Terör örgütü DHKP-C'nin avukatlık yapılanmasına yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında geçtiğimiz yıllarda Halkın Hukuk Bürosu'nda örgütsel faaliyet gösterdiği belirtilen 20 şüpheli hakkında iddianame düzenlenmişti.
Hazırlanan iddianame, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Bu mahkemede yapılan yargılama sonucu 18 şüpheli hakkında çeşitli cezalar kesilmişti. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık avukat Barkın Timtik'i, 'Örgüt kurmak ve yönetmek' suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmıştı.
Tutuklu sanık Selçuk Kozağaçlı ise 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 11 yıl 3 ay hapse mahkûm edilmişti. Mahkeme heyeti, 6 sanığı 'Örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçundan 3 yıl 1 ay 15 günden 3 yıl 9 aya kadar hapis cezasına mahkûm ederken 10 sanığa da 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan çeşitli hapis cezası vermişti. Karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nce de onanmıştı.
YARGITAY KARARINI VERDİ
2'si firari 20 sanığı bulunan dosyaya temyiz incelemesi yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi çarpıcı bir karar imza attı. Daire, firari olan sanıkların dosyasını ifadeleri alınamadığı gerekçesiyle ayırdı. Avukatlar Selçuk Kozağaçlı ile Barkın Timtik'in İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Örgüt kurmak ve yönetmek' suçlarından davaları bulunması sebebiyle dosyanın bu mahkemeye gönderilmesine karar verdi.
Avukat Ezgi Çakır Gökten'in aldığı cezanın 'örgüt üyeliği'nden değil 'örgüte yardımdan' değerlendirilmesi için yeniden yerel mahkemeye gönderilmesine hükmetti. Örgüt talimatıyla ölüm orucuna yatıp can veren Ebru Timtik'in dosyasının düşmesine hükmedildi.
Daire şu isimlere yerel mahkemece verilen cezaları ise onadı: Aycan Çiçek, Behiç Aşçı, Aytaç Ünsal, Özgür Yılmaz, Süleyman Gökten, Naciye Demir, Engin Gökoğlu, Şükriye Erden, Zehra Özdemir, Ahmet Mandacı, Yaprak Türkmen, Didem Baydar Ünsal, Ayşegül Çağatay, Yağmur Ereren Evin…
AÇLIK GREVİNDEN DOLAYI TAHLİYE
Bilindiği gibi, Yargıtay 16. Ceza Dairesi, tutuklu bulunduğu cezaevinde açlık grevi başlatan avukat Aytaç Ünsal'ın tahliyesine hükmetmişti. 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan ve tutuklu bulunduğu cezaevinde açlık grevi başlatan Ünsal'ın, İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu'nun raporu kapsamında iyileşinceye kadar infazın durdurulmasına ve tahliyesine karar verilmişti.