Son dakika haberi... Herhangi bir borsada işlem görmeyen kripto para üretimi yaparak yüksek kazanç etme vaadiyle insanları kandırıp 544 mağduru yaklaşık 16 milyon lira ve 209 bin Euro dolandırdığı iddia edilen 17'si yönetici 37 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede örgüt yöneticisi olduğu öne sürülen 17 şüphelinin 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 544 kez 'Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' suçlarından 10 bin 888 yıla kadar hapsi istendi.
KRİPTO PARA TANIMI YAPILDI
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 140 sayfalık iddianamede, kriptografik-şifreli olarak güvenli işlem yapmaya ek ve sanal arzına olanak sağlayan dijital değerlere kripto para denildiği belirtilirken kripto paralarla ilgili 'Kripto-paralar alternatif para birimidirler, dijitaldirler ve aynı zamanda sanal paradırlar. Sıklıkla Bitcoin ve türevleri ile dijital ve sanal paralar karıştırılmaktadır. Bitcoin ve türevleri dışındaki dijital ve sanal paralar, kendi başlarına para birimi değillerdir. Temsil ettikleri ülkenin ulusal para birimine dayalıdırlar ve o ülkenin merkezi otoritelerince düzenlenip denetlenebilirler. Bitcoin ise kendiliğinden bir para birimidir, hiç bir merkezi otorite tarafından düzenlenip denetlenemez. 2009'dan bu yana, Bitcoin'e alternatif olan pek çok alt coin tanımlanmıştır. Kripto-paralar, merkezi elektronik paraların ve bankacılık sistemlerindekinin aksine merkezi olmayan yapıdadırlar. Merkezi olmayan bu yapının kontrolü Blok-Zincir (BlockChain) işlem veri tabanları tarafından gerçekleştirilir. Kripto paraların merkezi olmama özelliğinin altında blok-zinciri (blokchain) teknolojisi vardır.' açıklamaları yer aldı.
DETAYLI KRİPTO PARA SİSTEMİ ANLATILDI
İddianamedeki açıklamanın devamında Blokchain'in şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri taban olduğu, aracısız her kullanıcının ağa bağlanabildiği, işlemleri doğrulayabildiği, ve yeni bloklar oluşturabildiği kaydedildi. Her bir bilginin bloklar halinde gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla, birbirine bağlanarak kaydedildiği, veri tabanın da kullanıcılara bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapabilme imkanı sağladığı ve böylece işlemlerin direkt alıcı ile satıcı arasında güvenli bir şekilde gerçekleştiği anlatıldı.
'İŞLEM GÖRMEYEN KRİPTO PARADAN KAZANÇ ELDE EDİLEMEZ'
Aynı zamanda iddianamede Bitcoin'in yasal statüsü, 'Pek çok ulusal merkez bankası veya bankacılık düzenleme kurumu Bitcoin kullanımını yasaklamamış, ancak finansal kurumları ve bireyleri karşılaşabilecekleri riskler konusunda uyarmıştır. Bitcoin'in merkezi bir otorite tarafından denetlenmemesi, oldukça yeni bir kavram ve teknoloji olması, her bir Bitcoin kullanıcısının Bitcoin'in geleceğini belirlemesi gibi hususlar, hükümetleri, düzenleyici ve denetleyici kurumları haklı olarak endişelendirmektedir. Kazanç elde edilmesi için söz konusu kripto paranın yerel olarak herhangi bir kripto para borsasında herkese açık bir şekilde işlem görmesi ve söz konusu kripto paranın kişiler tarafından alınıp satılabilir olması gerekmektedir, herhangi bir kripto para borsasında işlem görmeyen bir kripto paraya yatırım yapılması ve bu yatırımdan kazanç elde edilmesi mümkün olmayacaktır.' ifadeleriyle açıklandı.
BÜYÜK KAZANÇ VAADİ
Tespit edilen suç örgütünün Coinspace isimli şirket adı altında 'S-Coin' ve 'First Coin' isimli kripto para ürettiklerinin aktarıldığı iddianamede, bu kripto paraların da gelecekte çok değerleneceğini, Bitcoin gibi yatırım yapanlara çok yüksek tutarda kazançlar sağlayacağını vadederek mağdurlardan yatırım adı altında paralar toplayarak haksız kazançlar elde ettikleri belirtildi.
HAYAL ÜRÜNÜ KRİPTO PARA UYDURMUŞLAR
Coinspace'in ürettiğini söylediği 'S-Coin' ve 'First Coin' isimli sözde kripto paraların dünyanın hiçbir borsasında işlem görmediği ve tamamen hayal ürünü bir kripto para olduğu belirtilen iddianamede, suç örgütü olan Coinspace'in tanıtımını yapmak amacıyla gerek sosyal medya platformlarında gerekse fiziki mekanlarda seminerler ve toplantılar düzenledikleri ifade edildi. Şüphelilerin Coinspace'te piramit satış sistemi olarak bilinen oluşuma yatırım yapacak yeni üyeler kazandırmaya çalıştıkları ve sisteme çok sayıda yatırımcı dahil ettikleri anlatılan iddianamede, sisteme ilk olarak katılan şahısların daha sonraki süreçte kendi referansıyla sisteme yeni üyeler dahil etmesiyle ilk katılan üyelerin piramit yapının üst basamaklarına çıktıkları anlatıldı.
544 KULLANICI ŞİKAYETÇİ OLDU
İddianamede üst basamaklara çıkan ilk üyelerin de yatırım kazancının dışında tavsiye, ekip kazancı, referans ve eşleşme bonuslarının da olduğu kaydedilirken sisteme sürekli yeni üye kazandırılması neticesinde piramit satış sisteminin doğası gereği belirli bir süre sonra sistemin çöktüğü ve üyelerine kazanç sağlayamadığı ve yatırımcıların mağdur edilmeye başlandığı belirtildi. İddianamede yürütülen soruşturma kapsamında 544 kişinin bu şekilde mağdur olarak şikayetçi olduğu vurgulandı.
ŞİRKET HESABINA MİLYONLAR GÖNDERİLMİŞ
Coinspace EU'nun Malta menşeili, kripto para üretim ve pazarlamasını yapan bir şirket olduğu, şirket sahibinin Mojca Plut olduğu ve İstanbul'da bir anonim şirketin ismini değiştirerek Coinspace İnternet Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli firmanın kurulduğu kaydedildi. İsmi değiştirilen firmanın yetkilisinin Selçuk Özkan olduğu belirtilen iddianamede, 2016 yılı Mart ayından itibaren şirketin banka hesaplarına yüksek tutarlarda para girişlerinin ve çıkışlarının olduğunun tespit edildiği belirtildi. İddianamede söz konusu şirketin hesaplarına 832 kişi tarafından toplam 15 milyon 889 bin 910 Türk Lirası ve 209 bin 100 Euro para gönderildiği kaydedildi.
ÖRGÜT LİDERİ VE 17 ŞÜPHELİNİN 10 BİN 888 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
İddianamede bu şekilde dolandırıcılık yaptığı tespit edilen aralarında örgüt lideri Selçuk Ö.'nün de 17 örgüt yöneticisi şüphelinin 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 544 kez 'Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' suçlarından 10 bin 888 yıla kadar hapsi istendi.
DİĞER 20 ŞÜPHELİNİN 200 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ
İddianamede örgüt üyesi olduğu öne sürülen 20 şüphelinin de 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' ve 'Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' suçlarından 200 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.