AB'NİN ÇIKARI TÜRKİYE İLE POZİTİF İLİŞKİLERDE
AB Konseyi Başkanı Charles Michel Türkiye ile Yunanistan arasında istişari görüşmelerin başlamasından memnuniyet duyduklarını vurgulayarak, önümüzdeki haftalarda gerçekleştirilecek gayrı resmi toplantıyı beklediklerini bildirdi. Türkiye'nin AB'nin önemli ekonomik ortağı olduğunun altını çizen Michel, "AB, Türkiye ile ekonomik iş birliği, göç ve halklar arasında bağlantıyı artırmak için somut gündem sunmaya hazır" dedi. Michel, AB'nin stratejik çıkarının Doğu Akdeniz'de güvenlik ve istikrar ile Türkiye'yle karşılıklı yarar ve pozitif ilişkilerde olduğunu kaydetti. Kıbrıs konusunda ise AB'nin aktif bir gözlemci olduğuna dikkati çeken Michel, Birliğin, Birleşmiş Milletler (BM) liderliğindeki süreci desteklediğini dile getirdi.
İLİŞKİLERE İVME KATMAK İÇİN GELDİK
Von der Leyen de Türkiye'nin aslında yapıcı bir şekilde tekrar ilişki kurmak istediğini gösterdiğine değinerek "Biz de Türkiye'yle ilişkilerimize ivme katmak için geldik. İki tarafa da fayda sağlayacak iş birliği alanlarını görüştük" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde dört alanın masaya yatırıldığını belirten Von der Leyen, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini gerektiğine vurgu yaparak, "Türkiye, Gümrük Birliği içinde hayati öneme sahip değerli bir ortak. Ticareti daha da artırabilmek için hiç şüphesiz ki Gümrük Birliğinin uygulanmasına ilişkin mevcut zorlukları ele alarak güncelleme için çalışacağız" açıklamasında bulundu.
KOMİSYON YAKIN ZAMANDA TEKLİFTE BULUNACAK
Türkiye ile yapılan Gümrük Birliği Anlaşmasının benzersiz bir çalışma olduğunu kaydeden von der Leyen, "Sadece Gümrük Birliğini güncellemek değil kamu özel sektör iş birliğini de daha da güçlendirmenin yollarını arayacağız. Bunu yaparken de odak noktamız yeşil ve dijital dönüşüm olacak.
İklim değişikliği ile mücadelenin önemine değinen Von Der Leyen, üst düzey diyalogda iklim değişikliği, halk sağlığı ve Kovid'le bağlantılı konuları ele aldıklarını bildirdi. AB'nin insanlar arası temas ve mobilite işbirliğini güçlendirmeyi istediğini anlatan Von der Leyen, mülteciler ve göç konusunda desteklerinin süreceğini aktardı, Sığınmacılar için fon akışının devam etmesi taahhütlerine bağlı olduklarını dile getirdi. AB'nin sağladığı mali yardımın mültecilerin kendi geçimlerini sağlayacak şekilde olması gerektiğini anlatan Von Der Leyen, bunun Lübnan ve Ürdün için de geçerli olduğunu ve Komisyonun yakın zamanda bunları yansıtan bir teklifte bulunacağını ifade etti.
CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Avrupa Birliği (AB) ile gerçekleşen kritik görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin nihai hedefinin AB'ye tam üyelik olduğunu söyledi." ifadelerini kullandı.
"TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE VURGUSU YAPILDI"
Kalın, "Kalıcı istikrar ve güvenlik için her türlü terör örgütüne karşı etkin ve ortak mücadele vurgusu yapıldı. Görüşme olumlu bir atmosferde gerçekleşti." dedi.
AB KAYNAKLARI, AB VE ABD'NİN TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE AYNI ÇİZGİDE OLDUĞUNU BELİRTTİ
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden önce ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile görüştüğü, ABD ve AB'nin, Doğu Akdeniz ve Türkiye ile karşılıklı çıkara dayalı olumlu ilişkiler konusunda aynı görüşleri paylaştığı bildirildi.
AB kaynakları, Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Ankara'daki temasları hakkında gazetecilere bilgi verdi.
Bir AB yetkilisi, Michel'in dün akşam ABD'nin Ankara Büyükelçisi ile bir araya geldiğini aktardı.
Yetkili, "ABD ve AB bir dizi endişeyi paylaşmaktadır ancak Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortama ve AB ile Türkiye arasında olumlu, karşılıklı çıkara dayalı bir ilişkiye duyulan ihtiyaç konusunda tam olarak aynı çizgidedir. ABD ve AB, fırsatı değerlendirmenin Türkiye'ye kaldığı konusunda mutabıktır." ifadesini kullandı.
Michel'in salı sabahı da BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü, UNICEF ve BM Kalkınma Programı yetkilileriyle görüştüğünü belirten AB kaynakları, bu görüşmelerde Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması, sığınmacıların durumu, Türkiye'nin güneydoğu sınırında ve Suriye'nin kuzeyindeki durum hakkında bilgi aldığını kaydetti.
Michel ve von der Leyen'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı toplantı konusunda ise iki AB başkanının önerilerini anlattığı ifade edildi.
AB yetkilisi, ilerleme hedefli, orantılı ve geri dönülebilir bir gündemin masaya koyulabileceğini, AB Komisyonunun bu konu üzerinde çalışmaya başlayacağını, bunun Doğu Akdeniz'deki gerginliğin dinmiş durumuna ve Türkiye'nin Kıbrıs, Yunanistan ile ilişkiler ve bölgesel konulardaki "olumlu adımlarına" bağlı olduğunu bildirdi.
Görüşmede ayrıca insan hakları, kadın hakları, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğünün önemine vurgu yapıldığı, bu alanlarda ilerleme olmadan "üye ülkelerin Türkiye ile olumlu gündemi kabul etmeyeceği" belirtildi.