Türkiye Nisan ayını yağışlarla geride bırakmaya hazırlanıyor. Yurdun birçok farklı noktasında yağışlar görülürken, Afrika'dan taşınan tozlar da ülkemizde çamur yağışlarına sebep oluyor. Sabah.com.tr'ye konuşan Meteoroloji Mühendisi Hüseyin Toros, 14-Nisan - 14 Mayıs arasındaki yağışların, 'Bereket yağışları' olarak adlandırıldığını ifade etti.
TOROS: 'ATALARIMIZ BEREKET YAĞMURU' DERDİ
Toros, 'Bereket Yağmurları' söyleminin geçmişini anlattı. Toros, "Atalarımız nisan sonunda görülen bu yağışlara bereket yağışları derlerdi. Hatta Anadolu'da bu yağışlar sırasında kaplar yerlere konulur, doldurulan sular içilirdi. Şimdi ise böyle bir durum yok" dedi.
"ÇARŞAMBA GÜNÜNE KADAR ÇOK YOĞUN OLACAK"
Toros, 'Atalarımızın neden Bereket Yağmuru' dediği ile ilgili ise dikkat çeken ifadeler kullandı. Toros, "Bu mevsimde Sahra Çölü üzerinden çok fazla toz hareketleniyor. Ülkemize de giriş yapıyor. Şu anda ülkemiz üzerinde gözle göremediğimiz bu tozlar yoğun şekilde var. Sahra'daki bir gölden taşınan bu tozlarda zengin mineraller olduğu tespit edildi. Bundan dolayı Bereket demiş olabilirler" dedi.
Toros, ülkemizde Sahra'dan gelen zengin mineralli tozların Çarşamba gününe kadar çok yoğun olacağını da ifade etti.
"YAĞIŞ OLURSA, ÇAMUR YAĞMURU OLUR"
Gözle görünmeyen tozların Türkiye üzerinde yoğunluğunu bir kez daha vurgulayan Toros, "Yağış durumunda çamur yağışı olarak adlandırılır. Metalik zeminlerde toz olarak, çamur olarak görülür. Çarşamba gününe kadar yağan yağmurlarda bu durum görülebilir" diye konuştu.
"KARADAKİ VE DENİZDEKİ CANLILAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Toros, bu yağışların bir başka özelliğine de dikkat çekti. Toros, "Nisan ayı haşeratların büyüme, gelişme ayıdır. Bu tozların içindeki mineraller haşeratlara büyük fayda sağlıyor. Bu yağışlar karadaki ve denizdeki tüm canlılar için çok önemli" dedi.
"AMAZONLARIN BESİN KAYNAĞI"
Toros, "Bereket Yağmuru" için yapılan bir araştırmaya da vurgu yaptı. Toros, "Amazonların en önemli besin kaynağı uzun zamandır araştırılıyordu. Araştırmalarda, 'Bereket Yağmurları' dediğimiz yağışların içindeki minerallerin üzerinde duruluyor" ifadelerini kullandı.
GÖKTEN YAĞAN GÜBRE...
Yapılan bazı bilimsel çalışmalar çöl tozları içerisinde; silikat,
sülfat, kuvars, yüksek kalsiyum parçacıkları, demir, fosfor, kurum, karbon bakımından zengin diğer parçacıklar olduğu tespit edildi.
Toros, "Çiftçilerimize bedava gökten gübre yağıyor. Hayırlara vesile olsun" dedi.