Son Dakika Haberi: Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek için bugün Türkiye'ye geldi. İkili arasında gerçekleşen görüşmenin ana gündem maddeleri Ege Adaları, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler ve deniz yetki alanları anlaşmaları oldu.
İkili görüşmelerini sonlandıran Çavuşoğlu ile Dendias ortak basın açıklaması yaptı. İlk olarak Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu mikrofonun başına geçti. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"GÖRÜŞ AYRILIKLARIMIZ VAR AMA SÜRECİN BAŞLAMASI ÖNEMLİ"
"Sorunlarımızın komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog ile çözüleceğine inanıyoruz. Sorunlara 3. taraflar arasında çözüm aramak doğru değildir. Bugün yapılan görüşmede ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık. Bugün Ege ve Akdeniz'deki sorunlarımızı da samimi şekilde değerlendirdik. Evet görüş ayrılıklarımız var ama sürecin yeniden başlaması önemli. Doğu Akdeniz'de biz her zaman hakça paylaşımdan yana olduk. O yüzden Başkan Recep Tayyip Erdoğan AB'ye birçok öneride bulundu.
"TİCARİ VE EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZE ÖNEM VERİYORUZ"
Ticari ve ekonomik ilişkilerimize iki komşu ülke olarak önem veriyoruz. Atılabilecek adımları ele aldık. Uçak seferlerinin başlamasını önemli buluyoruz, aynı zamanda sınır kapılarının açılması da iki ülke için önemlidir. Tır şoförlerimizin son zamanlarda yaşadığı sıkıntıları bugün Dendias ve heyetine aktarma imkanımız oldu.
"TERÖRLE MÜCADELEDE DAHA ETKİN İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ"
Terörle mücadele konusunu da samimi şekilde ele aldık. Terörle mücadelede daha etkin bir işbirliği görmek istiyoruz. Özellikle FETÖ, PKK, DHKP-C gibi örgütlerle mücadelemizde daha etkin bir iş birliği görmek arzusundayız.
YASA DIŞI GÖÇ KONUSUYLA İLGİLİ
Yasa dışı göç konusu hem Yunanistan'ın hem de Avrupa'yı ilgilendiren sorun. Bu sorun önümüzdeki yıllarda da devam edecek gibi görülüyor. 18 Mart Mutabakatı'nın güncellenmesi konusunda AB ile görüşüyoruz. Bu insani konuda rekabet değil, iyi bir işbirliği alanı olması gerektiğine inanıyoruz. İkili konuları değerlendirirken hem Türkiye'de hem de Yunanistan'da azınlıklarımız var. Yaşadıkları sorunları da gündemimize getirdik bugün. Biz Türkiye olarak, özellikle AK Parti iktidara geldiğinde..
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan, canlı yayında Dendias'a tokat gibi cevap
"LİDERLERİMİZİN DE BİR ARAYA GELMESİNİ İSTİYORUZ"
Yunanistan ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Neler yapabileceğimizi görüştük. Bizim karşılıklı ziyaretlerimizden sonra liderlerimizin de bir araya gelmesini istiyoruz. Diyalog kanallarının sürekli olarak açık tutulması ve var olan anlaşmazlıkların çatışma ve gerginlikle değil diyalogla çözülmesi için bu ziyareti önemli buluyoruz.
"YAPICI YAKLAŞIMI BEKLEMEMİZ DOĞALDIR"
Biz Türkiye olarak, özellikle AK Parti iktidara geldiğinden bu yana Rum vatandaşlarımızın sorunları konusunda diyalog içinde pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirdik. Aynı yapıcı yaklaşımı Batı Trakya Türkleri dahil oradaki soydaşlarımız için bizim de beklememiz gayet doğaldır. Her iki ülkedeki azınlıkların huzur ve refah içinde olması bizlerin de yararınadır.
