Türkiye'nin 30 yıllık rüyası Uzay Ajansı'nın 13 Aralık 2018'de kurulmasının ardından uzay vatana yönelik faaliyetler ivme kazandı. Türkiye'nin kabiliyetleri, hedefleri, insan kaynağı ve uzay konusundaki son gelişmeler dikkate alınarak belirlenen Milli Uzay Programı bugün açıklanıyor. Programda, uydulardan fırlatma sistemlerine, uzaya erişimden altyapılara kadar somut ve iddialı projelerin yer aldığı öğrenildi. Uzay alanında belirlenen hedeflere ulaşılmasında Türk savunma sanayii örnek alınacak. Savunma sanayiine benzer bir ekosistem oluşturularak, yüzlerce firmanın bu alanda üretici olması sağlanacak. Firmaların uzay sanayiinde üretici olmasının önünü açacak destekler verilecek.
MUSK İLE İŞBİRLİĞİ GÜNDEME GELDİ: Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle açıklanacak Milli Uzay Programı'nda uzay insanı yetiştirilmesinden, yerli füze rampası kurulmasına kadar somutlaştırılan hedefler kamuoyu ile paylaşılacak. Öte yandan, 2021-2030 Milli Uzay Programı'nda gerçekleşecek sürprizler arasında Tesla ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk işbirliği ile ilk Türk astronotun uzaya gönderileceği iddiası kamuoyunda heyecan yarattı. Başkan Erdoğan, yaklaşık iki hafta önce Musk ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada, Türkiye'deki kamu ve özel sektör kurumları ile şirket arasında uzay teknolojileri başta olmak üzere farklı alanlarda iş birliğine ilişkin hususların ele alındığı ifade edildi.
UZAY HUKUKU ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI: Uzay alanında ikili ve çok taraflı işbirliklerini geliştiren Ankara 16 ülkeyle görüşme trafiğini sürdürüyor. Türkiye'nin uzaya ilişkin haklarını korumak ve geliştirmek için uzay hukuku çalışmaları da hız kazandı.