FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 132 sanıklı davada darbeci eski askerlere ceza yağdı. Aralarında eski Tuğgeneral Adem Boduroğlu'nun da bulunduğu 12 sanığa 'Anayasal düzeni ihlale teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet, 80 sanığa da müebbet hapis cezası verildi.
FETÖ üyesi darbeciler, 15 Temmuz'da ele geçirmeye çalıştığı kritik kamu kurumlarından biri de Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargahı oldu. FETÖ üyesi generaller, 15 Temmuz günü mesai bitiminde görev yerlerini terk etmeyerek, mesaiden ayrılan veya izinde bulunan örgüt üyelerini de mesaiye çağırarak Kara Kuvvetleri karargah binasında sayısal üstünlüğü ele geçirmeyi hedefledi. 15 Temmuz akşamı 22.00'de karargah darbecilerin kontrolüne geçti.
Darbeciler, örgüt üyesi olmayan nöbetçi heyetini darbe girişimine başlamadan önce idari izinli olduklarını söyleyerek zorla kışlanın dışarısına çıkarttı, kendilerine karşı koyacaklarını düşündükleri askeri personeli ise alıkoyarak etkisiz hale getirdi. Karargahı ele geçirmesi için sözde yurtta sulh konseyinin üyeleri arasında gösterilen ve Genelkurmay çatı davasında 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen eski tuğgeneral Erhan Caha,olay günü saat 21.00'den itibaren komutanlığın birçok bölgesinde TSK'nın yönetime el koyduğunu, ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini, KKK'nin emir komutasının kendisinde olduğunu söyledi ve personeli darbeden haberdar etti. Sözde konseyin Genelkurmay karargahından gönderdiği mesajların Kara Kuvvetleri'ne bağlı birliklere çekilmesini sağlayan kişi de sanık eski tuğgeneral Adem Boduroğlu oldu. Darbe girişiminin ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki eylemlerle ilgili iddianamenin mahkemece kabul edilmesi sonrası davanın sanıkları, ilk kez 6 Temmuz 2017'de hakim karşısına çıktı.
Bugüne kadar 207 celsenin görüldüğü davada sanıkların savunmalarının yanı sıra 430 kişi de tanık sıfatıyla dinlendi. Davada Cumhurbaşkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, TBMM ve darbeciler tarafından derdest edilen emekli Tümgeneral Ömer Şevki Gençtürk'ün de aralarında bulunduğu 19 kişi ya da kurum da müşteki olarak yer aldı. Dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın darbeciler tarafından alıkonulmasına ilişkin davada yargılanan ve Yargıtay tarafından dosyaları bozulan eski albaylar Erkan Erol ile Mahmut Gündoğdu'nun dosyalarının mevcut dava ile birleştirilmesi kararı sonrası davadaki sanık sayısı 132 oldu.
12 KİŞİYE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonunda görülen karar duruşmasına 132 sanık, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.Mahkeme Başkanı Murat İlhan, ilk duruşması 6 Temmuz 2017'de görülen davanın hükmünü açıkladı. Sanıklar eski KKK Cari Harekat ve Komuta Kontrol Daire Başkanı tuğgeneral Adem Boduroğlu, eski KKK Personel Başkanlığı Plan Şube Müdürü albay Mutlu Serkan Vurdem ile albay Hasan Yılmaz ve Eşref Mert, Mehmet Ortaç, Hamza Akkay, Halil Ekiztaş, İbrahim Başpınar, Ahmet Fazıl Işık, Oğuzhan Çelikoğlu, Bayram Üstündağ ve Zülküf Orak "anayasal düzeni ihlale teşebbüs" suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırıldı. Aynı suçtan 80 sanığa "müebbet hapis" cezası verilirken, "anayasal düzeni ihlale teşebbüs" suçuna yardım eden sıfatıyla 22 kişi de 12 yıl 6 aydan 19 yıla kadar hapisle cezalandırıldı.
YURTTA SULH KONSEYİ ÜYESİNE 103 YIL CEZA
FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki işgali yöneten, sözde 'Yurtta sulh konseyi' üyesi olan ve Genelkurmay çatı davasında 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Erhan Caha'ya 'Öldürmeye teşebbüs' ve Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından ceza verildi. Caha'ya, 2 kişiye yönelik 'Öldürmeye teşebbüs' suçundan 34 yıl, 'Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçundan ise 69 yıl, toplamda 103 yıl hapis cezası verildi. Başka dosyalarda daha önce hüküm giyen davanın tutuksuz sanıklarından Gökhan Akdağ ve Fikret Yağmur da aynı suçlardan süreli hapse mahkum edildi. Dava kapsamında 9 kişi bütün suçlamalardan beraat ederken, 3 sanığın da dosyası ayrıldı.