Cumhuriyet Tarihi'nin en büyük "Akaryakıta Bağlı Vergi Kaçakçılığı" operasyonuyla ilgili bilinmeyen ayrıntılar ortaya çıktı. İstanbul, Ankara ve İzmir'in aralarında olduğu 50 ilde Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı koordinesinde düzenlenen "Silici" kod adlı operasyonda 220 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiş, şüphelilerin son beş yılda devleti 15 milyar lira zarara uğrattıkları iddia edilmişti. Şüphelilerin, akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litrelik akaryakıt satış verilerini müdahale ettikleri otomasyon sistemlerinden sildikleri tespit edilmiş ve silinen akaryakıtın maddi değerinin 3.6 milyar lira olduğu ifade edilmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü Polisleri 30'u aşkın şüpheliyi İstanbul'da yakaladı. Otomasyon sistemlerinden silinen akaryakıt miktarının 250 olimpik havuzu dolduracak yükte olduğu belirtilmişti.
"TABELALAR İLE TÜZEL KİMLİKLER FARKLI"
Emniyet kaynaklarına dayanan bilgilere göre "Akaryakıta Bağlı Vergi Kaçakçılığı" soruşturmasında vurgun yapan şüphelilerin gerçek firma isimlerini kullanarak tabela giydirmesi yapıp dağıtıcılık yaptıkları ortaya çıktı. Milyarlarca lira vurgunun yapıldığı zincirleme vergi yolsuzluğundaki şirketlerin isimlerinin tabelalarda gerçek ve yasal firma isimleri olduğu ama ruhsatlarda farklı göründüğü ortaya çıktı. Emniyet kaynaklarına dayanan özel bilgilere göre; söz konusu vergi kaçakçılığındaki zincirin en önemli halkasını oluşturan firmaların isimlerinin; tabelalarda ve kağıt üzerinde farklılıklar gösterdiği ortaya çıktı. Dağıtım yapan şirketlerin tabelalarıyla tüzel kimliklerin de uyuşmadıkları görüldü. Usulsüz işlem yapan akaryakıt istasyonlarının bazılarını aslında ismi geçen ve tabelaları giydirilen firmalarla alakalarının olmadığı iddiaya göre lisanslarının farklı firmalarda olduğu ileri sürüldü.
İSTANBUL EMNİYETİ TEK TEK DEŞİFRE ETTİ
Soruşturma kapsamında İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya ve iddialara göre gerçekte var olan yasal firmaların isimleri ve tabelaları kullanılarak, farklı firmalara usulsüz dağıtımlar yapıldığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre gerçekte var olan ve yasal olan "Memoil" firması adıyla giydirilmiş Akaryakıt Dağıtım Şirketi tarafından Ünalan Kardeşlerin Petrolcülük Şirketi'ne, ve yine yasal firma "Lükss" ismiyle giydirilmiş Lüks Akaryakıt Dağıtım Şirketi tarafından Petrol Gıda Şirketi'ne usulsüz dağıtım yapıldığı tespit edildi. Yine İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü kaynaklarına dayanan bilgilere göre yasal ve gerçek firma olan "WellOil" ismiyle giydirilmiş Petrolcülük A.Ş. Şirketi tarafından Hacım Petrol ve Otomotiv Şirketi'ne ve yine farklı bir yasal firma olan "Classpower" adıyla giydirilmiş Akaryakıt Dağıtım Sanayi Şirketi tarafından Grup Otomotiv Şirketi'ne, bir Akaryakıt Şirketi tarafından Petrol ve İnşaat Nakliye Sanayi Şirketi'ne usulsüz dağıtım yapıldığı ileri sürüldü.
GERÇEK FİRMA İSİMLERİNİ KULLANIP USULSÜZ DAĞITIM YAPTILAR
Bu çerçevede elde edilen diğer bilgilere göre gerçek firmaların isimleri kullanılarak tabela giydirme yöntemiyle "Claspet" adıyla giydirilmiş Gaz ve Petrol Ürünleri Şirketi tarafından Clas Poverful Akaryakıt Şirketi'ne usulsüz dağıtım yapıldığı açıklandı. Emniyet kaynaklarına dayanan bilgilere göre Gerçek ve yasal firma olan "Bigtovn" adıyla giydirilmiş Akaryakıt Dağıtım Şirketi tarafından Petrol Taşımacılık İnşaat Şirketi'ne ve aynı şekilde yasal olan "Nipett" adıyla giydirilmiş Petrolcülük Dağıtım Şirketi tarafından Enerji Akaryakıt Gıda İnşaat Şirketi'ne usulsüz dağıtım yapıldı. Yine iddiaya göre ve bazı emniyet kaynaklarından yapılan açıklamalarda; "Lifebet" ismiyle giydirilmiş bir Petrolcülük Şirketi tarafından Akaryakıt, Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi'ne, "Petrosped" adıyla giydirilmiş Petrol Dağıtım Pazarlama Şirketi tarafından Nezoil Akaryakıt Dağıtım Limited Şirketi'ne usulsüz dağıtım yapıldığı tespit edilmiştir" denildi.
Usulsüz akaryakıt dağıtımı yapılan şirketlerin de mağdur olarak dağıtıcılardan şikayetçi oldukları iddia edildi. Ayrıca tabela giydirme yöntemiyle isimleri kullanılan firmalarında mağdur oldukları ve şikayetçi oldukları öğrenildi.
YAZILIMA "OYUN SİTESİ" SÜSÜ VERDİLER
Şüphelilerin otomasyon sistemlerinden akaryakıtları silmek adına kullandıkları yazılım programına; polislere yakalanmamak için "Oyun Sitesi" süsü verdikleri ortaya çıkmıştı. 170 akaryakıt istasyonu, 23 akaryakıt dağıtıcı firması, istasyon teknik destek firması, üç otomasyon yazılım şubesi olmak üzere 242 noktadaki aramalarda bilgisayarlara da el konulmuştu. Şebeke üyelerinin silinen akaryakıtları faturasız bir şekilde yakıt tüketim kapasitesi fazla olan şantiye ve taş ocağı gibi firmalara sattıkları, söz konusu firmaların da faturaları "Gider" göstermek suretiyle daha az vergi vererek haksız vergi iadesi aldıkları da ortaya çıkmıştı. Akaryakıt satış verilerini silme işlemini yapan 136 bayinin de mühürlendiği ifade ediliyor.