İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) Gezi Parkı davasının incelemesini tamamladı. Mahkeme, Gezi parkı davasında Osman Kavala'nın da arasında bulunduğu 9 sanık hakkında İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen beraat kararlarını bozdu. İstinaf mahkemesi delillerin tamamının toplanmadan karar verildiğini belirtti. Bozma kararı yerel mahkeme olan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Kararla birlikte Gezi Parkı davası genişletilerek sil baştan tekrar görülecek.
KABUL ETTİKLERİ GÖRÜŞMELER DİKKATE ALINMADI
Bölge Adliye Mahkemesi'nin verdiği kararın detayları ortaya çıktı. Bozma gerekçesi 4 maddede sıralandı. İstinaf kararında ilk madde olarak, sanıkların eylem çağrıları ve basın açıklamalarıyla suça tahrik suçunu işleyip işlemediklerinin yerel mahkeme tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi. Gezi Parkı kalkışması sırasında sanıkların cep telefonu görüşme içeriklerinin ve fiziki takiplerinin savunmalarında kabul ettiklerini ancak, yerel mahkemenin gerekçeli kararında bu hususa değinilmediği vurgulandı.
BARKEY'LE YARGILANDIĞI DAVA DA DEĞERLENDİRİLSİN
Bozma gerekçesinin ikinci maddesinde ise, Kavala hakkında Gezi davasında beraat ettikten sonra geçtiğimiz sene açılan "Anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs suçlamasıyla" ilgili davanın da yerel mahkeme tarafından incelenmesi gerektiği vurgulandı. Gerektiği takdirde iki davanın birleştirilmesi hususunun değerlendirilerek karar verilmesi gerektiğine hükmetti.
ÇARŞI DAVASI DA DİKKATE ALINSIN
Mahkeme üçüncü bozma gerekçesinde ise, Gezi kalkışması sırasında Beşiktaş Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisini işgal etmeye çalışan Beşiktaş Çarşı Grubu'na yönelik açılan davanın da Gezi Parkı davası ile birlikte değerlendirilmesine karar verdi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de 29 Aralık 2015'te sonuçlanan davada, 35 sanık beraat ederken, dosya temyize gitmişti. Bölge Adliye Mahkemesi kararında, Çarşı davasına Yargıtay tarafından bozma kararı verilmesi halinde iki davanın birleştirilmesi noktasında değerlendirmede bulunulması gerektiğine karar verdi.
YAPTIKLARI SOKAK ÇAĞRILARI DA DAVA KONUSUYDU
Yerel mahkeme, beraat kararı verirken, "sürekli halkı yasal olmayan, önceden bildirimsiz, 2911 sayılı yasaya aykırı olarak meydanlara davet eder vaziyette paylaşımlarda bulundukları..." gerekçesiyle sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Bozma gerekçesini dördüncü maddesinde ise, suç duyurusuna konu yapılan eylemlerin de ana davanın da konusu olduğunu belirtti. Sanıkların sokağa çıkılması noktasında yapılan çağrılarının suç işlemeye tahrik suçunu oluşturup oluşturmadığının değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Eğer suç duyurusuyla beraber dava açılması halinde ise söz konusu bu davanın da yeniden görülecek Gezi Davası ile birleştirilmesi gerektiğine hükmetti.
7 SANIĞIN DOSYASI AYRILMIŞTI
Osman Kavala'nın da arasında olduğu 9 sanık hakkında beraat kararı veren İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 sanığın dosyasını ayırmıştı.