CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 5 bin yeni taksi plakası projesini açıklamasının ardından taksicilerden tepki yükselmeye devam ediyor. Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun ortaya attığı proje hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
"İBB'NİN PROJESİ EKMEĞİMİZİ BİTİRİR"
Aksu, "Biz bu plakaları, 10553 Sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre 1986 yılında devletimize parayı yatırarak açık artırmayla süresiz ve sınırsız çalışma kaydıyla ihaleyle satın aldık. O tarihlerde çok büyük bedeller ödedik. Şu anda belediye başkanımızın yaptığı açıklama bizi üzdü. Bu açıklamanın hayata geçmesi bizim ekmeğimizi ve emeğimizi bitirir. Bu nedenle belediye başkanımızla tekrar görüşeceğiz. Bizde hiçbir fikir almadı. 'İnşallah bu projeyi iptal eder' diye düşünüyoruz" dedi.
İBB ADALETSİZLİK YAPIYOR, KENDİ ÖZ MALI GİBİ KİRAYA VERİYOR
Eyüp Aksu, "İstanbul'da 17 bin 395 taksicisi var. Belediye başkanımızın söylediği bu projeyle belediyenin öz malı olacak. 'Ben kiraya vereceğim' diyor. Belediyenin öz malı olması kiraya vermesi bizi bitirir. Bizim sermayemiz daha doğrusu, tabumuz teminatımız yok olmuş olur. O zaman sürekli belediye başkanımız veya gelen yöneticiler plaka verirler. Taahhüttün hiçbir anlamı kalmaz. Belediye Başkanı 'Taksi plakaları belediyenin öz malı olacak, şahsın malı olmayacak, kiraya vereceğim' diyor. Bunda bir adaletsizlik var. Belediye bizim hakkımıza ortak oluyor. Kendi öz malı gibi kiraya veriyor" diye konuştu.
Aksu sözlerine şöyle devam etti: "Taksiciler Odası Başkanlığı olarak randevu istedik, kendisiyle görüşeceğiz. İmamoğlu'nun yaptığı dünkü açıklamada, 'Esnaf odasıyla oturup konuşacağız' dedi. Kimseyi üzmeden bir yol bulacağız. Bizde bütün siyasi partilerle bütün bürokratlarla görüşüyoruz. Belediye başkanımızla da görüşeceğiz. İnşallah bu projeyi iptal ettireceğiz diye düşünüyoruz."
"TAKSİCİLER OLARAK ÇOK BÜYÜK BEDELLER ÖDEDİK"
Aksu şunları söyledi: "Plaka fiyatı çok ucuz. Çünkü devletten ihaleyle o plakayı satın almak için iki tane arsa bir tane daire sattım. Şu anda arsalarımın, dairemin, sattığım gayrimenkullerin değeri 20 milyon. Şimdiki rakamla 20 trilyon. Biz taksiciler olarak çok büyük bedeller ödedik. Çok zarardayız. Ama fiyatın o kadar da önemi yok. Ucuz ama bizim ekmeğimiz, işimiz bu. Ekmeğimizin, işimizin bölünmemesi ve haksız bir şekilde belediyenin ortak olmaması lazım. Bu Büyükşehir Belediyesi'nin işi değil. Çünkü devletimiz bunu önceden ihaleyle şartlı sattı."
"HAKLARIMIZIN KORUNMASI KAYDIYLA GEREKLİYSE SAYI ARTIŞI OLABİLİR"
Taksi sayısının arttırılması için nasıl bir öngörüsü olduğuna dair ise Aksu şunları anlattı: "İstanbul'da trafik çözülmediği sürece taksi sayısı şu anda yeterli. Ama üniversiteler, Taksiciler Esnaf Odası, Emniyet, Valilik, Belediye olduğu bir komisyon kurar. Üniversitenin birine bilimsel bir çalışma yaptırır. Eğer bilimsel bir çalışma sonucunda İstanbul'da gerçekten taksi ihtiyacı var ise 10553 sayılı bakanlar kurulu kararına uymak kaydıyla gereken yapılabilir. Ama İstanbul'da korsan çok var. Trafik kilitlendiği için bir yerden bir yere gidemiyorsunuz. Zaten trafik kilitli olduğu için taksi sayısı şu an da belli saatlerde çalışıyor ve sayı yetmiyor görünüyor."