Türk bandıralı ROSELINA-A gemisi taşıdığı insani yardım malzemeleri ile İstanbul'dan demir alarak Libya'ya hareket etti. Gemi, Yunanistan Deniz Kuvvetlerinden bir komutanın sevk ve idaresinde yapılan İrini Harekatı'nda görevli bir Alman fırtakeyni tarafından Mora yarımadasının güneybatısında uluslararası hukuka aykırı bir şekilde durduruldu. Deniz hukukuna göre, gemilerde arama yapabilmek üzere gemiye personelin çıkması için bayrak devletinin rızasının alınması gerekiyor. Türkiye'den böyle bir izin almadan Hamburg Fırkateyni'nin personeli gemiye helikopterden iniş yaptı. Personelin gemiye helikopterden inişi ve Hamburg Fırkateyni'nin ROSELINA-A gemisi çevresindeki hareketleri de gemi personeli tarafından cep telefonuyla anbean kaydedildi.
TAMAMEN HUKUK DIŞI
Geminin süratini düşürterek, yolundan engelleyen askerler Türkiye'den izin almadan, yapılanın hukuki olmadığı yönündeki yapılan tüm ikazlara uymayarak gemideki tüm konteynerleri açarak aradı. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren aramanın ardından gemide insani yardım malzemesi, bisküvi gibi gıda maddeleri, boya gibi maddeler dışında bir şey olmadığını anlayan askerler gemiden ayrıldı. İrini Operasyonu Komuta Merkezi, gemiye Türkiye'nin izni olmadan çıkıldığını kabul etti. Açıklamada, "(Türkiye) Bayrak devleti, geminin incelenmesine izin vermediğini bildirdiğinde, İrini Operasyonu, gemide hiçbir yasa dışı malzeme izine rastlanmayan arama faaliyetini durdurdu ve gemi yoluna devam etmek üzere bırakıldı" denildi. Gemi Misrata Limanı'na doğru seyrine devam ederken, Türkiye'nin konuyla ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunacağı öğrenildi. Güvenlik kaynakları da konuya ilişkin yaptıkları değerlendirmede, İrini Harekatı unsurlarının bayrak devletinin rızası olmadan gemiye çıkmasını hukuka aykırı bir davranış olarak nitelendirdi. Yaşanan skandal nedeniyle geminin saatlerce Akdeniz'de ağır deniz şartlarında maruz bırakıldığını belirten kaynaklar, olay nedeniyle açık denizlerin serbestisi ilkesinin de açık olarak ihlal edildiğini vurguladı.
AB, ALMANYA VE İTALYA'YA NOTA
TÜRKİYE, İrini Operasyonu kapsamında yaşanan hukuksuzluk nedeniyle AB, Almanya ve İtalya'ya nota verdi. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şunlar kaydedildi: "Ankara'daki AB, İtalya büyükelçileri ve Almanya maslahatgüzarı (Büyükelçi Ankara dışında olduğundan) Bakan Yardımcımız Büyükelçi Sedat Önal tarafından Bakanlığımıza çağrılarak, ROSELINA-A adlı ticari gemimize İrini Operasyonu çerçevesinde ülkemizin açık izni olmadan çıkılması ve denetlenmesi protesto edilmiş, ilgili ülkelere nota verilmiştir. Olayın uluslararası hukuka aykırı olduğu ve tazminat haklarımızın da muhafaza edildiği kayıt altına alınmıştır."
Dışişleri'nin bir başka açıklamasında da baskının önceki gün 17.45'te gerçekleştiği, ne Türkiye'nin, ne de gemi kaptanının rızasının alınmadığı açıklandı. Müdahale, Türkiye'nin devreye girmesi üzerine 09.38'de sonlandırıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İrini Harekatı son operasyonuyla taraflı olduğunu bir kez daha tescil etmiştir. Bu hukuksuz müdahaleyi şiddetle kınıyorum" diye konuştu.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da "Bu barbarlığa karşı her türlü yasal hakkımızı kullanmaktan çekinmeyeceğiz" dedi. ANKARA