Kadınlara yönelik şiddettin sık sık gündeme geldiği ülkemizde şiddet ve baskı gören, hayati tehlikede yaşayan kadınlar için örnek olabilecek çok önemli bir proje hayata geçirildi. İstanbul'da Sultangazi İlçe Emniyet Müdürlüğü polisleri tarafından Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddet Değerlendirme İzleme Koruma Projesi (KAŞDİP) hazırlandı. Projenin hedefi; mağdur kadınlar ve çocukları... Sultangazi İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Sultangazi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca hazırlanıp uygulanan projenin tüm detaylarına SABAH ulaştı.
3 AYDA 26 MAĞDURA ULAŞILDI
Kasım 2020'de Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirliği'nde görevli polisler; şiddet gördükleri için emniyete başvuran kadınları tek tek tespit etti. Sosyal ve ekonomik durumları detaylıca incelendi. Uzmanlar titizlikle analiz edilen 26 mağdur kadının bütün bilgilerini vakıf ile paylaştı ve koordineli bir şekilde çalışma yürütüldü. Sadece 3 ayda, her türlü şiddete maruz kalmış 26 mağdur kadınla ön görüşmeler yapıldı ve ev ziyaretleri yapıldı.
MAĞDUR KADINLARA NAKDİ DESTEK VE MESLEK
Polislerin yaptığı ön görüşmeler; mağdur kadınların en fazla 'ekonomik şiddet' türüyle karşı karşıya kaldığını, bir süre sonra 'fiziksel şiddetin' bunun yerini aldığını ortaya koydu. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında; psikolojik-fiziksel-ekonomik şiddet gören, yaralama, tehdit, hakaret ve kötü muamelelere maruz kaldıkları saptanan mağdur kadınlara düzenli olarak maaş yardımı yapılarak nakdi destek sağlandı. Çok düşük gelirli işlerde çalışan veya çalışamayan kadınlara maaş kartları verildi. Ekonomik, sosyal, kültürel ve el becerisi gibi alanlarda kendilerini geliştirmelerine katkı sağlanan kadınların, Halk Eğitim Merkezleri'ne yönlendirilerek beceri ve yetenekleri kapsamında istihdama katılmaları sağlandı. Meslek kurslarına yönlendirilen kadınlardan bazıları taleplerine göre işlere yerleştirildi.
UZAKLAŞTIRMA BAŞVURULARINI EMNİYET YAPIYOR
Psikologlarla irtibata geçilerek şiddet ve baskı gören ve tehdit alan kadınlar ile çocuklarına psikolojik destek sağlandı. Ev ziyaretleri yapıldı. Kadınların cep telefonlarına Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) yüklendi. Şiddet gören ve tehdit altında olan kadınlar adına yasal süreçler başlatıldı ve eşleri veya şiddet gördükleri kişiler hakkında uzaklaştırma kararı çıkarıldı. Projeyle birlikte; farklı türde şiddete maruz kalmış, ruhen ve bedenen zarar görmüş kadın ve çocuklar güvence altına alındı. Sosyal ve kültürel alanda kendilerini geliştirmeleri sağlandı. Hakları ve özgürlükleri kendilerine anlatılarak bilinçlendirilme yapıldı. Şiddet gören kadın ve çocukların sosyal hayata katılmaları için de çaba harcandı. Bu kapsamda Sosyal Hayata Katılma Etkinlikleri de planlandı ancak araya pandemi süreci girdi.
SABAH, KAŞDİP desteğiyle artık kendini güvende hisseden kadınlarla buluştu:
"EKONOMİK ÖZGÜRLÜK VE ÖZGÜVENİMİ KAZANDIM"
* Kadriye D.(31): İki çocuk annesi. 8 aylık hamile. İlk gebeliği sırasında, severek evlendiği kocasının ihanetine uğramış. Hâlâ da aldatıldığını söylüyor. Kendisini terk eden eşi onu boşanmaya zorluyor. Tazminat ve nafaka ödememek için anlaşmalı bir şekilde boşanmaya zorlayan eşinden bu taleplerle sık sık tehditler aldı. Karnındaki bebeğini ve diğer çocuklarını düşündüğü için eşinden boşanmak istemiyor. Aldığı tehditler karşısında ne yapacağını bilemez haldeyken devlet, KAŞDİP ile kendisine el uzatmış... Projeyle birlikte maddi ve manevi desteğin yanı sırada can güvenliğini de korumaya aldı.
