Türkiye'nin virüs benzeri parçacık (VLP) temelli ilk yerli Kovid aşısının faz 2 çalışmaları başarıyla devam ediyor. Eşi Prof. Dr. Mayda Gürsel ile birlikte aşıyı geliştiren Prof. Dr. İhsan Gürsel SABAH'a yaptığı açıklamada, "Faz çalışmalarında 200'ün üzerinde gönüllüye aşı yapıldı. Şimdiye kadar beklenmeyen bir yan etki görülmedi. Aşımızın güvenilirlik profili çok iyi. Faz 3 çalışmalarına Eylül sonunda geçilmesini öngörüyoruz. Eğer çalışmalarda aksi bir durum yaşanmazsa VLP temelli aşımız 2022 başında kullanıma sunulacak" dedi.
"DUBLÖR VİRÜS"
Gürsel, "Şimdiki Faz 2 çalışmaları İngiliz varyantına göre yürütülüyor. İngiliz varyantında yaptığımız gibi Delta varyantının da VLP aşısına uyarlamasını yapacağız. Bu aşı, Kovid-19 virüsünün dört yapısal proteinini de içerisinde barındırıyor. Buna dublör virüs de diyebiliriz. Çalışmalarımız başarıyla devam ediyor. Öğrencilerimize minnettarız çünkü laboratuvarda inanılmaz bir iş birliği ve görev sorumluluğu içerisinde bizi buralara getirdiler. Aşı çalışmalarının arka planında 200 kişilik bir ekip görev yapıyor" dedi.
DAHA UZUN SÜRELİ BAĞIŞIKLIK
Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Gürsel, eşi ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mayda Gürsel'in yürüttüğü VLP temelli aşı virüsle mücadelede önemli bir katkı sağlayacak. 26 Haziran'da başlayan Faz 2 çalışmaları Ankara, İstanbul ve Kocaeli'nde uygulanan aşı, virüsün dört yapısal proteinini de içinde barındırdığından daha uzun süreli bağışıklık sağlaması açısından üretilen diğer aşılardan bir adım öne çıkıyor.