Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 20 Ocak 2018'de Suriye'nin Afrin kentinde terör örgütü hedeflerine yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı'nın üzerinden 3 yıl geçti. Mehmetçik'in 58 günde destan yazdığı şehirde, aradan geçen yılların ardından terör örgütü PKK/YPG'ye ait izler birer birer yok edildi. Yapılan yatırımlarla şehrin çehresi değişti. Tahrip edilen tarihi eserler ve binalar onarıldı. Okullar, hastaneler, fabrikalar açıldı. 2018'de 58 gün boyunca adım adım takip ettiğim operasyonun üçüncü yılında yine Afrin'deyim. Davullu zurnalı bir Kürt düğünündeyiz. İnsanlar artık geleceğe yönelik umutlar, hayaller taşıyor. Önce konvoyla kız evine gidiyoruz. Gelin Necah Hüseyin'i baba evinden alıyoruz. Köy içinde halaylar çekiliyor. Düğün için merkezdeki salona geçiyoruz. Damat Muhammed İsmail, biraz heyecanlı. Çift, alkışlar eşliğinde salona giriyor. Pastalar kesiliyor ve Rafet El Roman'ın "Senden Sonra" şarkısıyla ilk danslarını yapıyorlar. Çift, savaşsız, terörsüz ve özgür bir Afrin'de mutlu yaşamak istediklerini söylüyor. Damadın babası Abdülrezzak İsmail ise Türkiye'ye teşekkür ediyor ve küçük oğlu İsmet Nasan'ın düğününe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı da davet ediyor.
'EĞİTİM HAYALİ GERÇEK OLDU'
Gaziantep Üniversitesi'nin Afrin ilçe merkezine açtığı Eğitim Fakültesinde 320 öğrenci eğitime devam ediyor. Eğitim dili Arapça. Türkçe zorunlu ders. İngilizce ve Kürtçe dersleri seçmeli alınabiliyor. Mezunlar, uluslararası geçerliliğe sahip diploma sahibi olacak. Üniversite ilk mezunlarını ise 2023'te verecek. Matematik Öğretmenliği bölümü öğrencisi Safa Derviş (25), ülkedeki karışıklık yüzünden 5 yıl eğitimine ara vermek zorunda kalmış. Bugün hayallerini gerçekleştirdiğini söyleyen Derviş, "Hayalim öğretmen olmaktı. Savaş ve terör olayları yüzünden eğitimim yarıda kaldı. Bugün önümüze bir fırsat çıktı. İnşallah öğretmen olup, kardeşlerimize yaşananları ve terörün çirkin yüzünü anlatacağım" diyor. Zeytin Dalı Harekâtı'nın ardından müzikle uğraşan Afrinli Kürt gençler, "Koma Awaz" adında bir müzik grubu kurmuş. Afrin'in tek müzik grubu olan gençler yaptıkları şarkılara Afrin manzaraları eşliğinde iki de klip çekmiş. Üçüncü klip yolda. Bir zamanlar zorla silah altına alınan gençler şimdi bağlamalar eşliğinde kardeşlik türküleri söylüyor. Afrin'de sağlık anlamında da bir devrim yaşanıyor. Bölgede 2 hastane, 26 sağlık merkezi, 4 özel hastane, 13 adet mobil sağlık aracı ve 22 adet ambulans ile sağlık hizmetleri veriliyor. Harekâtın ardından bölgedeki sağlık kuruluşlarında 1 milyon 836 bin 643 kişiye sağlık hizmeti verildi.
OKULLAR VE TARİHİ ESERLER HAYAT BULDU
Zeytin Dalı Harekâtı sonrasında bölgede 230 okulun tamir ve bakımı yapıldı. 22 bin 831 öğrenci, bin 737 öğretmen ile eğitim ve öğretime devam ediliyor. Kurulan kültür merkezlerinde Türkçe dil kursları, kuaförlük, dikiş ve örgü kursu gibi 65 kursta toplam 3 bin 96 kursiyer eğitim görüyor. Bölgede yaklaşık 10 yıldır bakımsız haldeki asfalt yolların bakımı yapıldı. Bölgedeki camiler ve tarihi eserler de yapılan onarımla ayağa kalktı. AFAD koordinasyonunda devam eden insani yardım çalışmaları kapsamında 300 noktada insani yardım malzemesi dağıtımı gerçekleştirildi