İstanbul'un fethinin 567. yılı kapsamında düzenlenen şölende fethin sembolü olan Ayasofya'da Kuran-ı Kerim okunması Yunanistan'ı rahatsız etti. Yunan basını "İstanbul'da utanç görüntüleri" gibi küstah başlıklar kullanırken Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise Ayasofya'da Kuran okunmasının "Hristiyanların dini duygularına hakaret" anlamına geldiği yönünde bir açıklamada bulundu. Yapılan bu hazımsız açıklamaya Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi.
İBRETLİK DURUM
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy yaptığı açıklamada, Ayasofya'da her Kuran-ı Kerim okunmasından sonra Yunanistan'ın beyhude ve hiçbir sonucu olmayacak açıklamalar yapmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Avrupa'da minarelerden ezanların yükseldiği ve karşılıklı saygı ilkesinin öneminin anlaşıldığı bir dönemde, başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan'ın Ayasofya'da Kuran-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir" dedi.
TARİHSEL KOMPLEKS
Yeni tip koronavirüs (Kovid- 19) salgınını bahane ederek Batı Trakya'da yüzyıllardır okunan ezanı susturmaya yeltenen çevrelerin çabalarının hala hafızalarda taze olduğunu ifade eden Aksoy, şöyle devam etti: "Türkiye, Ayasofya'nın ne dünya çapındaki abidevi niteliğine ne de 1972 UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme'ye aykırı hareket etmiştir. Türkiye'nin bir miras unsuru olan İstanbul Tarihi Alanları'na gösterdiği titizlik ve özen sayesinde bu eserler bugünün nesillerine ulaşmıştır. Ayasofya, Türkiye'nin ve insanlığın önemli bir değeri olarak kalacak ve korunmaya devam edilecektir. Yunanistan'ı tarihsel komplekslerinden arınmaya davet ediyoruz." ANKARA