Kadriye D. şunları anlatıyor: 'Eşi tarafından terk edilmiş' damgası yiyen kadınlar kolay iş bulamıyor. Çocuklarıma bakabilmek ve korunabilmek için Sultangazi Emniyetine başvurdum. Projeye dahil ettiler. Ekonomik özgürlüğümü ve özgüvenimi kazandım. Kimseye el açmak zorunda kalmayınca kötülüklere de göğüs germeye başlıyorsun. Benim için büyük bir değişim oldu. Bana ve çocuklarıma yeni bir yaşam sunuldu. Allah bu projeyi hazırlayıp uygulayanlardan razı olsun. Bir kadının bunları yaşaması çok zor bir durum fakat kadınlar korkmasın, çünkü devlet bizimle...
"ÖLÜM DEFTERİ" BULUNCA...
* Seçil A. (36): İki çocuk annesi. Eşiyle 28 yaşında severek evlenmiş. Sağlık sorunları, ekonomik zorluklar yaşadı. Ancak eşinden destek görmedi. Baskı gördü, darp edildi. Evliliğinde yeni bir sayfa açma hayalleri kurarken ikinci kızını dünyaya getirdi. Eşinden gördüğü şiddet bir türlü bitmek bilmedi. Boşanma davası açtı ancak eşinin baskısıyla vazgeçti. Birgün ev işlerini yaparken, eşinin el yazısıyla kaleme alınmış bir 'ölüm defteri' bulmuş. İçerisinde ölüm planları yer alıyordu...
"HAYATIMDA İKİNCİ BAHAR YAŞAMAYA BAŞLADIM"
Eşinin kendisini çocuklarının önünde nasıl öldüreceğini deftere yazdığını iddia eden Seçil A., "Polise gitmek istedim ama eşim intihar edeceği tehdidinde bulundu. Polise gitmemem için günlerce evin bir odasında rehin tutuldum. Kaçarak kurtuldum. Emniyetten yardım istedim. Böylece KAŞDİP ile tanıştım. Polisler, eşim için uzaklaştırma kararı aldırdı. Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarım silindi ve bana Yeşil Kart verildi. Maddi ve manevi destekler sağlandı. Proje ile birlikte adeta hayatımın ikinci baharını yaşamaya başladım. Zor günlerin hepsi geride kaldı. Proje sayesinde yalnız olmadığımı gördüm. Her konuda bana destek oldular. İletişimi hiç koparmadılar. Bu proje benimle aynı kaderi paylaşan kadınlar için çok güzel bir fırsat ve umarım Sultangazi'den tüm Türkiye'ye yayılır." dedi.
"KISA SÜREDE ÇOK OLUMLU TEPKİLER ALDIK"
Sultangazi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Çilem Yeğin: "İlçe Emniyet Müdürlüğü ve diğer kurumlarımızla çok güzel bir koordinasyon içerisinde projemizi sürdürüyoruz. Hem mağdurlardan hem de vatandaşlarımızdan çok olumlu tepkiler aldık. Vatandaşlarımızdan bu projeye desteklerini esirgememelerini istiyoruz. Projenin gelişmesi ve daha başarılı olması için çalışmalarımızı özveri içerisinde sürdüreceğiz.
"KADINLAR HUKUKİ HAKLARINI İYİ BİLMELİ"
Avukatlar Gizem Gonce ve Aylin Esra Eren: "Şiddet gören kadınlar hukuki haklarını iyi bilmeli. Kadınlar öncelikle şiddet gördükleri kişiler hakkında uzaklaştırma, koruma ve sığınma talep edebilir. Maddi yardım da talep edebilirler. Aynı zamanda kimlik, adres veya diğer bilgilerinin resmi kayıtlardan gizlenmesini veya değiştirilmesini isteme haklarına da sahipler. İş yeri değiştirme hakları da var. Şiddete uğrayan kadınlar barınma başvurusu yapabilir. Mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti alma hakları da var."