İstanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesinde ikinci kez yapılan yargılamada bugün başörtülü iki öğrenci, mahkemede kendilerinden özür dileyen ve ikinci kez yargılanan saldırganı affetti. Mahkeme de "hakaret" ve "yaralama" suçlarından mağdurların sanığı affetmeleri sebebiyle "düşme" kararı verdi. Sanık Semahat Yolcu'ya "inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme" ile "tehdit" suçundan ise 1 yıl 4 ay 7 gün hapis cezası verildi.
Mağdurlar Feyza Yerlikaya ve Gamze İnce'nin avukatları Ömer Faruk Karagüzel, Muhammed Kerim Karadağ, Ümit Kudbay, Melike Nur Bak ve Ayşe Ergül yazılı bir açıklama ile kararı değerlendirdi.
İNKARDAN VAZGEÇİNCE AFFETTİK
Açıklamada, saldırganın affedilmesine de açıklık getirilerek, "Yargılamanın ilk duruşmalarında sanık Semahat Yolcu tüm suçlamaları reddederek saldırıyı yapan kişinin kendisi olmadığını iddia etmiştir. Fakat süreç içerisinde tavrını değiştirerek pişmanlığını dile getirmiş, mağdurlardan özür dilemiştir. Bu bağlamda mağdurlar Feyza Yerlikaya ve Gamze İnce sanığın pişmanlığını göz önünde bulundurmak suretiyle şikâyetlerinden vazgeçerek sanığı affettiklerini dile getirmişlerdir. Sanığın eylemi ne mağdurlar ne de kamu nezdinde mazur görülebilecek bir eylem değildir. Ceza Hukukunun temel mantığı ıslah edicilik olmalıdır. Suçluya verilen ceza suçlunun davranışlarında müspet anlamda değişiklik yaratmıyorsa, ceza sistemi gereğince verilen hiçbir ceza ıslah edici değildir" denildi.
"PİŞMANIM DİYENİ AFFETMEK İNACIMIZIN GEREĞİ"
Açıklamada, "Her şeyden önce bizim inancımıza göre kişinin yaptığı kötülüğe karşı denk bir ceza uygulanması gerekirken pişmanlık dile getiren suçluyu affetmek ise daha hayırlıdır. Bu anlamda kişinin nedamet getirerek duruşmada pişmanlığını dile getirmesi ve kararın açıklanmasından sonra mağdurların yanına gelerek tekrar özür dilemesini, cezaevinde geçireceği aylardan daha anlamlı buluyoruz. Mağdurların da belirttiği üzere kendilerine yöneltilen eylem, inançlarına saldırı niteliğinde ağır bir eylem olsa da sanığın pişmanlığını dile getirmesi üzerine müşfik bir tavırla onları affetmek hem maşeri vicdan hem de inancımız nezdinde bir gerekliliktir" ifadelerine yer verildi.
"EN BÜYÜK ÖRNEK AFFEDİCİ TAVIR"
Kuran'daki "Bir kötülüğün karşılığı ona denk bir cezadır. Ama kim affeder ve arayı düzeltirse onun mükafatı Allah'a aittir" ayetine atıf yapılan açıklamada, açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Rabbimizin emri doğrultusunda af yolunu tercih etmenin hem bizler hem de sanık açısından daha hayırlı olacağı kanaatini taşıyoruz. Şüphesiz İslam dini en temelde adalet ve merhamet dinidir. Bu anlamda Sevgili Peygamberimiz'in hayatı boyunca benzer olaylarda affedici bir tavır göstermesi bizim için en büyük örnekliktir. Merhametten yoksun adalet anlayışının maşeri vicdanı tatmin etme konusunda yetersiz kaldığına muhtelif pek çok dava ve uyuşmazlıklarda şahit olmaktayız. Kimsenin kimseyi affetmediği, bağışlama ve merhametin zayıflık olarak değerlendirildiği, daha çok davanın ve cezanın talep edildiği bir ortamda mağdur kardeşlerimiz Feyza Yerlikaya ve Gamze İnce'nin bu erdemli tutumlarının kayda değer olduğu kanaatindeyiz. Bizler mağdur avukatları olarak sanığın yargılama ve tutukluluk sürecinde gerekli dersi aldığını temenni ederek müvekkillerimizin affetme iradelerine iştirak ediyoruz. Yargılama sürecinin sanık açısından daha müspet ve hayırlı bir hayata vesile olmasını umuyoruz."