Çanakkale'de Vali İlhami Aktaş tarafından adaletsiz dağıtıldığı ve zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle incelenmek üzere İçişleri Bakanlığı'na gönderilen 2021 Mali Yılı İl Özel İdaresi Hazırlık Bütçesi'nin akıbeti belli oldu. İçişleri Bakanlığı, yaptığı değerlendirme sonucunda bütçe hazırlama yetkisini Çanakkale Valiliği'ne bıraktı.
GERİ İADE ETMİŞTİ
Çanakkale'de çoğunluğunu CHP'li İl Genel Meclisi üyelerinin oluşturduğu Plan bütçe komisyonu üyeleri tarafından hazırlanan fakat muhtarların talepleri dinlenilmeden hazırlandığı ortaya çıkan "2021 Mali Yılı İl Özel İdaresi Hazırlık Bütçesi" Vali İlhami Aktaş tarafından meclise tekrar görüşülmek üzere iade edilmişti.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NA GÖNDERDİ
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, bütçeyi geri gönderme gerekçelerini hazırladığı raporla tek tek sıralarken, mecliste tekrar görüşülen bütçe oy çokluğuyla yeniden kabul edilmişti. Vali Aktaş, üzerinde hiç bir değişiklik yapılmadan yeniden kendisine gönderilen bütçeyi süre aşımına uğradığını gerekçe göstererek İçişleri Bakanlığı'na göndermişti. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü yaptığı inceleme sonucunda bütçe hazırlama yetkisini Çanakkale Valiliği'ne bıraktı.
ÇOK TARTIŞILMIŞTI
Çoğunluğunu CHP'li İl Genel Meclisi üyelerinin oluşturduğu Plan bütçe komisyonu üyeleri tarafından hazırlanan bütçe tartışmaları da beraberinde getirmişti. Muhtarlara dahi sorulmadan hazırlanan bütçede GES yapılması gereken köylerde gerekli fizibilite çalışmasının yapılmadığı, motor pompa güçlerinin ve gün ısısının yeterli olup olmayacağının araştırılmadığı, GES kapasitelerinin belirtilmediği, bazı köylerde içme suyu deposu yapımı için ödenek ayrılmasına rağmen depo kapasitelerinin ve maliyetlerinin belirtilmediği, ayrılan ödenekle ilgili işin yapılıp yapılamayacağının anlaşılamadığı, bazı köylerde ise isale hattı ihtiyacına gerek olmamasına rağmen ödenek ayrıldığı, bazı köylerde su ihtiyacının yoğun olmasına rağmen GES ödeneği çıkartıldığı, sondaj yapılan fakat su bulunamayan bazı köylerde tekrar sondaj yapılması için bütçe ayrıldığı, 2020 yılı metrekare birim fiyatları baz alınmadan bazı köylere köy konağı yapım bütçesi ayrıldığı fakat bu bütçe ile bu konağın yapılmasının mümkün olmadığı, bazı köylere 100 m2 bazı köylere ise 150 metrekare düğün salonu bütçesi ayrıldığı ancak binaların mimari statik projelerin hazırlanmadığı ve yaklaşık maliyetin hazırlanmadığı, bir köye sağlık ocağı onarımı için bütçe ayrıldığı fakat ilgili yerde doktor ve hemşirenin dahi bulunmadığı, idarenin görev alanında bulunan 576 köyden sadece birkaç köye ödenek ayrılarak bütçede eşit dağılımın yapılmadığı ortaya çıkmıştı.