Galata Kulesi'nde tarihi duvara değil, sonradan yapılan duvara müdahale edilmiş. İstanbul'un tarihi yapılarından biri olan Galata Kulesi'nin restorasyon çalışmaları sonrasında Eylül ayında müze olarak açılacağı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından duyuruldu.
Bu kapsamda çalışmalar devam ediyordu. Bugün ise sosyal medyada, Galata Kulesi'ndeki restorasyon faaliyeti esnasında tarihin tahribat edildiğine dair bir görüntü düştü. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat'ın paylaştığı görüntülerde tarihi Galata Kulesi'nin tarihi duvarlarının matkap ile yıkıldığı görünüyordu. Hatta Polat, "İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir" ifadelerini kullandı.
GALATA KULESİ'NDEKİ TARİHİ TAŞLAR DEĞİL, SONRADAN ÇİMENTO İLE YAPILAN DUVAR YIKILMIŞ
Sosyal medyada #Galatakulesi hastagi açılarak Twitter'da TT'de bir numara olunca konuyla alakalı tepkiler sürerken işin aslının çok farklı olduğu ortaya çıktı. CHP'li İBB'nin yalan haber olarak servis ettiği görüntülerin aslında tarihi binanın taşları olmadığı, sonradan yapılan duvarlar olduğu belirlendi. Restorasyon çalışmalarında muhdesle (sonradan yapılma) özgünü ayrıştırma işlemi olarak bilinen bir işlemin yapıldığı, tarihi olmayan niteliksiz duvarın ve çimentonun matkapla alınmasının tarihi yapıya zarar vermediği ifade edildi.
DEMİRCAN: İZİNSİZ YAPILAN BÖLÜMLER YIKILDI
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Galata Kulesi'ndeki restorasyon çalışmaları hakkında sosyal medyada CHP'li bazı isimler tarafından gündeme getirilen görüntüler hakkında bir açıklamada bulundu.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan konuyla alakalı açıklamasında, "Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir" dedi.
"İZİNSİZ YAPILAN BÖLÜMLER KALDIRILDI"
Bakan Yardımcısı Demircan sözlerine şöyle devam etti: "Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır. Yapının bir bölümünün seyir mekânı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir. Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır. Galata Kulesi'nin kısa bir süre içinde İstanbul'un kültürel mirasını tanıtan önemli bir merkez olarak İstanbulluların ve İstanbul'u ziyaret eden misafirlerimizin sıkça ziyaret edeceği bir mekân haline dönüşmüş olacağını birlikte göreceğiz."