dönüm ormanlık alan küle döndü. Muğla'nın 5 ilçesinde ormanlar peş peşe yanarken Antalya'da 3, Marmaris'te 1 kişi hayatını kaybetti 21 ilde, 2 günde 63 orman yangını çıkması sabotaj şüphelerini güçlendirilirken gözler önceki yüzlerce kundaklamanın faili bölücü terör örgütü PKK'ya çevrildi.
Kanunda terör örgütü adına ormanları kasten yakanların müebbet hapis cezasıyla cezalandırıldığı yer alırken, yangının dikkatsizlik sonucu çıkması durumunda 7 yıla kadar, ormanın kasten yakmaya çalışan şüphelilere ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası uygulanıyor. Çıkarılan yangınlarda ölüm ve yaralanmanın boyutu ne kadar yüksekse alınan ceza da ayrıca artabiliyor. Milli Parklar, muhafaza edilen ormanlar olarak ayrılmış bölgelerde çıkarılan yangınlarda ise verilen ceza iki kat arttırılıyor.
DİKKATSİZLİK SONUCU ÇIKARSA 7 YIL
Orman yangınlarıyla ilgili olarak yargıda 2 bin dosya bulunuyor. Orman yangınlarına yol açan kişiler müebbet hapis de dahil olmak üzere çeşitli hapis cezalarıyla cezalandırılıyor. 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76'ncı maddesine göre; ormanda ve ormana yakın mesafede ateş yakmak ve yangınlara sebep olmakla ilgili yasaklar ve yaptırımlar kanunda tek tek belli durumda. Şüphelilerden orman yangınının dikkatsizlik sonucu çıkması durumunda 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istenirken, yangının söndürülmesi amacıyla çaba göstermesi ve zararın minimum düzeyde kalması durumunda verilen ceza yarı yarıya kadar inebiliyor.
KASTEN YAKANA MİNİMUM 10 YIL
Yangın esnasındaki söndürme faaliyeti ve sonrasındaki ağaçlandırma faaliyetlerine ait masraflar yangına sebep olan kişilerden tahsil ediliyor. Ormanlarımızı kasten yakmaya çalışan şüpheliler ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılıyor.
ÖRGÜT ADINA YAKANA MÜEBBET
Silahlı terör örgütlerinin faaliyetleri kapsamında devlet ormanlarını yakan kişi ise müebbet hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılıyor. Çıkarılan yangınlarda ölüm ve yaralanmanın boyutu ne kadar yüksekse alınan ceza da ayrıca artabiliyor. Milli Parklar, muhafaza edilen ormanlar olarak ayrılmış bölgelerde çıkarılan yangınlarda ise verilen ceza iki kat arttırılıyor.
AYDOS'U YAKANA 25 YIL VE MÜEBBET
19 Eylül 2019'da İstanbul Pendik'teki Aydos Ormanı'nda 4 bin 485 metrekarelik alan küle dönmüştü. Yapılan incelemelerde yangının bölücü terör örgütü PKK adına Yakup A. tarafından çıkarıldığı belirlenmişti. Yakup A. müebbet ve 25 yıl hapis aldı.
KASTEN YAKTI MİNİMUM 10 YIL İSTENDİ
Heybeliada'daki 61 bin 805 metrekarelik ormanlık alanı kasten yakan Sedat Y. hakkında da 'kasten orman yakmak' suçundan 10 yıldan az olmamak şartıyla İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
1 YIL HAPİS 84 BİN LİRA CEZA
Kahramanmaraş'ta badem bahçesindeki kuru otları temizlemek isterken 16,5 dekar ormanlık alanın zarar görmesine neden olan Süleyman Y. ise yapılan yargılamada 1 yıl 3 ay hapis ve 84 bin lira para cezasına çarptırıldı.
Aylin Esra Eren
HUKUKÇULAR SABAH'A DEĞERLENDİRDİ
Peki hukukçular orman yangını çıkartan şüphelilere yönelik yapılan yargılamalar hakkında ne düşünüyor. Orman yangınlarının cezai boyutunu SABAH'a değerlendiren avukat Elvan Kılıç, "Orman yangınlarının her kim tarafından olursa olsun çıkarılmasında çok sert cezai yaptırımlar uygulanmaktadır Yangına sebebiyet veren kişilerin kasti olarak hareket etmelerinden ötürü 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 10 bin güne kadar adlî para cezasına hükmedilir " dedi. Avukat Aylin Esra Eren ise, ormanlara yönelik suç teşkil eden davranışlar ve cezai hükümleri; 6831 Sayılı Orman Kanunu'nda düzenlendiğini vurguladı. Eren, "Orman yangınlarına yol açanlar; üst limit olarak müebbet hapis cezası da dahil olmak üzere, yapılan yargılama neticesinde kasıt oranlarına göre çeşitli oranlarda hapis cezasına mahkum edilmektedir" dedi.
Elvan Kılıç