"KÜRESEL MİRASIMIZIN KORUNMASINA ÖNEM VERİYORUZ"
Yunanistan'daki kültürel mirasımızın korunmasına büyük önem veriyoruz ve Osmanlı eserlerinin restorasyonuna hazırız. Niko Dendias çok sayıda eserin restorasyonu konusunda adımlar atıldığını söyledi. Bizde de Rum Ortodoks eserleri var. Bu eserlerin restorasyonu konusunda işbirliği yapabiliriz. Biz koşulsuz olarak bu diyaloğu sürdürmek istiyoruz ve ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Bugün önümüzdeki süreçte ilişkilerimizi geliştirmek için neler yapabileceğimizi görüştük. Bizim karşılıklı ziyaretlerimizden sonra liderlerimizin de bir araya gelmesini arzu ediyoruz ve sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda son derece olumlu olduğunu söylüyoruz. İlişkilerimizi daha iyiye götürme bakımından ve aramızdaki anlaşmazlıkların çatışma yoluyla değil, diyalog yoluyla çözülmesi için başlattığımız bu ziyareti olumlu buluyoruz. Hem Dendias hem Niko diyorum çünkü uzun yıllardır şahsi dostum 2003'ten bu yana. Dostum Niko'yu ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyuyorum"
Dendias'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"Öncelikle Başkan sayın Erdoğan'a ve eski dostuma teşekkür etmek istiyorum. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmeyi açık ve samimi ortamda gerçekleştirdik. Son derece verimliydi ve yakınlaşma olan tüm konuları ve uzlaşamadığımız tüm konuları masaya yatırdık.
"İLETİŞİM KANALLARININ AÇIK TUTULMASI ÖNEMLİ"
İki ülke arasında iletişim kanallarının açık tutulması önemli. Ülkelerimizin üye oldukları NATO ve BM kuralları çerçevesinde de bunu sürdürmeliyiz. İstikşafi görüşmelerin başlamasını iki ülke dışişleri bakanlarının arasındaki görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyorum.
"BİRÇOK KONUDA MUTABIK KALDIK"
Bugün birçok konuya değindik ve Çavuşoğlu ile mutabık kaldık. Bu çerçevede ümit ediyoruz ki geçmiş yıllarda var olan ekonomi işbirliğimizi daha ileriye götürebiliriz. Aramızdaki ekonomik iş birliğini de geliştirerek ilişkileri iyi yöne çekebiliriz ve son 20 aydır devam eden olumsuz havayı kaldırabiliriz.
"ORTAMI GEREN SÖYLEMLERDEN UZAK DURMALIYIZ"
Ortamı geren söylemlerden uzak durmalıyız. İlişikiyi geliştirmekteki koşul odur. Son zamanlardaki eylemler güven ortamı oluşturmada engel teşkil ediyor. Yalan haber kışkırtıcı söylemlerde uzak durulması isteğinde bulundu. Bu söylemler ilişkimizde engel teşkil ediyor. Birçok bölgesel konuyu ele aldık bunlardan biri Kıbrıs konusu. Cenevre'de gerçekleşecek görüşmeye her iki tarafın da olumlu gelmesini istiyoruz.
"TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİNİ DESTEKLİYORUZ"
Türkiye AB ilişkilerini de ele aldık. Yunanistan, Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Biz buna inanıyoruz ancak buna karar veremeyiz. Türk halkının büyük kısmı ülkesinin AB'ye girmesinden yana. Vize serbestesi gibi önemli konuları ele almaya hazırız. Biz yapıcı tavır takındık ama ihlal edilemez bir kural var. Bütün üye ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli. Türkiye bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse masa üzerindeki önlemler gündeme gelecektir.
GÖÇMEN VE MÜLTECİ KONUSUYLA İLGİLİ
Göçmen ve mülteci konusyla ilgili olarak bu Avrupa ile Türkiye arasında bir konu. Bu 2018'de imzalanan anlaşmadan kaynaklanıyor. Yeni bir anlaşmadan bahsettik ama anlaşmaların başarılı olması için gerekli eylemlerin yapılması gerekli. Son dönemde mülteci konusunun Türkiye tarafından kullanılmasını dile getirdim. Aynı zamanda Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi konusunu gündeme getirdim.
TOKAT GİBİ CEVAP
Maksimalist iddiaları ile bölgede gerilimi tırmandıran Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Dendias, Ankara'da Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'yi ülkesinin egemenlik haklarını ihlal etmekle itham etti. Batı Trakya Türklerinin haklarını ihlal eden, insaniyetle bağdaşmayan şekilde göçmenlerin botlarını batırarak ölüme terk eden, imzaladığı anlaşmanın arkasında durmayarak silahsız kalması gereken adaları silahlandıran Yunanistan'ın Bakanı Dendias, Türkiye'ye uluslararası hukuk dersi vermeye kalkınca gergin anlar yaşandı. Bakan Çavuşoğlu hadsiz ithamlara, kameralar karşısında mevkidaşı Dendias'ın yüzüne Atina'nın hukuksuz politikalarını tek tek anlatarak cevap verdi. Çavuşoğlu, Dendias'ın basının önünde mesaj vermek için bu şekilde konuştuğunu ve tüm bunlara rağmen Türkiye'nin olarak üçüncü taraflar olmadan iki ülke arasında bu konularda görüş ayrılıklarımızı azaltmaya hazır olduğunu ifade etti.
