22 Kasım'da Türk bandıralı ROSELINA-A gemisi taşıdığı insani yardım malzemeleri ile İstanbul'dan demir alarak Libya'ya hareket etmesinin ardından Mora yarımadasının güneybatısında Yunanistan Deniz Kuvvetlerinden bir komutanın sevk ve idaresinde yapılan İrini Harekatı'nda görevli Alman fırtakeyni tarafından uluslararası hukuka aykırı bir şekilde durduruldu.
Deniz hukukuna rağmen, bayrak devletinin rızası alınmadan Hamburg Fırkateyni'nin personeli gemiye helikopterden iniş yaptı. Fırkateyn ile önü kesilerek, helikopterlerden inen askerler Türk kargo gemisindeki personellere küstah müdahalelerde bulunarak, gemiyi didik didik aradı.
RE'SEN SORUŞTURMA
Personelin gemiye helikopterden inişi ve Hamburg Fırkateyni'nin ROSELINA-A gemisi çevresindeki hareketleri de gemi personeli tarafından cep telefonuyla anbean kaydedildi. Söz konusu müdahalenin, ne bayrak devleti Türkiye'den, ne de gemi kaptanının rızasının alınmadan yapıldığını belirten Dışişleri Bakanlığı, geminin ağır hava şartları altında saatlerce güzergâhından alıkonulmasını, ayrıca denetleme sırasında personele adeta suçlu muamelesi yapılmış olmasına tepki göstererek eylemi protesto etmişti. Hukuk dışı aramayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk bayraklı ROSELİNE-A isimli ticari geminin, açık denizde Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından verilmiş bir arama izni olmamasına rağmen uluslararası mevzuata aykırı bir şekilde durdurulup aranması nedeniyle resen soruşturma başlattı.