80 BİN İNSANI DENİZE İTTİNİZ!
Anlaşmalar konusunda iki ülke arasında fikir ayrılığının olabileceğini ancak AB Komisyonu'nun bunu kınamasının bir şey ifade etmeyeceğine değinen Çavuşoğlu, yargı mekanizmasının AB Adalet Divanı olduğunu ve onun da deniz yetki alanı konusunda yetkisi olmadığını söyledi. Türkiye'nin göç konusunu kullanmadığını ve bu konuda insani davrandığını ancak AB'nin sözünü tutmadığını kaydeden Çavuşoğlu, "Biz içeride bunları konuştuk ve dört yılda 80 bin insanı denize ittiğinizi konuştuk ama basının önünde konuşmadık" dedi.
KABUL ETMEK ZORUNDASINIZ
Türkiye'nin Rum Ortodoks azınlığı Rum Ortodoks olarak kabul ettiğini ama Yunanistan'ın "'Biz Türküz" diyen azınlığı Türk olarak kabul etmediğini ve bunun insani ve uluslararası hukuka uygun olmadığını belirten Çavuşoğlu, "İnsani olarak yaklaşımlarınız farklı olabilir ama bu konuda üç tane Avrupa İnsan Hakları kararı var ve siz Türk azınlığın, Türk ismini kullanmasına müsaade etmiyorsunuz. Sonuçta bunlar sadece Müslümandır, peki bunlar Rum Müslümanı mı? Bunlar kendisi ben Türk'üm diyorsa Türk'tür ve bunu da böyle kabul etmek zorundasınız" şeklinde konuştu.
TÜRKİYE NE YAPABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ
Atılan adımların Türkiye'nin haklarını korumaya yönelik olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz'de Türkiye kendi haklarını ve Kıbrıs Türk halklarının haklarını korumaya muktedirdir" dedi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Doğu Akdeniz'de kendi belirlediği ve Birleşmiş Milletler'e (BM) kaydettirdiği kıta sahanlığı içinde faaliyetlerini sürdürdüğünün altını çizerek, yine Türkiye'nin bugüne kadar Türkiye'yi dışlayan ve Kıbrıs Türk halkının haklarını yok sayan adımlara karşı ne yapabileceğini gösterdiğini dile getirdi.
PROVOKATİF SÖYLEMLERDEN UZAK DURULMALI
Yunanistan'la sorunların, iki komşu ve müttefik arasında yapıcı diyalog yoluyla çözülebileceğine inandıklarını ifade eden Çavuşoğlu, sorunlara 3. taraflar üzerinden çözüm aramanın doğru bir yaklaşım olmadığını vurguladı. Çavuşoğlu,"Oldu bitti ve provokatif söylemlerden de uzak durulmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.
ÜSLUPTAN ÖDÜN VERMEDEN SERT CEVAP
Çavuşoğlu-Dendias görüşmesinin ardından yapılması planlanan ortak basın toplantısında Atina'nın talebi üzerine basın mensuplarının soru sormasına izin verilmedi. İlk konuşmayı yapan Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki diyalog canlandırılmasın olumlu bulduklarını ve toplantıların son derece samimi bir atmosferde gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyduğunu söyleyerek sıcak mesajlar verdi. Basına kapalı toplantılarda görüş ayrılıklarını kendi aralarında görüşmek konusunda mutabık kalmalarına rağmen, Dendias konuşmasında aynı nezaketi göstermedi.Çavuşoğlu, uzun yıllardır tanıdığı Yunan mevkidaşına diplomatik üsluptan ödün vermeden ancak sert şekilde karşılık verdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ta ortak basın toplantısı
Bakan Çavuşoğlu'dan AB protokol krizi açıklaması "Kendi aralarındaki kavgayı Türkiye'ye yansıtmasınlar"